Jazz/World

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

2023.05.17. 14:00
Ajánlom
A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swing, avagy gypsy jazz stílust unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel kiegészülve Bíró Szabolcs Maszkura harmonikás-dalszerzővel és Caussanel Izabella énekesnővel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Canarro igazi kuriózum a hazai koncertéletben, hiszen egyedüliként játsszátok ezt a stílust, a manouche swinget. Hogyan kerültél, kerültetek közelebb ehhez a stílushoz és utcazenészből hogyan lettetek színpadi zenekar, akik a legnagyobb fesztiválokon is megállják a helyüket? 

Ez egy izgalmas zenei utazás volt sok stíluson és zenésszel való találkozáson keresztül. Jakab Viktor gitárosunk az egyike volt azoknak, akik jó húsz évvel ezelőtt beleszerettek ebbe a zenébe és elkezdtek vele itthon foglalkozni. Sem az ismerőseim között, sem a budapesti zenész életben nem igazán hallottam ezt a féle zenét azelőtt, főleg nem a rá jellemző tipikus manouche gitáron játszani. Így a Jakab Viktorral való találkozás indította el az akkor még duó felállást ezen az úton. Viktorék szerveztek akkoriban egy kisebb fesztivált is, ami ezt a stílust helyezte előtérbe.

Azóta kinőtte magát a dolog, és mára több zenész és zenekar foglalkozik Djangoval és a manouche swinggel.

Olyannyira, hogy jelen években egy egészen új csapat kezdett Django fesztivál szervezésével foglalkozni, amely fesztivál első alkalmának nyitó zenekara voltunk.

Legutóbbi lemezetek, a New York – Párizs – Budapest Fonogram-jelölést kapott, ami óriási elismerés, hiszen többszáz lemezből választja ki kategóriánként a szakmai zsűri azt az öt-hat albumot, amit a legjobbnak ítél. Számítottatok ilyen elismerésre, illetve egy-egy ilyen elismerés ad a zenekarnak némi energiatöbbletet? 

Nagyon örültünk a jelölésnek. Igazából nem is vettük nagyon számba, hogy van ilyen lehetőség. Aztán egyszer csak jött a telefon. De jó tudni, hogy valaki vagy valakik nyitott füllel hallgatnak zenét a hazai zenei életben, és teret kaphatnak a nem mainstream hangszerelésben vagy stílusban alkotó zenekarok is. Köszönjük szépen a Fonónak az album elkészítését, és a kedves zsűrinek a jelölést. Igen, egy kisebb biztató visszajelzés volt válaszként az örök kérdésre, hogy érdemes ezzel foglalkozni annak ellenére, hogy a jelenlegi zenei trendeknek egyáltalán nem felel meg sem a hangerő, sem a stílus, amit képviselünk.

A lemezbe belehallgathatsz ide kattintva

A ’30-as ’40-es évek zenés mulatói elevenednek meg koncertjeiteken, de ez nemcsak annak a zenének reprodukálása, hanem kreatív újraalkotása is, valamint szerepelnek saját számok is a lemezen, szám szerint négy szerzemény. Hogy érzed, mennyire a zenei stílus hagyományai mozgatnak vagy inkább azok továbbgondolása? Hosszú távon milyen zenei stílusban látod a formáció jövőjét? Sokasodnak majd a saját számok vagy inkább a korabeli anyagokból válogattok a jövőben? 

A színpadon megpróbáljuk finoman keverni az európai jazz dallamait a hazai és mindenki által jól ismert múltszázad Budapestjének ismert dallamaival. 

Igyekszünk letisztult, tradicionális hangzásban megszólalni 

és talán éppen ez az, ami megragadhatja a hallgatók figyelmét. Ebben a stílusban, igazából szerintem mindegyikben, már a nagyon jó dalokat régen megírták. Szerintem, nem megbántva senkit, sokkal jobban, mint ahogy mai zeneszerzők megírják azt szavakban, dallamban. Kicsit azt sajtolja ki a zeneipar, hogy mindegy, hogy mit – színvonalas dolgot vagy nem –, de csinálj újat és újat, és sajnos ez működik is. Megíródnak ugyanazok a dalok, hasonló témát leírva, akár hasonló stílusban. És persze a régebbi dalok ismerete nélkül, ezek lehetnek érdekesek. De azok ismeretében valójában megmosolyogtató jó néhány, például swinget imitáló alkotás. Szerintem fontosabb karbantartani, előszedni a régit és abból táplálkozni. Épp ezért én szívesen foglalkozom a már meglévő dalokkal és a ránkhagyott tradíciókkal. De teljesen a sajátomnak tudom érezni ezeket a dalokat, ha jól sikerül előadnunk. Hiszen, ha jól áll a zenekarnak egy dallam, és hitelesen, akkor azt tényleg sikerült sajátjává tennie. Azért a jövőben fogunk stílusban is kikacsingatni, és ezáltal pár saját újabb dal is fog születni a jövőben vélhetően Maszkurával koprodukcióban.

Canarro_ok-113317.jpg

Canarro (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Bíró Szabolcs Maszkura ezen a lemezen is közreműködik veletek harmonikán, valamint énekel is. A közelgő Fonóbéli koncertre május 27-én is együtt érkeztek. Amit lehet, közösen terveztek vagy ezek csak különleges alkalmak? 

Egy izgalmas közös műsort hoztunk össze. Már régóta kerülgetjük egymást, hiszen Szabolcs is szívesen nyúl vissza a régi pesti éjszakára jellemző dallamokhoz és mi is. Úgyhogy innentől kezdve ez egy jó találkozás. Tervezünk együtt, de őszintén és egyszerűen szólva az, hogy hányan tudunk fellépni egy koncerten – vendégekkel vagy vendégek nélkül – már csak az anyagiak függvénye. Örülök, hogy idén több alkalommal is kaptunk erre a vendégekkel kibővített műsorra felkérést. Nagyon várjuk ezeket a közös fellépéseket, hiszen jóval ritkábban fordulnak elő.

A Fonogram-jelölt lemezről is hallhatunk majd számokat vagy egyébbel készültök a koncertre? 

Mindenképpen lesznek dalok a lemezről, de olyan számokat is eljátszunk majd, amiket még nem hallhattak tőlünk. Sőt lesznek meglepetések. Az est másik vendége Caussanel Izabella az Ephemere zenekar énekesnője lesz, aki szintén közreműködője Szabolccsal együtt a „New York Párizs Budapest” című albumunknak.

Merre hallhat benneteket a közönség a nyáron, emelj ki néhány fontosabb fellépést!

Határon innen és túl is lesznek fellépések. A weboldlaunkon www.canarro.hu-n az is kiderül, hogy mikor a kisebb és mikor a kibővített felállásban lépünk majd fel. Június 10-én például a budapesti Ünnepi Könyvhét fellépői leszünk, június végén pedig Kishegyesen, a Dombosfesten hallhat minket a közönség.

 

A koncertről és a jegyvásárlásról bővebb információ ide kattintva elérhető. 

Támogatott tartalom. 

Fejléckép: Canarro zenekar (Fotó/Forrás: Fonó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.