Jazz/World

A népzene a közös nyelv

2014.11.21. 07:57
Ajánlom
2015 októberében Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét. A Womex megtisztelő stafétáját novemberben Santiago de Compostelában vehette át a Hangvető a jövő évi rendezvény magyar házigazdájaként. Lelkes Andrással, a fesztivál szervezőjével a koncertekről, Lajkó Félixről és a Carnegie Hall igazgatójáról beszélgettünk. INTERJÚ

- Miben áll a Womex jelentősége és lényege?

- A Womex a legnagyobb világzenei vásár a világon. De nem csupán vásár, hanem showcase, fesztivál és szakmai konferencia is egyben. A hangsúly itt elsősorban a színpadi előadásokon van, nem a lemezkiadáson. A rendezvény fesztivál- és koncertközpontúságát jelzi az is, hogy az esemény három napja alatt mintegy hatvan koncert lesz. Napközben a Millenárison zajlanak a konferenciák és az egyéb szakmai események, este pedig a Művészetek Palotájában lehet megnézni a koncerteket, minden este húszat. A koncertprogram után az A38-on folytatódnak az események, ahol a rendezvény minden estéjén más-más DJ formációk mutatkoznak be.

- Mekkora turisztikai vonzereje van az eseménynek?

- Csak szakmai résztvevőből lesz 2500, ezen kívül még legalább ezer vendég érkezik külföldről, közöttük nagyon sok kulturális újságíró

- A magyar népzenének mit jelenthet ez a néhány nap?

- Elsősorban lehetőséget. A világ legfontosabb kulturális intézményéinek vezetői és programszervezői közül is sokan eljönnek, itt lesz például a Carnegie Hall igazgatója, de jönnek a Roskilde és az Eurosonic fesztivál szervezői, illetve olyan művészeket segítő szervezetek munkatársai, mint az Arts Council. Ezen kívül itt lesznek a YouTube, a Spotify és a Deezer emberei is. A Womex nem olyan, mint a Cannes-i MIDEM, itt nincs vörös szőnyeg, ezért a Carnegie Hall igazgatójába vagy a Roskilde programszervezőjébe is bármelyik koncerten bele lehet botlani, lehet velük beszélgetni. Gyakorlatilag a nap huszonnégy órája rendelkezésre áll, hogy a világzenében mozgó emberek megismerkedjenek egymással. Ott lesz 2500 ember, akinek a kezébe lehet nyomni egy lemezt vagy egy demót, és ez nem csupán a magyar zenészeknek, de az egész közép-kelet-európai régiónak óriási lehetőség, hiszen a budapesti lesz az első WOMEX a régióban. A zenekaroknak általában rengeteget kell utazniuk egy ilyen eseményre, most pedig nem csupán a klubok, fesztiválok szervezőivel tudnak találkozni, de a koncerteken keresztül az is látható, hogy hol tart ma a világzene például színpadtechnikában. A zene ráadásul nem olyan, mint a film vagy a színház, hogy feltétlenül szükséges a közös nyelv. Itt minden fellépő nyugodtan kiállhat a színpadra, és a saját nyelvén énekelhet, gyakorlatilag minimális angoltudással is remek szakmai kapcsolatokat lehet építeni.

- A magyar zenekarok ezen keresztül hogyan juthatnak el a fellépésig?

- Érdemes figyelni a Hangvető Facebook-oldalát, ott lehet majd megtudni a pontos pályázási feltételeket. A kevésbé tapasztalt zenekaroknak segítséget szeretnénk nyújtani a jelentkezésben azzal, hogy pályázati-felkészítő workshopokat szervezünk. A pályázatot februárban fogják kiírni, egy héttagú nemzetközi szakmai zsűri dönti majd el, hogy a körülbelül ezer pályázó zenekarból melyik az a hatvan, amelynek lehetősége lesz fellépni. A magyar zenekarok az utóbbi időben nagyon jól szerepeltek a Womexen, elég csak Lajkó Félix két évvel ezelőtti szaloniki koncertjét felidézni, ráadásul a Söndörgő is nagyon sikeres volt az idei fesztiválon. Ők az élő példák arra, hogy kemény munkával most is el lehet jutni arra a szintre, ahová a magyar világzenészek közül Sebestyén Mártának és a Muzsikásnak már sikerült.

- Milyen hatást kívánnak elérni a magyar zenei életben ezzel az eseménnyel?

- Számunkra az a legfontosabb, hogy olyan rendezvényt szervezzünk, amelynek élménye a résztvevő szakemberekben sokáig megmarad. A legkisebb részletektől a helyszín kiválasztásáig és a környezet kialakításáig, minden a sikert szolgálhatja. Éppen ezért a zenei és például a turisztikai szempontok, együtt határozzák meg a Womex hosszú távú sikerét és a zenei életre gyakorolt hatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.