Jazz/World

A népzene a közös nyelv

2014.11.21. 07:57
Ajánlom
2015 októberében Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét. A Womex megtisztelő stafétáját novemberben Santiago de Compostelában vehette át a Hangvető a jövő évi rendezvény magyar házigazdájaként. Lelkes Andrással, a fesztivál szervezőjével a koncertekről, Lajkó Félixről és a Carnegie Hall igazgatójáról beszélgettünk. INTERJÚ

- Miben áll a Womex jelentősége és lényege?

- A Womex a legnagyobb világzenei vásár a világon. De nem csupán vásár, hanem showcase, fesztivál és szakmai konferencia is egyben. A hangsúly itt elsősorban a színpadi előadásokon van, nem a lemezkiadáson. A rendezvény fesztivál- és koncertközpontúságát jelzi az is, hogy az esemény három napja alatt mintegy hatvan koncert lesz. Napközben a Millenárison zajlanak a konferenciák és az egyéb szakmai események, este pedig a Művészetek Palotájában lehet megnézni a koncerteket, minden este húszat. A koncertprogram után az A38-on folytatódnak az események, ahol a rendezvény minden estéjén más-más DJ formációk mutatkoznak be.

- Mekkora turisztikai vonzereje van az eseménynek?

- Csak szakmai résztvevőből lesz 2500, ezen kívül még legalább ezer vendég érkezik külföldről, közöttük nagyon sok kulturális újságíró

- A magyar népzenének mit jelenthet ez a néhány nap?

- Elsősorban lehetőséget. A világ legfontosabb kulturális intézményéinek vezetői és programszervezői közül is sokan eljönnek, itt lesz például a Carnegie Hall igazgatója, de jönnek a Roskilde és az Eurosonic fesztivál szervezői, illetve olyan művészeket segítő szervezetek munkatársai, mint az Arts Council. Ezen kívül itt lesznek a YouTube, a Spotify és a Deezer emberei is. A Womex nem olyan, mint a Cannes-i MIDEM, itt nincs vörös szőnyeg, ezért a Carnegie Hall igazgatójába vagy a Roskilde programszervezőjébe is bármelyik koncerten bele lehet botlani, lehet velük beszélgetni. Gyakorlatilag a nap huszonnégy órája rendelkezésre áll, hogy a világzenében mozgó emberek megismerkedjenek egymással. Ott lesz 2500 ember, akinek a kezébe lehet nyomni egy lemezt vagy egy demót, és ez nem csupán a magyar zenészeknek, de az egész közép-kelet-európai régiónak óriási lehetőség, hiszen a budapesti lesz az első WOMEX a régióban. A zenekaroknak általában rengeteget kell utazniuk egy ilyen eseményre, most pedig nem csupán a klubok, fesztiválok szervezőivel tudnak találkozni, de a koncerteken keresztül az is látható, hogy hol tart ma a világzene például színpadtechnikában. A zene ráadásul nem olyan, mint a film vagy a színház, hogy feltétlenül szükséges a közös nyelv. Itt minden fellépő nyugodtan kiállhat a színpadra, és a saját nyelvén énekelhet, gyakorlatilag minimális angoltudással is remek szakmai kapcsolatokat lehet építeni.

- A magyar zenekarok ezen keresztül hogyan juthatnak el a fellépésig?

- Érdemes figyelni a Hangvető Facebook-oldalát, ott lehet majd megtudni a pontos pályázási feltételeket. A kevésbé tapasztalt zenekaroknak segítséget szeretnénk nyújtani a jelentkezésben azzal, hogy pályázati-felkészítő workshopokat szervezünk. A pályázatot februárban fogják kiírni, egy héttagú nemzetközi szakmai zsűri dönti majd el, hogy a körülbelül ezer pályázó zenekarból melyik az a hatvan, amelynek lehetősége lesz fellépni. A magyar zenekarok az utóbbi időben nagyon jól szerepeltek a Womexen, elég csak Lajkó Félix két évvel ezelőtti szaloniki koncertjét felidézni, ráadásul a Söndörgő is nagyon sikeres volt az idei fesztiválon. Ők az élő példák arra, hogy kemény munkával most is el lehet jutni arra a szintre, ahová a magyar világzenészek közül Sebestyén Mártának és a Muzsikásnak már sikerült.

- Milyen hatást kívánnak elérni a magyar zenei életben ezzel az eseménnyel?

- Számunkra az a legfontosabb, hogy olyan rendezvényt szervezzünk, amelynek élménye a résztvevő szakemberekben sokáig megmarad. A legkisebb részletektől a helyszín kiválasztásáig és a környezet kialakításáig, minden a sikert szolgálhatja. Éppen ezért a zenei és például a turisztikai szempontok, együtt határozzák meg a Womex hosszú távú sikerét és a zenei életre gyakorolt hatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Jazz/World ajánló

Balkáni hév, magyar népdal és cigány hallgatók – Bemutatjuk az idei WOMEX fellépőit

Öt magyar együttest mutatunk be az idei WOMEX-ről, akiket élőben hallhat a Müpában. Ők a hazai világzene fűszerei: izgalmas és színes előadók, egyik lábukkal a tradícióban, másikkal a modernitásban.
Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.