Jazz/World

"A népzenének is a metálsága fogott meg minket" - Interjú a Sokkal Másabb duóval

2019.05.29. 10:30
Ajánlom
A Szimpla Lemming Programban a Sokkal Másabb formáció volt a példa arra, hogy duóban is lehet sűrű és teljes értékű zenekari hangzást teremteni. Május 29-én Ágoston Bélával kiegészülve játszanak újra a Szimplában. Bódy László tárogatóst, basszusklarinétost és Molnári Ákos dobost kérdeztük.

A Sokkal Másabb névvel arra próbáltok utalni, hogy nincs már új a nap alatt?

Molnári Ákos: Nem, egyszerűen csak nagyon szeretjük ezeket a magyartalan szófordulatokat, mint a „magasabb tőlem”, „még olyanabb”, vagy a „sokkal másabb”. Egy valóságshow műsorvezetőjétől hallottam ezt az anomáliát, és azonnal éreztem, hogy megvan a nevünk.

Utólag sem töltöttétek meg filozófiával ezt a névadást?

Bódy László: Mondhatnánk, hogy ezzel arra utal, mennyire egyediek vagyunk, de erről szó sincs. Csak szórakoztunk. (nevetnek) 

Itthoni viszonylatban viszont eléggé egyedülálló a dob-fúvós duóformáció. Kényszer vagy döntés következménye ez a minimalista felállás?

MÁ: Úgy indult, hogy egy dobos versenyre készültünk, amire végül nem jelentkeztünk, viszont közben elkezdtünk improvizálni, és hat hónap alatt írtunk kilenc számot. Azóta igyekszünk tudatosabban építkezni. Eleinte Laci hozta a zenei témákat, én pedig a koncepciót. Akkoriban nagyon sok duózenét hallgattam, és láttam, hogy ennek van relevanciája. Másrészt nagyon inspiráltak az olyan zenekarok, mint például a Drums of Mombasa, ahol csak fúvós- és ütőhangszeresek vannak, és legfeljebb egy basszusgitár adja a harmóniákat. Nagyon szerettem volna én is egy ilyen zenekart, ahol az a cél, hogy egy teljes értékű hangzást érjünk el.

A Lemmingen ez talán sikerült, mert a Távoli lakat című számunk kapcsán többen megjegyezték, hogy olyan, mintha nem is ketten lennénk a színpadon.

Nagyon sűrű a dob – ennek mondjuk az a hátránya, hogy folyamatosan zakatol az egész, és 35-40 percnél tovább nem lehet hallgatni. (nevet) Persze vannak olyan zenészek, akiket duóban is elhallgatok másfél órán keresztül, például Archie Shepp és Max Roach, de ők egy másik kategória.

53681283_2555152091166259_6035655637705162752_o-101112.jpg

Molnári Ákos (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár )

Mennyire tudjátok elengedni magatokat ebben a duó felállásban? Itt nem nagyon van lehetőség lazításra.

MÁ: Most már élvezzük, és talán a közönség is. Emlékszem arra a pillanatra, amikor két éve az első fellépésünkkor leesett, hogy most tényleg csak ketten fogjuk ezeket a számokat előadni és képviselnünk kell azt, amit összebarkácsoltunk. Előtte olyan zenekarokban játszottunk, ahol sokan voltunk, és eloszlott a felelősség. Közben pedig nagyon felszabadító, hogy nem a zenélésből élünk és ezért nincs rajtunk fellépési kényszer.

Műfajilag honnan jöttök, milyen háttérrel rendelkeztek?

BL: Gyerekkorunkban sok hard rockot meg metált hallgattunk, aztán jött a jazz- meg népzene is.

De a népzenének is a „metálsága” fogott meg minket. A lényeg a hangszeres játék, a katarzis, az úszás, a lebegés, no meg a dög.

MÁ: Felnőtt egy olyan zenészréteg, akik már metált hallgattak, és mi is közéjük tartozunk. Az első közös élményünk egy Tankcsapda koncert volt. Laci volt tizenhat, én tizenöt. A következő évben pedig már Dresch Quarettre jártunk. Le sem tagadhatnánk, hogy ez a rockos vonal nagyon meghatározó volt számunkra gyerekkorban.

53560535_2555152557832879_1770310786980249600_o-101108.jpg

Bódy László, Molnári Ákos (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár )

Laci, a tárogató hogy került a képbe nálad? Jazzben már használják néhányan, de ilyen keményebb zenei közegben még nem hallottam.

BL: Én is gitárral, basszusgitárral, dobbal meg ütőhangszerekkel kezdtem, aztán egy népi furulya a kezembe akadt, a haverom pedig berakott egy Tatros kazit, hogy „ez az a hangszer”. Akkor kattantam rá a fúvósokra meg a népzenére. Aztán kellett valami kromatika, és elkezdtem fuvolázni, de az sem volt elég, úgyhogy elkezdtem tárogatózni. Később leszűkítettem a hangszerparkot a tárogatóra, mert többre nem volt időm. A basszusklarinét pedig Ágoston Béla révén jött be a képbe, akitől zenélni tanulok. Régi kedvencem a hangja, tehát kipróbáltam, és eldöntöttem, hogy ez kell!

Más feladatok, más felelősség hárul rátok abból adódóan, hogy ketten kell megteremtenetek a zenekari hangzást?

MÁ:

Laci ritmushangszerként is használja a fúvósokat, én pedig igyekszem dallamosan játszani.

A modern jazzben már egyébként is teljesen máshogy használják a dallamhangszereket, ez a fajta repetitív, ritmikus megközelítés sokkal relevánsabb manapság, mint a nagyívű, szépen szerkesztett szólók és arrange-ok. Azok a szólisták, akiket mi szeretünk, így játszanak.

BL: Én eleve szeretem a repetitív zenéket, úgyhogy jól jön nekem, hogy ez jelenleg benne van a köztudatban. A repetitív elektronikus zene mostanában amúgy is nagyon erősen hat a hangszeres zenére.

53212811_2555151951166273_4845212478461706240_o-101109.jpg

Sokkal Másabb (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár)

Közelebbről: kiket hallgattok, kik inspirálnak?

MÁ: Kamashi Washington, Songs of Kemet, The Budos Band... Nagyon szeretjük ezt a modern amerikai, meg Egyesült Királyság-beli jazzt, meg azt a fajta jazzmetált, amit például Tigran Hamasyan vagy Esbjörn Svensson képvisel.

A Lemming megbeszélésen szinte mindenkinek az volt a tanácsa, hogy használjatok elektronikát. Erről mit gondoltok: van szükség rá?

BL: Mint ötlet létezik, a jövőben lehet, hogy előfordul.

MÁ: Én nagyon szeretnénk nagy, elnyújtott hangokat, jó lenne looperekkel is kísérletezni. Egész más hatást lehetne elérni.

Szerdán, azaz ma Ágoston Bélával koncerteztek. Milyen vele játszani?

MÁ: Az, hogy van humora, egyedülállóvá teszi őt, miközben egy nagyon képzett zenész is. A múltkori közös koncertünkön próbáltuk őt bevonni a saját számainkba, most egy kicsit szabadabb lesz az egész.

Van álom koncerthelyszínetek?

BL: Nincs kimondottan álom helyünk. De például a BMC-ben jó lenne játszani, ott jó a terem.

MÁ: Voltunk ott Nick Bärtsch-koncerten és elképesztően jól szólt. Egyedül a kontrabasszus-klarinét volt egy picit kihangosítva, minden más akusztikusan szólt. De nagyon szeretjük a szabadtéri helyszíneket is. Reméljük, hogy nyáron még összejön egy koncert a Pontoonban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.