Jazz/World

A nőiség áll a MÁNE új bemutatójának középpontjában

2012.05.23. 17:43
Ajánlom
A Mihályi Gábor által rendezett Hajnali Hold című új előadás premierje június 7-én lesz a Hagyományok Házában.

A Magyar Állami Népi Együttes új előadása a Kárpát-medence néphagyományait feldolgozó, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító, a "rítusokat felemlegető" táncszínház. A hajnal a napkelte időszaka, mely a várakozással teli éjszaka sötétje után minden nap megjelenik. A hajnal - amely örökké fiatal és halhatatlan, a végtelen lehetőségek hordozója - a remény egyetemes szimbólumaként vált kulturális emlékezetünk részévé. A hold az éjszaka bolygója, a szépség, a fény jelképe, mely sajátos és különleges szerepet töltött be minden nép hitvilágában, így a magyarban is. Mágikus funkciója ciklikus váltakozásában rejlik, melynek révén kapcsolatba kerül a születéssel, a halállal, a párválasztással, a termékenységgel, a természet titkos erőivel.

Amíg a nap az erő, a teremtő férfi jelképe, a szellem megtestesítője, addig a hold mindig a befogadó, a szellemi helyett az anyagi világhoz kapcsolódó nőiség jelképe. E szimbólumok - az elmúlt évtizedek drámai változásai ellenére, melyeket "kollektív emlékezetvesztésként" ír le a társadalomtudomány - a ma embere számára is képesek még jelentést hordozni. A Hajnali Hold című előadás a hagyományos táncok régen elhomályosult szimbólumrendszerének, valamint az egyes mozdulattípusok és térbeli formák hajdani jelentésének felmutatására vállalkozik, szól a meghatározó női princípiumokról, a női lélekről, az ösztönök szintjéről, erről a sokszor titkos és érzéki világról. Alkalmat ad arra is, hogy a hold szemszögéből vizsgálva említést tegyen a napról, a férfi princípiumról. Felmutassa kötődésünket a múlthoz, viszonyunkat a jelenhez. Meséljen szerelemről, vágyakozásról, születésről és elmúlásról, a hétköznapokról éppúgy, mint az ünnepek profán vagy szakrális rituáléiról.

"A legutóbbi bemutatónk, az Álomidő stilizáltabb megfogalmazásával, monumentális színpadképeivel, világzenei hangzásával szemben ezúttal a nézők számára is egyértelműbben helyezzük a hangsúlyt népzene és néptánc hagyományainkra" - mondja Mihályi Gábor, a produkció rendező-koreográfusa.  "Az évek alatt kialakított koncepciót folytatjuk: a 'kísérletezőbb' előadások után a Hajnali Holddal visszatérünk a gyökerekhez, a hagyományosabb, autentikus megfogalmazáshoz. Fontos ez, hiszen ezáltal nemcsak megerősítjük kötődésünket a hagyományhoz, hanem újra és újra el is merülünk ebben a kultúrában. Én az említetteken túl alkotóként is igénylem, hogy a folklór középpontba állításával, annak tartalmi és formai elemeinek segítségével is megfogalmazzam a véleményemet a világról. A produkcióban - a tőlünk már megszokott módon - alkalmazni fogjuk a modern, mai színház minden rendelkezésre álló eszközét. Nagyon izgatott vagyok, hiszen férfi létemre a nőiségről készítek előadást. A holdról, amely különleges szerepet tölt be minden nép hitvilágában; ciklikus váltakozásai révén kapcsolatba kerül a születéssel, a párválasztással, a termékenységgel éppúgy, mint a halállal. A Hajnali Hold felmutatja a meghatározó női princípiumokat, mesél a női lelkivilágról, az ösztönök és érzékek szintjéről, mégpedig úgy, hogy mindez a folklór segítségével jelenik meg a nézők számára."

A Hajnali Hold zenéjét Pál István "Szalonna" jegyzi, de írt két nagyon izgalmas "kórusművet" Herczku Ágnes is. Néhány jelenet erejéig koreográfusként dolgozik még a produkcióban Furik Rita (aki a jelmezekért is felelős), Gera Anita és Orza Calin is. A látvány Kovács Gerzson Péter munkája.  Mihályi Gábor szándéka az volt, hogy a társulat tagjai minél közelebb kerüljenek a feldolgozott anyaghoz, ezért például áprilisban gyimesi zenészeket és táncosokat láttak vendégül. "Fontos, hogy művészeink találkozhassanak velük, hogy személyes élményként éljék meg ennek a kultúrának nemcsak a technikáját, az anyagi mivoltát, hanem az emberiességét, személyességét is" - vallja a rendező-koreográfus, aki hozzátette: a Hajnali Hold keményen igénybe veszi a táncosok képességeit. "Úgy látom, a lányok nagyon élvezik a próbákat, hisz végre kitörhetnek a férfidominancia keretei közül. Ezen túl: nem elég, hogy táncolnak, énekelnek, de zenélnek, sőt szöveget is mondanak. Őszintén bizakodom, hogy ez a bemutató fontos momentum lesz a Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori történetében."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.