Jazz/World

A nőiség áll a MÁNE új bemutatójának középpontjában

2012.05.23. 17:43
Ajánlom
A Mihályi Gábor által rendezett Hajnali Hold című új előadás premierje június 7-én lesz a Hagyományok Házában.

A Magyar Állami Népi Együttes új előadása a Kárpát-medence néphagyományait feldolgozó, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító, a "rítusokat felemlegető" táncszínház. A hajnal a napkelte időszaka, mely a várakozással teli éjszaka sötétje után minden nap megjelenik. A hajnal - amely örökké fiatal és halhatatlan, a végtelen lehetőségek hordozója - a remény egyetemes szimbólumaként vált kulturális emlékezetünk részévé. A hold az éjszaka bolygója, a szépség, a fény jelképe, mely sajátos és különleges szerepet töltött be minden nép hitvilágában, így a magyarban is. Mágikus funkciója ciklikus váltakozásában rejlik, melynek révén kapcsolatba kerül a születéssel, a halállal, a párválasztással, a termékenységgel, a természet titkos erőivel.

Amíg a nap az erő, a teremtő férfi jelképe, a szellem megtestesítője, addig a hold mindig a befogadó, a szellemi helyett az anyagi világhoz kapcsolódó nőiség jelképe. E szimbólumok - az elmúlt évtizedek drámai változásai ellenére, melyeket "kollektív emlékezetvesztésként" ír le a társadalomtudomány - a ma embere számára is képesek még jelentést hordozni. A Hajnali Hold című előadás a hagyományos táncok régen elhomályosult szimbólumrendszerének, valamint az egyes mozdulattípusok és térbeli formák hajdani jelentésének felmutatására vállalkozik, szól a meghatározó női princípiumokról, a női lélekről, az ösztönök szintjéről, erről a sokszor titkos és érzéki világról. Alkalmat ad arra is, hogy a hold szemszögéből vizsgálva említést tegyen a napról, a férfi princípiumról. Felmutassa kötődésünket a múlthoz, viszonyunkat a jelenhez. Meséljen szerelemről, vágyakozásról, születésről és elmúlásról, a hétköznapokról éppúgy, mint az ünnepek profán vagy szakrális rituáléiról.

"A legutóbbi bemutatónk, az Álomidő stilizáltabb megfogalmazásával, monumentális színpadképeivel, világzenei hangzásával szemben ezúttal a nézők számára is egyértelműbben helyezzük a hangsúlyt népzene és néptánc hagyományainkra" - mondja Mihályi Gábor, a produkció rendező-koreográfusa.  "Az évek alatt kialakított koncepciót folytatjuk: a 'kísérletezőbb' előadások után a Hajnali Holddal visszatérünk a gyökerekhez, a hagyományosabb, autentikus megfogalmazáshoz. Fontos ez, hiszen ezáltal nemcsak megerősítjük kötődésünket a hagyományhoz, hanem újra és újra el is merülünk ebben a kultúrában. Én az említetteken túl alkotóként is igénylem, hogy a folklór középpontba állításával, annak tartalmi és formai elemeinek segítségével is megfogalmazzam a véleményemet a világról. A produkcióban - a tőlünk már megszokott módon - alkalmazni fogjuk a modern, mai színház minden rendelkezésre álló eszközét. Nagyon izgatott vagyok, hiszen férfi létemre a nőiségről készítek előadást. A holdról, amely különleges szerepet tölt be minden nép hitvilágában; ciklikus váltakozásai révén kapcsolatba kerül a születéssel, a párválasztással, a termékenységgel éppúgy, mint a halállal. A Hajnali Hold felmutatja a meghatározó női princípiumokat, mesél a női lelkivilágról, az ösztönök és érzékek szintjéről, mégpedig úgy, hogy mindez a folklór segítségével jelenik meg a nézők számára."

A Hajnali Hold zenéjét Pál István "Szalonna" jegyzi, de írt két nagyon izgalmas "kórusművet" Herczku Ágnes is. Néhány jelenet erejéig koreográfusként dolgozik még a produkcióban Furik Rita (aki a jelmezekért is felelős), Gera Anita és Orza Calin is. A látvány Kovács Gerzson Péter munkája.  Mihályi Gábor szándéka az volt, hogy a társulat tagjai minél közelebb kerüljenek a feldolgozott anyaghoz, ezért például áprilisban gyimesi zenészeket és táncosokat láttak vendégül. "Fontos, hogy művészeink találkozhassanak velük, hogy személyes élményként éljék meg ennek a kultúrának nemcsak a technikáját, az anyagi mivoltát, hanem az emberiességét, személyességét is" - vallja a rendező-koreográfus, aki hozzátette: a Hajnali Hold keményen igénybe veszi a táncosok képességeit. "Úgy látom, a lányok nagyon élvezik a próbákat, hisz végre kitörhetnek a férfidominancia keretei közül. Ezen túl: nem elég, hogy táncolnak, énekelnek, de zenélnek, sőt szöveget is mondanak. Őszintén bizakodom, hogy ez a bemutató fontos momentum lesz a Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori történetében."

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!