Jazz/World

A Párizsi Magyar Intézet koncertjei a Zene Ünnepén

2006.06.21. 00:00
Ajánlom
A Zene Ünnepén, június 21-én Párizsban sem lehet kikerülni a magyarokat. A 25. születésnapját ünneplő eseményen először a Párizsi Magyar Intézet (PMI) külső, szabadtéri helyszínen, méghozzá a Da Vinci-kód című könyvből elhíresült Saint Sulpice téren várja az érdeklődőket.

A tradicionális magyar és modern roma népzenei koncertek bemutatására gyakorlatilag állami források nélkül, helyi és hazai partnerek bevonásával nyílik lehetőség. Az eseményt támogatja a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltsége és a Magyar Közlönykiadó, de a feltehetőleg 6000-8000 ezer fős közönség eléréséhez a helyi kerületi önkormányzattal való együttműködés is szükséges.

Elsőként, fél hétkor Lakatos Róbert és a Rév zenekara játszik - ők repertoárjukkal Bartók Bélára emlékeznek, így a közönség a hagyományos magyar népzenéből is ízelítőt kap. Este nyolckor Mitsou és együttese lép fel. A francia publikum a kilencvenes években jegyezhette meg magának Juhász Miczura Mónika "Mitsou" hangját, mégpedig Tony Gatlif filmzenéjéből. A rendező Gadjo Dilo című filmjében a Romain Duris által alakított főszereplő elindul Romániába, hogy felkutassa a titokzatos Nora Lucát, egy roma énekesnőt, akinek hangját arról a kazettáról ismeri, melyet édesapja rögzített és halálakor rá hagyott. Nora Luca felejthetetlen hangjaként Mitsou így a francia filmtörténetbe is beírta magát.

A Párizsi Magyar Intézet a falain belül is izgalmas programokat kínál látogatóinak. Június 21-én reggel kilenctől este tíz óráig különleges, egy napig tartó kiállításon Zólyomi Zsolt parfümszakértő magyar parfümökből rendez kiállítást. Az illatmintákat az érdeklődők természetesen megszagolhatják, sőt az apróságok délután ötkor, a felnőttek pedig a koncertek után, este fél tízkor játékos bemutatón tehetik próbára orrukat, szaglásukat, érzékeiket.

 
 
 

A nap kellemes zárásaként, ugyancsak a Párizsi Magyar Intézetben a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltsége bemutatóval egybekötött kóstolásán a legnagyobb magyar borvidékek sajátos ízeit ismerhetik meg a látogatók, akik röviden tájékoztatást kapnak a borok eredetéről, íz és illatanyagaikról is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.