Jazz/World

A Pimasz lehet az év albuma Angliában

2007.07.24. 00:00
Ajánlom
A Kerekes Band Pimasz című albuma bekerült a négy legjobb közé a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, az angol Songlines közönségszavazásán. Kétszázezer olvasó szavazata alapján a magyar együttes mellett a Gotan Project, Ali Farka Touré és Toumani Doubaté küzd az "Év Albuma" címért.

A Kerekes Band 2006 májusában megjelent ethno funk albumát tavaly augusztusban a Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemezei közé. A lap történetében most először részesül magyar zenekar ebben a kitüntetésben. Azóta Magyarprszágon aranyalbum lett belőle.

A Kerekes Band 1995-ben alakult. A táncházak világában is jól ismert együttes a moldvai zene, illetve az ezen alapuló feldolgozások igényes bemutatására törekszik. A zenekar sokáig autentikus gyimesi és moldvai népzenét játszott, majd egyre jobban magába fogadta más zenei műfajok hatásait is. Így született meg egy teljesen új, szabad variációja ennek az amúgy is nagyon vérpezsdítő zenének.

Kialakítottak egy olyan egyedi hangzást, amely már közel áll a világzenéhez – de megtartva a moldvai népzene sodró lüktetését, egységességét –, mégis különbözik minden más zenei produkciótól. Talán etno-funk-nak lehetne nevezni… Van benne a jazz szabadságából, a funk robbanékony ritmusából, a balkáni pörgésből és a népzene egyszerű szépségéből. A hagyományos lendület találkozása a szabad improvizációval. Épp ezért koncertjeik inkább a nagyközönségnek szólnak, mint a hagyományos népzene kedvelőinek.
A Kerekes kiadója, a Periferic Records. Gondozásukban a zenekarnak eddig három CD-je jelent meg: a Hungarian Folk Music from Gyimes And Moldva, a Fütyül a masina és a Pimasz című album, amelyek a legnagyobb példányszámban eladott népzenei lemezek közé tartoznak.

A zenekar koncertjei nagy sikert arattak a Zeneakadémián, a Budapest Arénában, a Millenárison, a Kaláka Folkfesztiválon, a Ghymes Klubban és számtalan fesztiválon. Az együttes külföldön is sokat szerepel; zenéltek már Svédországban, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Litvániában és Oroszországban is.

Tagjai: Fehér Zsombor (furulya, kaval), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa), Fehér Viktor (dob, gardon), Kónya Csaba (basszusgitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.