Jazz/World

A Pori Jazz Fesztivál jövőre karcsúbb lesz

2002.10.25. 00:00
Ajánlom
Kiábrándító jegyeladási mutatók, felhalmozott adósságok: idén jelentős hiánnyal zárt a fesztivál, noha jó volt az idő júliusban, az eseménysorozat egy nappal hosszabb volt, és a kiemelt sztár, Paul Simon a tervezettnél fél órával többet töltött a színpadon.

A fesztivál szervezői úgy számolnak, hogy a veszteség mintegy 437 ezer eurót tesz ki. Hannu Hakala, a rendezvény igazgatója elmondta, hogy messze alulmúlta várakozásaikat az eladott jegyek száma. A 2002-t megelőző években átlagosan 60 ezer belépőt sikerült értékesíteni, idén viszont mindössze 58 ezret adtak el (dacára annak, hogy egy teljes nappal tovább tartott a fesztivál), pedig inkább e szám emelkedését várták volna. „Nagyon meglepődtünk. A fellépők igen drágák voltak, de a nagy nevek nem hozták be az embereket. A produkciós költségek emelkedtek, a részvétel viszont nem”, mondta Hannu Lahtonen, a szervezői csapat tagja. Hakala szerint sokat számított, hogy idén kedden kezdődött az eseménysorozat, és csak szombatig tartott, így elmaradt a szokásos vasárnapi piknik koncert, s már szombaton csak lézengtek az emberek. Sajnos Paul Simon – akár tetszett, akár nem – csak kedden ért rá, miatta változott a beosztás. Hakala ígéri, hogy jövőre visszaáll a rend, és megint lesz koncert vasárnap.

A szervezők arra kényszerülnek, hogy megváljanak néhány munkatársuktól, és a fellépők gázsijára elkülönített összeg is szerényeb lesz 20-25%-kal. Már nem 6-ossal, hanem csak 5-össel kezdődő nézőszámmal kalkulálnak. Sokan a programszervezők szemére hányták, hogy drága rockprodukciókat hívnak meg jazzisták helyett, s a rendezvény egyre messzebb sodródik eredeti arculatától. Hakala ezt általános trendnek tartja, szerinte más fesztiválokon is hasonló tendencia figyelhető meg. Jelenleg még tárgyalnak a fellépők személyéről, de Lahtonen elmondása szerint ezúttal a jazz hazai képviselői lesznek jelen kiemelten. Kevesebb eseményre és kevesebb ingyenes koncertre számíthatunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.