Jazz/World

A portugál lélek hangjai Pécsett

2012.04.29. 11:46
Ajánlom
Az I. Zsolnay Fesztivál keretében április 29-én a Kodály Központban lép fel a Madredeus, a portugál zene egyik legfontosabb nemzetközi képviselője.

A Madredeus harmadik alkalommal koncertezik Magyarországon: a Szigeten 2003-ban, a Művészetek Palotájában pedig 2005-ben találkozhatott velük a közönség. Az együttes alapítói Pedro Ayres Magalhaes gitáros és a szintetizátoron játszó Rodrigo Leao, akik 1985-ben hozták létre duójukat, és váltottak popról folkzenére. Nevüket egy lisszaboni templomról (Madre de Deus) választották, próbahelyük ennek közelében volt. Kezdetben Portugáliában turnéztak, inspirációt a portugál táj, történelem, irodalom jelentett számukra, majd a nemzetközi színtérre való kilépés után más zenei hatások is felbukkantak repertorájukban. A szélesebb körben való ismertsége Wim Wenders 1994-es filmje, a Lisszaboni történet hozta meg nekik, amelynek kísérőzenéjét a Madredeus jegyezte.

Eddig kiadott 18 albumukon mintegy százhetven szerzemény található, zenéjükben a kortárs és a könnyűzene ötvöződik, hatott rájuk a tradicionális portugál népzene, a jazz, az andalúz flamenco, de a brazil dallamvilág is. Ebből a repertoárból jelenlegi koncertműsorukban közel harminc újrahangszerelt szerzemény szerepel, a válogatás alapját az adta, hogy az új tagok mit szerettek volna játszani. Pécsett - a lisszaboni premier előtt - az eredetileg háromórás műsor rövidített változatát hallhatja a közönség.

A hattagú felállásban a csapatban a két hegedű (Jorge Varrescoso, Antonio Figeiredo), cselló (Luis Clode), klasszikus gitár (Pedro Ayres Magalhaes), szintetizátor (Carlos Maria Trinidade) mellett Beatriz Nunez énekel, aki Teresa Salgueiro énekesnő távozását követően állt be a csapatba. A Madredeusnak ebben a formájában a pécsi a negyedik koncertje. Mint Beatriz Nunez elmondta, hónapokig próbáltak a lemezfelvételre és a koncertre is, és egyre inkább megtalálja a helyét a zenekarban. A fiatal énekesnő klasszikus és jazz-zenei képzettséggel, komoly kóruséneklési tapasztalattal rendelkezik. A Madredeus repertoárját a dalszerzők segítségével tanulta meg, nem az előző énekesnő mintáját akarta követni, hanem önálló interpretációban szeretné azokat előadni.

Arról hogyan választották ki Beatriz Nunezt, Pedro Ayres Magalhaes számolt be. Olyan énekesnőt kerestek, aki fiatal, hiszen mint fogalmazott, rendkívül naivak a dalok szövegei, olyan valakit, akinek nem popénekesi, hanem tiszta, a hegedűkhöz passzoló hangja van, és érti a zenét. A 2012-es Essencia lemez anyagát a lisszaboni opera kórusának segítségével alakították ki, de az albumra már Beatriz énekelte fel azokat, akit hét jelölt közül választottak ki. A Madredeus további tervei kapcsán Pedro Ayres Magalhaes jelezte, tervezik a szextet szeptetre való bővítését, egy hárfással egészül ki a mostani felállás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.
Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.