Jazz/World

A portugál lélek hangjai Pécsett

2012.04.29. 11:46
Ajánlom
Az I. Zsolnay Fesztivál keretében április 29-én a Kodály Központban lép fel a Madredeus, a portugál zene egyik legfontosabb nemzetközi képviselője.

A Madredeus harmadik alkalommal koncertezik Magyarországon: a Szigeten 2003-ban, a Művészetek Palotájában pedig 2005-ben találkozhatott velük a közönség. Az együttes alapítói Pedro Ayres Magalhaes gitáros és a szintetizátoron játszó Rodrigo Leao, akik 1985-ben hozták létre duójukat, és váltottak popról folkzenére. Nevüket egy lisszaboni templomról (Madre de Deus) választották, próbahelyük ennek közelében volt. Kezdetben Portugáliában turnéztak, inspirációt a portugál táj, történelem, irodalom jelentett számukra, majd a nemzetközi színtérre való kilépés után más zenei hatások is felbukkantak repertorájukban. A szélesebb körben való ismertsége Wim Wenders 1994-es filmje, a Lisszaboni történet hozta meg nekik, amelynek kísérőzenéjét a Madredeus jegyezte.

Eddig kiadott 18 albumukon mintegy százhetven szerzemény található, zenéjükben a kortárs és a könnyűzene ötvöződik, hatott rájuk a tradicionális portugál népzene, a jazz, az andalúz flamenco, de a brazil dallamvilág is. Ebből a repertoárból jelenlegi koncertműsorukban közel harminc újrahangszerelt szerzemény szerepel, a válogatás alapját az adta, hogy az új tagok mit szerettek volna játszani. Pécsett - a lisszaboni premier előtt - az eredetileg háromórás műsor rövidített változatát hallhatja a közönség.

A hattagú felállásban a csapatban a két hegedű (Jorge Varrescoso, Antonio Figeiredo), cselló (Luis Clode), klasszikus gitár (Pedro Ayres Magalhaes), szintetizátor (Carlos Maria Trinidade) mellett Beatriz Nunez énekel, aki Teresa Salgueiro énekesnő távozását követően állt be a csapatba. A Madredeusnak ebben a formájában a pécsi a negyedik koncertje. Mint Beatriz Nunez elmondta, hónapokig próbáltak a lemezfelvételre és a koncertre is, és egyre inkább megtalálja a helyét a zenekarban. A fiatal énekesnő klasszikus és jazz-zenei képzettséggel, komoly kóruséneklési tapasztalattal rendelkezik. A Madredeus repertoárját a dalszerzők segítségével tanulta meg, nem az előző énekesnő mintáját akarta követni, hanem önálló interpretációban szeretné azokat előadni.

Arról hogyan választották ki Beatriz Nunezt, Pedro Ayres Magalhaes számolt be. Olyan énekesnőt kerestek, aki fiatal, hiszen mint fogalmazott, rendkívül naivak a dalok szövegei, olyan valakit, akinek nem popénekesi, hanem tiszta, a hegedűkhöz passzoló hangja van, és érti a zenét. A 2012-es Essencia lemez anyagát a lisszaboni opera kórusának segítségével alakították ki, de az albumra már Beatriz énekelte fel azokat, akit hét jelölt közül választottak ki. A Madredeus további tervei kapcsán Pedro Ayres Magalhaes jelezte, tervezik a szextet szeptetre való bővítését, egy hárfással egészül ki a mostani felállás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.