Jazz/World

A ritmus ünnepe: Nemzetközi Jazznap 2022

2022.04.28. 11:40
Ajánlom
2011 óta már egy ünnepi nap is kapcsolódik a jazzhez: Herbie Hancock jazz-zongorista az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jószolgálati nagyköveteként kezdeményezte az International Jazz Dayt, és azóta szerte a világon április 30. a jazz nemzetközi ünnepe.

A kezdeményezéshez 155 ország csatlakozott, s a nap kétségkívüli csúcspontja egy évről évre változó helyszíneken megtartott gála, Herbie Hancock és kiváló vendégei koncertjével.

A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu a Covid miatt tavaly még a virtuális térbe kényszerült. Április 28-án a Budapest Jazz Clubban (BJC) folyik majd online kerekasztal-beszélgetés a műfaj jelenéről és jövőjéről, A jazz mint sokkterápia címen.

A szakmai eszmecsere résztvevői Pocsai Kriszta énekesnő, az amerikai kötődésű Szabó Dániel zongorista és a Koppenhágában élő Bolla Gábor szaxofonos lesznek,

a kérdezők pedig a szervezők, Zipernovszky Kornél jazzkritikus-újságíró és Pallai Péter, a BJC-ben működő Harmónia Jazzműhely alapítója. A program élő közvetítésben is elérhető  lesz majd a BJC és a magyarjazz.hu weboldalán, valamint a következő Facebook-felületen.

A Jazznap.hu rendezvényei három napon át ünneplik a jazzt. Április 28-án este nyolckor az Opus Jazz Clubban a muri no muri lép fel. Szabó Sipos Ágoston, Czitrom Ádám és Ajtai Péter triója a free jazz és az underground határain teremti újjá muzsikáját. Április 29-én egy nagykanizsai koncert is kapcsolódik: a Medgyaszay Házban a Kanizsa Big Band lép fel, 19 órától. Ugyanezen a napon a fővárosi, Ráday utcai Jedermannban a Nigunt hallgathatjuk este kilenctől. A Jazznap.hu rendezvénysorához kapcsolódik továbbá április 30-án az iF Jazz Caféban a Czakó Virág Group fellépése, s a BJC is egy különleges koncertnek kínál helyszínt 20 órától:

az Oláh Krisztián Quartet lép fel az angol Trypl Horns fúvósaival, további a hazai Schreck Ferenccel és Szabó Dániel Ferenccel kiegészülten.

hajduklaraborbelymihaly-121407.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Hajdu Klára)

Az április 27-én indult JazzFest Budapest – a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénye –, ahogy arról több ízben is beszámoltunk már, április 27-től kezdődően egészen május 12-ig várja 12 helyszínen, több mint 200 fellépővel az érdeklődőket, mintegy ötven koncertet élvezhetünk szervezésükben. A programfolyamról részletesen tájékozódhatnak itt és itt.

A jazzünnepen, április 30-án Paolo Angeli és Kézdy Luca improvizációs kettősét hallgathatjuk az Eötvös 10-ben, e programsorban is szerepel Czakó Virág, Dely Robi, Czakó Péter és Cseh Balázs koncertje az iFben. Ami biztos, hogy a Jedermannban aznap este az izgalmas Bb–Eb Quartet  (Borbély Mihály, Szabó Dániel, Horváth Balázs és G. Szabó Hunor formációja) lép fel.

A JazzFest Budapest egy ingyenes, szabadtéri megmozdulással is kiegészül, a Mikszáth téren fúvósokat hallgathatunk 19 órától: a két Szelevényit, Ákost és Vitót.

Fejléckép: Herbie Hancock, a Nemzetközi Jazznap kezdeményezője (fotó/forrás: Axelle / Bauer-Griffin / Getty Images Hungary )

Jazzünnep városszerte: itt a JazzFest Budapest

Kapcsolódó

Jazzünnep városszerte: itt a JazzFest Budapest

Már csak egy hét, és indul a JazzFest Budapest. A programsorozat nem titkolt célja, hogy Budapestet visszaillessze a jazz világtérképére. Klubok, koncerttermek és közterek mind-mind a tizenhat napos jazz-fieszta színterei lesznek. Érdemes figyelni a részletes műsort, ne felejtsék: a fesztivál április 27. és május 12. között tart!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.