Jazz/World

A Rogers-Borbély-Baló trió koncertje az IBS-en

2006.04.11. 00:00
Ajánlom
Borbély Mihály, Paul Rogers és Baló István triója az IBS Színpadon ad koncertet május 7-én este. A magyar etno-jazz és improvizatív zene két kiemelkedő alakjához ezen a koncerten a nyugat-európai jazz egyik különleges alakja, az egyedi építésű, héthúros bőgőn játszó angol Paul Rogers csatlakozik.

A koncert ötlete akkor született, amikor Paul Rogers és Borbély Mihály Angliában egy mesterkurzuson együtt tanítottak, és egy koncert erejéig együtt is játszottak. A különleges, héthúros bőgőjéről ismert Rogers szinte valamennyi jelentős jazz-zenésszel játszott Angliában és a tengerentúlon. Előadási stílusa meghatározhatatlan, de akár free jazzt játszik, akár tradicionális zenét, a játékából áradó energia és spiritualitás hatása alól nem szabadulhat a közönség.

Borbély Mihály a magyar etno-jazz kiemelkedő képviselője, a Borbély Műhely és a Quartet B vezetője. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedett különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként, s közreműködött számtalan lemezfelvételen. A tanítás életének fontos eleme: jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének tanára, de rendszeresen tart kurzusokat itthon és külföldön egyaránt.

Baló István az improvizatív zene egyik meghatározó, stílusteremtő dobosa Magyarországon. Állandó tagja a Dresch Quartetnek, a Borbély Műhelynek és Szabados György zenekarának.

A mostani magyarországi koncertekre alakult formáció műsorában a rövid témákat követő, népzenei elemekre épülő kortárs improvizáció dominál, hisz mindhárman otthonosan mozognak a legkülönfélébb zenei világokban. Programjuk bizonyságul szolgálhat mindazoknak, akik még hisznek a műfaji határok felett álló improvizáció csodájában.

Egyéb közös fellépések
Május 4. 19:00 Szombathely, Művészetek Háza
Május 5. 22:00 Győr, Premier terem (Mediawave)
Május 8. 19:00 Sopron, Liszt Ferenc Kulturális Központ
Május 9. 19:00 Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.