Jazz/World

A Rogers-Borbély-Baló trió koncertje az IBS-en

2006.04.11. 00:00
Ajánlom
Borbély Mihály, Paul Rogers és Baló István triója az IBS Színpadon ad koncertet május 7-én este. A magyar etno-jazz és improvizatív zene két kiemelkedő alakjához ezen a koncerten a nyugat-európai jazz egyik különleges alakja, az egyedi építésű, héthúros bőgőn játszó angol Paul Rogers csatlakozik.

A koncert ötlete akkor született, amikor Paul Rogers és Borbély Mihály Angliában egy mesterkurzuson együtt tanítottak, és egy koncert erejéig együtt is játszottak. A különleges, héthúros bőgőjéről ismert Rogers szinte valamennyi jelentős jazz-zenésszel játszott Angliában és a tengerentúlon. Előadási stílusa meghatározhatatlan, de akár free jazzt játszik, akár tradicionális zenét, a játékából áradó energia és spiritualitás hatása alól nem szabadulhat a közönség.

Borbély Mihály a magyar etno-jazz kiemelkedő képviselője, a Borbély Műhely és a Quartet B vezetője. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedett különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként, s közreműködött számtalan lemezfelvételen. A tanítás életének fontos eleme: jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének tanára, de rendszeresen tart kurzusokat itthon és külföldön egyaránt.

Baló István az improvizatív zene egyik meghatározó, stílusteremtő dobosa Magyarországon. Állandó tagja a Dresch Quartetnek, a Borbély Műhelynek és Szabados György zenekarának.

A mostani magyarországi koncertekre alakult formáció műsorában a rövid témákat követő, népzenei elemekre épülő kortárs improvizáció dominál, hisz mindhárman otthonosan mozognak a legkülönfélébb zenei világokban. Programjuk bizonyságul szolgálhat mindazoknak, akik még hisznek a műfaji határok felett álló improvizáció csodájában.

Egyéb közös fellépések
Május 4. 19:00 Szombathely, Művészetek Háza
Május 5. 22:00 Győr, Premier terem (Mediawave)
Május 8. 19:00 Sopron, Liszt Ferenc Kulturális Központ
Május 9. 19:00 Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.