Jazz/World

A Római Szerződés ünnepe

2007.03.25. 00:00
Ajánlom
1957. március 25-én a római Kapitóliumon hat európai ország írta alá azt a szerződést, amely az Európai Gazdasági Közösség alapító okirata lett, s mint ilyen az EU születésének tekinthető. Az 50. évfordulón nagyszabású kulturális programok zajlanak, a Vittoriano emlékműnél az európai országok zenei kínálatában hazánkat Dés László és zenekara képviseli.

A Kossuth-díjas jazz zenész másodszor szerepel az olasz fővárosban a Római Magyar Akadémia vendégeként. Ezúttal az Utcazene című albumból játszanak, amely valódi londoni utcazenei élményből született. De mindez csak része a nagy egésznek. Vasárnap a csodálatos Fori Imperiali történelmi díszletei között - a Colosseumtól a Piazza Veneziáig - egész nap zajlik az "European Village" elnevezésű program, amelyen a Európai Unió tagországainak felállított pultjai, sátrai fogadják az érdeklődőket. Az évfordulóhoz kötődő programok közül kiemelkedik a Nyitott kapuk rendezvény, amelynek keretein belül a múzeumok, kiállítótermek, műemlékek és a Rómában működő külföldi kulturális intézetek egész nap nyitva tartják kapuikat. A Római Magyar Akadémián az érdeklődők Labanc László erdélyi magyar festőművész tárlatát és a Kiskőrösi Petőfi Sándor Emlékmúzeum március 15-i megemlékezés alkalmából rendezett kortárs grafikai kiállítását tekinthetik meg. A Falconieri Palota aulája egész nap könyvárusításnak ad otthont.

A kerek évfordulót megelőzte a programok legnagyobbika, az Olasz Köztársasági Elnöki Palotában pénteken megnyitott tárlat, amelyen az Európai Unió tagországainak mindegyike egy-egy kiemelkedő remekművet állított ki. A Quirinale Palota Őrtermében (Salone dei Corazzieri) hazánkat Csontváry Kosztka Tivadar különleges szépségű alkotása, a Magányos cédrus képviseli.

Természetesen nem csak Róma ünnepel, kiemelt események házigadája Berlin is, ahol a német kormány kétnapos nagyszabású Európa fesztivált szervezett. Ez a kulturális rendezvénysorozat egészíti ki az évforduló alkalmából sorra kerülő informális európai államfői találkozót, amelynek helyszíne ugyancsak a német főváros. A "Szépség éjszakája" című múzeumlátogatási programot az "Európai klubéjszaka" követte. Ezen számos együttes és DJ lépett fel, s a szombat estétől vasárnap hajnalig tartó zenei maratoniban ott volt a magyar Kistehén együttes is. A banda különböző stílusokat és irányzatokat, mint például a cigányzene, balkáni zene, rock, pop és brass képes, akár egyetlen darabban is játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.