Jazz/World

A Rotfront megmondta

2011.08.13. 13:00
Ajánlom
A Rotfront Emigrantski Raggamuffin Kollektiv igazi össz-berlini örömzenét játszott és megmutatta, hogy pont jó helyen van a Sziget Világzenei Nagyszínpadán.

A nyolc évvel ezelőtt alakult orosz-magyar-német-amerikai banda alapítói egy házibuliban ismerkedtek össze, természetesen. A Russendisco klub ukrán DJ-je, Jurij Gurzsi és Wahorn Simon, a HungaroGroover Soundsystem kezdeményezője mellé később Gryllus Dorka is beszállt, amikor csak tudott - és milyen jól tette. 2003 óta különböző összetételben játszanak egy amolyan „hol is van Európa és hol vagyunk benne mi" típusú cigarettás vodkás keveréket. A Rotfront egyszerre csap őrületes mókát profi bulizenekarként és énekel mindannyiunkat érintő társadalmi problémákról. Mindezt pedig egy hétköznapi berlini emigráns szemüvegén keresztül teszi. A fő vonal a zsidó és cigány népdalok mellett a reggae, a hiphop és a punk, kelet-európai klezmer keveredik déli ska zenével, a pörgés tehát borítékolt.

Jó szokásukhoz híven olyan energiaszintet hoztak a Hajógyári-szigetre, hogy csak úgy dübörögtek bele a porlepte műanyag szigetlapocskák. A bulit beindító Sovietoblaster után nem volt pihenő pont. Mindehhez hozzájárultak a közönségből sűrűn eregetett buborékok és színpadra hívott zenészbarátok is: Wahorn Matzaa, Gaya Arutunyan, Lemez Lovas, az előzőleg Lajkó Félix mellett nagyot éneklő Palya Bea és az esti Roma Sátor vendég, az Amsterdam Klezmer Band. A koncert után rögtön (pontosan végeztek a soron következő Gotan Project előtt egy fél órával) CD-ket és „Gypsy Jewish & Gay" feliratos pólókat is osztogatott a banda. A Sziget után novemberig már csak Németországban turnéznak, érdemes nézni mikor jönnek újra Gödör Klubba, mert ismét jófej volt a Rotfront.

2011. augusztus 11. 19:45
Hajógyári-sziget, Pesti Est Világzenei Nagyszínpad
Sziget Fesztivál 2011

A Rotfront család tagjai: Yuriy Gurzhy, Wahorn Simon, Gryllus Dorka, Mad Milian, Dan Freeman, Max Bakshish, Anke Lucks, Jan Pfennig, Phillip Zwirchmayr, Karolina Petrossian, Daniel Kahn, Ranking SMO, Bernhard Ullrich, JasonLiebert, Philipp Schulz, Sil Yan Bori a.k.a. DJ Craft - Turntable Hooliganism

Bővebben: http://www.rotfront.com/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.