Jazz/World

A sarod mestere

2007.10.26. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legjelentősebb indiai zenészét látja vendégül a Trafó október 27-én este nyolctól. Amjad Ali Khan egy ősi indiai húros hangszeren, a sarodon fog játszani.

Amjad Ali Khan hat éves korában adta első koncertjét ezen a hangszeren. Apja, Haafiz Ali Khan, a Gwalior uralkodói ház udvari zenésze volt, akinek köszönhetően Amjad Ali Khan immár a hatodik zenészgenerációt képviseli az úgynevezett Senia Bangash zenei iskolában.

Amjad Ali Khan lenyűgöző pályája során dolgozott már többek között a Hong Kong Philharmonic Orchestra-val, és olyan zenészekkel játszott duettet, mint a gitáros Charley Byrd, a hegedűművész Igor Frolov, Suprano Glenda Simpson, vagy az angol csellista Matthew Barley. 1995-ben Bhairav című CD-jét a BBC Magazine beválasztotta a legjobb 50 klasszikus album közé. Rendszeresen vendégeskedik a világ leghíresebb koncerttermeiben (Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Kennedy Center, Theatre De La Ville, Palais des Beaux-arts, Chicago Symphony Center, St. James Palace), emellett jelentős nemzetközi fesztiválokon képviseli Indiát (WOMAD Festival, World Beat Festival, BBC Proms, International Poets Festival, Shiraz Festival, UNESCO, Hong Kong Arts Festival, Adelaide Music Festival).

"Számomra kétféle zene létezik. Az egyik az egyszerű hang (ez a legtisztább forma), a másik pedig ami szövegen, történeten alapul. Egy régi mondás szerint „a nyelv akadályokat állít“. A hangszerek és az ének tiszta hangja nem tud hazudni, vagy bántó lenni. A zenét érezni és tapasztalni kell. Az indiai zenész számára nehéz előre meghatározni, melyik rágát és tálát fogja játszani egy adott napon. Mivel nincs írott kottánk, fontos szerepet játszik az adott környezet, a hangulat és a zenész érzelmei a koncert idején. Minden rágát külön élő entitásnak fogok fel. Egy skála még nem rága, inkább csontváz. Bár a rága meghatározása „improvizáció emelkedő és ereszkedő hangsorok keretei között“, szerintem a rágát fel kell ébreszteni. Már gyerekkoromban is szerettem volna, ha a hangszerem az emberi érzelmek teljes skáláját ki tudná fejezni. Énekelni, suttogni, üvölteni, sírni. Hosszú út után és az Ég segedelmével a Sarod jóval kifejezőbb ma, mint 25 évvel ezelőtt. A Varanasi szent városából származó Sanju Sahai, a Banaras tabla iskola képviselője fog kísérni ezen a koncerten."

(2007. október 27. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Master of the Sarod - Amjad Ali Khan koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.