Jazz/World

A sivatag virága

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
A sivatagban könnyű eltévedni. Velem is ez történt. Igaz, nem a Szaharában, csak a pesti betonsivatagban, és nem is szomjazó vándorként, csak komolyzenész mivoltomban, de eltévedtem. Pontosabban betévedtem egy könnyűzenei próbára, ahol tíz embert láttam, akik körben ültek, örömzenéltek és távoli tájak hangjait szólaltatták meg. Koncertre készültek: a Fellegini KlezmerGipsy augusztus 29-én a Zsidó Nyári Fesztiválon játszik a Madách Színházban.

A Fellegini KlezmerGipsy

The Desert Rose Project című műsoruk nem teljesen új: a 2006 decemberében az A38 hajón elhangzott produkciót bővítették ki. Mindezt hét nyelven és két kiváló vendégművész, Polnauer Flóra (ének) és Said Tichiti (ud, ütőhangszerek) segítségével fogják megvalósítani.

- Miben különbözik ez az előadás az eddigi produkcióktól?

- Az igazi értéke a mostani esténknek, hogy valóban multikulturális: a dalok arab, héber, spanyol, brazil, portugál, angol és olasz nyelven fognak megszólalni – mondta el Fellegi Balázs, az együttes vezetője. De nem csak e miatt sokszínű: maga az előadógárda is számos nemzet zenészeiből állt össze. Egyik fő vendégünk - aki szinte már az együttes tagja - a marokkói Said Tichiti, a másik pedig Polnauer Flóra lesz. Flórát fiatal kora miatt talán kevesebben ismerik, pedig ő a következő generáció, egyébként rapper és van egy hip-hop csapata is. Ugyanakkor nagyon szép hanggal, nagy tehetséggel rendelkezik, és elkötelezett a világzene és az orientális népzene iránt. Most debütál nálunk, nagyon bízunk benne. Egy ideiglenes tagcsere is lesz az augusztusi koncerten, mert Kovács Ferenc sajnos nem ér rá aznap, helyette Fekete-Kovács Kornél fog trombitálni: ismét izgalmas színekkel bővülünk.

- Óriási felelősség lehet zenekarvezetőként új utakat kijelölni, új produkciókat megálmodni.

- Számomra, aki az együttest létrehoztam, ez a névsor kellőképp impozáns, ugyanakkor ők csodálatosan jó kollégák, akik teljes odaadással állnak rendelkezésemre. Viszonylag keveset kell próbálnunk, egyrészt, mert nagyon jól beszéljük egymás zenei nyelvét, másrészt zenészbarátaimnak a spontán reakció a működési alapelvük, és mivel mindegyikünk más együttesekben is játszik, az időnkbe sem férne bele. Ennek ellenére úgy hiszem, hogy ez a program és ezek a zenészek a nagy nemzetközi fesztiválok kínálatába valók. Már vannak konkrét felkéréseink is franciaországi fesztiváloktól, New Yorkból is megkerestek bennünket, de emellet természetesen Magyarországon is minél többször szeretnénk eljátszani ezt a műsort.


Fellegi Balázs

- Hét teljesen különböző nyelven megszólalni még egy énekes számára is nehéz feladat lehet. Miért fektetsz ilyen nagy hangsúlyt arra, hogy sokféle nyelven énekelj?

- Az előadás során használt nyelveket szerencsére többé-kevésbé beszélem. Az énekesi pályán nagyon fontos szabály: vagy tudod a nyelvet, vagy úgy kell tenned, mintha tudnád. Egy valami van, ami igazán elválaszt egy előadót a kultúrától: a nyelv. Ha sikerül a nyelv nehézségein átlépni, ha a sikerül elsajátítani a fonetikát és megérteni az adott nyelv logikáját, akkor megvan a kulcs az ajtóhoz, amin túl feltárul egy új, eddig ismeretlen világ. Ha az előadó nem tud megbirkózni ezekkel a nehézségekkel, akkor kívülálló marad, soha nem tud azonosulni a dallal.

- Hogyan jönnek létre az új szerzemények?

- A hangszerelés és az új számok az én elmém szüleménye. A közös munkák során egymás között tetszőlegesen megadunk tól-ig határokat, és mivel az együttes zenészei magasan kvalifikáltak, nekik ez pontosan elég. Vannak persze végletek: például Ágoston Béla, akit amikor beillesztettünk a zenekarba, nagyon markánsan a kortárs jazz irányába tolta a zenénket. Az együttes hangzása különlegesen egzotikus, hiszen "szemenként" válogatott zenészek szólaltatják meg a különleges hangszereket.

- Merre visz az út a sivatag rózsája mellől?

- Kicsit kimozdultunk az orientális hangzás irányába, és bár ez nagyon életképesnek tűnik, nem tudom megmondani, hogy maradunk-e a közel-keleti hangzásvilágnál. Megfigyelhető, hogy a roma zenészek egyre távolabb kezdenek látni a saját zenei horizontjukba és zenei múltjukba. Először felfedezték a Balkánt, aztán az indiai őshaza zenéjét is magukévá tették. Ezek a zenészek olykor egészen ősi dolgokat fedeznek fel magukban: átérzik a saját zenei örökségüket, és ez a közönségre is hatással van.

A sivatagban könnyű eltévedni, de könnyű találni is valamit: a Fellegini KlezmerGipsy az ősi múlt és a nyelv erejének rózsájára bukkant. Persze a Desert Rose Projectnek a fentieken túl más olvasata is van, de ez a titok csak annak tárul fel, aki ellátogat az augusztus 29-i koncertre…

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.