Jazz/World

A sivatag virága

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
A sivatagban könnyű eltévedni. Velem is ez történt. Igaz, nem a Szaharában, csak a pesti betonsivatagban, és nem is szomjazó vándorként, csak komolyzenész mivoltomban, de eltévedtem. Pontosabban betévedtem egy könnyűzenei próbára, ahol tíz embert láttam, akik körben ültek, örömzenéltek és távoli tájak hangjait szólaltatták meg. Koncertre készültek: a Fellegini KlezmerGipsy augusztus 29-én a Zsidó Nyári Fesztiválon játszik a Madách Színházban.

A Fellegini KlezmerGipsy

The Desert Rose Project című műsoruk nem teljesen új: a 2006 decemberében az A38 hajón elhangzott produkciót bővítették ki. Mindezt hét nyelven és két kiváló vendégművész, Polnauer Flóra (ének) és Said Tichiti (ud, ütőhangszerek) segítségével fogják megvalósítani.

- Miben különbözik ez az előadás az eddigi produkcióktól?

- Az igazi értéke a mostani esténknek, hogy valóban multikulturális: a dalok arab, héber, spanyol, brazil, portugál, angol és olasz nyelven fognak megszólalni – mondta el Fellegi Balázs, az együttes vezetője. De nem csak e miatt sokszínű: maga az előadógárda is számos nemzet zenészeiből állt össze. Egyik fő vendégünk - aki szinte már az együttes tagja - a marokkói Said Tichiti, a másik pedig Polnauer Flóra lesz. Flórát fiatal kora miatt talán kevesebben ismerik, pedig ő a következő generáció, egyébként rapper és van egy hip-hop csapata is. Ugyanakkor nagyon szép hanggal, nagy tehetséggel rendelkezik, és elkötelezett a világzene és az orientális népzene iránt. Most debütál nálunk, nagyon bízunk benne. Egy ideiglenes tagcsere is lesz az augusztusi koncerten, mert Kovács Ferenc sajnos nem ér rá aznap, helyette Fekete-Kovács Kornél fog trombitálni: ismét izgalmas színekkel bővülünk.

- Óriási felelősség lehet zenekarvezetőként új utakat kijelölni, új produkciókat megálmodni.

- Számomra, aki az együttest létrehoztam, ez a névsor kellőképp impozáns, ugyanakkor ők csodálatosan jó kollégák, akik teljes odaadással állnak rendelkezésemre. Viszonylag keveset kell próbálnunk, egyrészt, mert nagyon jól beszéljük egymás zenei nyelvét, másrészt zenészbarátaimnak a spontán reakció a működési alapelvük, és mivel mindegyikünk más együttesekben is játszik, az időnkbe sem férne bele. Ennek ellenére úgy hiszem, hogy ez a program és ezek a zenészek a nagy nemzetközi fesztiválok kínálatába valók. Már vannak konkrét felkéréseink is franciaországi fesztiváloktól, New Yorkból is megkerestek bennünket, de emellet természetesen Magyarországon is minél többször szeretnénk eljátszani ezt a műsort.


Fellegi Balázs

- Hét teljesen különböző nyelven megszólalni még egy énekes számára is nehéz feladat lehet. Miért fektetsz ilyen nagy hangsúlyt arra, hogy sokféle nyelven énekelj?

- Az előadás során használt nyelveket szerencsére többé-kevésbé beszélem. Az énekesi pályán nagyon fontos szabály: vagy tudod a nyelvet, vagy úgy kell tenned, mintha tudnád. Egy valami van, ami igazán elválaszt egy előadót a kultúrától: a nyelv. Ha sikerül a nyelv nehézségein átlépni, ha a sikerül elsajátítani a fonetikát és megérteni az adott nyelv logikáját, akkor megvan a kulcs az ajtóhoz, amin túl feltárul egy új, eddig ismeretlen világ. Ha az előadó nem tud megbirkózni ezekkel a nehézségekkel, akkor kívülálló marad, soha nem tud azonosulni a dallal.

- Hogyan jönnek létre az új szerzemények?

- A hangszerelés és az új számok az én elmém szüleménye. A közös munkák során egymás között tetszőlegesen megadunk tól-ig határokat, és mivel az együttes zenészei magasan kvalifikáltak, nekik ez pontosan elég. Vannak persze végletek: például Ágoston Béla, akit amikor beillesztettünk a zenekarba, nagyon markánsan a kortárs jazz irányába tolta a zenénket. Az együttes hangzása különlegesen egzotikus, hiszen "szemenként" válogatott zenészek szólaltatják meg a különleges hangszereket.

- Merre visz az út a sivatag rózsája mellől?

- Kicsit kimozdultunk az orientális hangzás irányába, és bár ez nagyon életképesnek tűnik, nem tudom megmondani, hogy maradunk-e a közel-keleti hangzásvilágnál. Megfigyelhető, hogy a roma zenészek egyre távolabb kezdenek látni a saját zenei horizontjukba és zenei múltjukba. Először felfedezték a Balkánt, aztán az indiai őshaza zenéjét is magukévá tették. Ezek a zenészek olykor egészen ősi dolgokat fedeznek fel magukban: átérzik a saját zenei örökségüket, és ez a közönségre is hatással van.

A sivatagban könnyű eltévedni, de könnyű találni is valamit: a Fellegini KlezmerGipsy az ősi múlt és a nyelv erejének rózsájára bukkant. Persze a Desert Rose Projectnek a fentieken túl más olvasata is van, de ez a titok csak annak tárul fel, aki ellátogat az augusztus 29-i koncertre…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.