Jazz/World

A sivatag virága

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
A sivatagban könnyű eltévedni. Velem is ez történt. Igaz, nem a Szaharában, csak a pesti betonsivatagban, és nem is szomjazó vándorként, csak komolyzenész mivoltomban, de eltévedtem. Pontosabban betévedtem egy könnyűzenei próbára, ahol tíz embert láttam, akik körben ültek, örömzenéltek és távoli tájak hangjait szólaltatták meg. Koncertre készültek: a Fellegini KlezmerGipsy augusztus 29-én a Zsidó Nyári Fesztiválon játszik a Madách Színházban.

A Fellegini KlezmerGipsy

The Desert Rose Project című műsoruk nem teljesen új: a 2006 decemberében az A38 hajón elhangzott produkciót bővítették ki. Mindezt hét nyelven és két kiváló vendégművész, Polnauer Flóra (ének) és Said Tichiti (ud, ütőhangszerek) segítségével fogják megvalósítani.

- Miben különbözik ez az előadás az eddigi produkcióktól?

- Az igazi értéke a mostani esténknek, hogy valóban multikulturális: a dalok arab, héber, spanyol, brazil, portugál, angol és olasz nyelven fognak megszólalni – mondta el Fellegi Balázs, az együttes vezetője. De nem csak e miatt sokszínű: maga az előadógárda is számos nemzet zenészeiből állt össze. Egyik fő vendégünk - aki szinte már az együttes tagja - a marokkói Said Tichiti, a másik pedig Polnauer Flóra lesz. Flórát fiatal kora miatt talán kevesebben ismerik, pedig ő a következő generáció, egyébként rapper és van egy hip-hop csapata is. Ugyanakkor nagyon szép hanggal, nagy tehetséggel rendelkezik, és elkötelezett a világzene és az orientális népzene iránt. Most debütál nálunk, nagyon bízunk benne. Egy ideiglenes tagcsere is lesz az augusztusi koncerten, mert Kovács Ferenc sajnos nem ér rá aznap, helyette Fekete-Kovács Kornél fog trombitálni: ismét izgalmas színekkel bővülünk.

- Óriási felelősség lehet zenekarvezetőként új utakat kijelölni, új produkciókat megálmodni.

- Számomra, aki az együttest létrehoztam, ez a névsor kellőképp impozáns, ugyanakkor ők csodálatosan jó kollégák, akik teljes odaadással állnak rendelkezésemre. Viszonylag keveset kell próbálnunk, egyrészt, mert nagyon jól beszéljük egymás zenei nyelvét, másrészt zenészbarátaimnak a spontán reakció a működési alapelvük, és mivel mindegyikünk más együttesekben is játszik, az időnkbe sem férne bele. Ennek ellenére úgy hiszem, hogy ez a program és ezek a zenészek a nagy nemzetközi fesztiválok kínálatába valók. Már vannak konkrét felkéréseink is franciaországi fesztiváloktól, New Yorkból is megkerestek bennünket, de emellet természetesen Magyarországon is minél többször szeretnénk eljátszani ezt a műsort.


Fellegi Balázs

- Hét teljesen különböző nyelven megszólalni még egy énekes számára is nehéz feladat lehet. Miért fektetsz ilyen nagy hangsúlyt arra, hogy sokféle nyelven énekelj?

- Az előadás során használt nyelveket szerencsére többé-kevésbé beszélem. Az énekesi pályán nagyon fontos szabály: vagy tudod a nyelvet, vagy úgy kell tenned, mintha tudnád. Egy valami van, ami igazán elválaszt egy előadót a kultúrától: a nyelv. Ha sikerül a nyelv nehézségein átlépni, ha a sikerül elsajátítani a fonetikát és megérteni az adott nyelv logikáját, akkor megvan a kulcs az ajtóhoz, amin túl feltárul egy új, eddig ismeretlen világ. Ha az előadó nem tud megbirkózni ezekkel a nehézségekkel, akkor kívülálló marad, soha nem tud azonosulni a dallal.

- Hogyan jönnek létre az új szerzemények?

- A hangszerelés és az új számok az én elmém szüleménye. A közös munkák során egymás között tetszőlegesen megadunk tól-ig határokat, és mivel az együttes zenészei magasan kvalifikáltak, nekik ez pontosan elég. Vannak persze végletek: például Ágoston Béla, akit amikor beillesztettünk a zenekarba, nagyon markánsan a kortárs jazz irányába tolta a zenénket. Az együttes hangzása különlegesen egzotikus, hiszen "szemenként" válogatott zenészek szólaltatják meg a különleges hangszereket.

- Merre visz az út a sivatag rózsája mellől?

- Kicsit kimozdultunk az orientális hangzás irányába, és bár ez nagyon életképesnek tűnik, nem tudom megmondani, hogy maradunk-e a közel-keleti hangzásvilágnál. Megfigyelhető, hogy a roma zenészek egyre távolabb kezdenek látni a saját zenei horizontjukba és zenei múltjukba. Először felfedezték a Balkánt, aztán az indiai őshaza zenéjét is magukévá tették. Ezek a zenészek olykor egészen ősi dolgokat fedeznek fel magukban: átérzik a saját zenei örökségüket, és ez a közönségre is hatással van.

A sivatagban könnyű eltévedni, de könnyű találni is valamit: a Fellegini KlezmerGipsy az ősi múlt és a nyelv erejének rózsájára bukkant. Persze a Desert Rose Projectnek a fentieken túl más olvasata is van, de ez a titok csak annak tárul fel, aki ellátogat az augusztus 29-i koncertre…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.