Jazz/World

A Szakcsi-ág folytatása

2015.01.30. 14:30
Ajánlom
Február elsején a Kossuth-díjas jazz-zongorista fia, Szakcsi Lakatos Róbert all star zenekarral játszik a Művészetek Palotájában.

Szakcsi Lakatos Róbert műhelyében már több mint három évtizede készülnek a mesterművek. A negyvenedik születésnapját idén ünneplő zongoraművész immár megérett arra, hogy - édesapjához, Szakcsi Lakatos Bélához hasonlóan - amerikai all star zenekarral mutatkozzon be a Jazzműhely sorozat 2015. évi első kiadásában. Szakcsi már húszévesen elkezdte begyűjteni a nemzetközi jazz- és klasszikus zongoraversenyek első díjait, először Krakkóban, aztán Baselben, majd az ezredfordulón jött a Montreux-i Jazzfesztiválon aratott siker, 2005-ben pedig Avignonban lett a legjobb szólista.

Nem először csatlakoznak hozzá világhírű zenészpartnerek, hiszen készített már lemezt Erik Truffaz-val, John Patituccival és Jack DeJohnette-tel, dolgozott Reggie Johnsonnal, Randy Breckerrel, Bill Evansszel és Ravi Coltrane-nel, sőt Európa jazzklubjaiban már eddig is több helyütt fellépett Gregory Hutchinsonnal. Ő a Müpa közönsége számára is ismerős lehet, mert 2012-ben Charles Lloyd Sky Trióját erősítette, amúgy rajta kívül 'Hutch' dolgozott már Betty Carterrel, Ray Brownnal, Dianne Reevesszel, Diana Krall-lal, Wynton Marsalisszal és Roy Hargrove-val is. A ritmusszekció másik tagjáról, Robert Hurstről érdemes csendben megjegyezni, hogy hétszeres Grammy-díjas, négy Emmy-díja van, és partnerei közt találjuk - Lloyd, Marsalis és Krall mellett - Paul McCartney-t, Dave Brubecket, Harry Connick Jr.-t, Terence Blanchard-t, Stinget, Barbra Streisandot. Az Európában egyre keresettebb Bolla Gáborral kiteljesedő kvartett főként saját, a jazz fő sodrába tartozó szerzeményeket játszik, magas hőfokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.