Jazz/World

A Szakcsi-ág folytatása

2015.01.30. 14:30
Ajánlom
Február elsején a Kossuth-díjas jazz-zongorista fia, Szakcsi Lakatos Róbert all star zenekarral játszik a Művészetek Palotájában.

Szakcsi Lakatos Róbert műhelyében már több mint három évtizede készülnek a mesterművek. A negyvenedik születésnapját idén ünneplő zongoraművész immár megérett arra, hogy - édesapjához, Szakcsi Lakatos Bélához hasonlóan - amerikai all star zenekarral mutatkozzon be a Jazzműhely sorozat 2015. évi első kiadásában. Szakcsi már húszévesen elkezdte begyűjteni a nemzetközi jazz- és klasszikus zongoraversenyek első díjait, először Krakkóban, aztán Baselben, majd az ezredfordulón jött a Montreux-i Jazzfesztiválon aratott siker, 2005-ben pedig Avignonban lett a legjobb szólista.

Nem először csatlakoznak hozzá világhírű zenészpartnerek, hiszen készített már lemezt Erik Truffaz-val, John Patituccival és Jack DeJohnette-tel, dolgozott Reggie Johnsonnal, Randy Breckerrel, Bill Evansszel és Ravi Coltrane-nel, sőt Európa jazzklubjaiban már eddig is több helyütt fellépett Gregory Hutchinsonnal. Ő a Müpa közönsége számára is ismerős lehet, mert 2012-ben Charles Lloyd Sky Trióját erősítette, amúgy rajta kívül 'Hutch' dolgozott már Betty Carterrel, Ray Brownnal, Dianne Reevesszel, Diana Krall-lal, Wynton Marsalisszal és Roy Hargrove-val is. A ritmusszekció másik tagjáról, Robert Hurstről érdemes csendben megjegyezni, hogy hétszeres Grammy-díjas, négy Emmy-díja van, és partnerei közt találjuk - Lloyd, Marsalis és Krall mellett - Paul McCartney-t, Dave Brubecket, Harry Connick Jr.-t, Terence Blanchard-t, Stinget, Barbra Streisandot. Az Európában egyre keresettebb Bolla Gáborral kiteljesedő kvartett főként saját, a jazz fő sodrába tartozó szerzeményeket játszik, magas hőfokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.