Jazz/World

A Szakcsi-nemzedék múltja és jelene

2008.06.05. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája törzsközönségének kivételes privilégiuma, hogy szinte sorozatban kísérheti végig azoknak a jeles magyar jazz-művészeknek a koncertjeit, akik akár kísérletező kedvvel, akár mélyen gyökerező intuícióval, de megérintik Európa klasszikus zenei örökségét.

Most Szakcsi Lakatos Róbert követi el azt a bátor tettet, hogy műsorának első felében Bach két zongoraversenyét játssza a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, második felében pedig funkyba csap fiatal jazz-zenésztársaival. A legfiatalabb Szakcsit azonban nem csak az idők hangja ösztönzi erre az irányra, hanem családja is, ahol már évtizedek óta kialakult hagyomány a különböző zenei műfajok egyidejű ismerete.

A Szakcsi név mára egybefonódott a magyarországi jazz-zenével. Szakcsi Lakatos Béla után két fia, ifjabb Béla és Róbert is a hazai jazz fontos figuráivá váltak. És mivel a jazz annyira szerteágazó gyűjtőfogalommá vált napjainkra, hogy szinte mindenféle szólisztikus muzsikát ide lehet sorolni, ezért aztán ma már nem jelent különösebb meglepetést az a legenda, miszerint Szakcsi Lakatos Béla gyerekfejjel az ötvenes évek elején arról álmodozott, hogy elismert zeneszerző és klasszikus zongoraművész válik belőle. Ma már tudjuk, az álom úgy vált valóra, hogy közben új korszakot nyitott az európai klasszikus zene interpretálásában, sőt az egész magyar zene történetében.

A Szakcsi-nemzedék – két Béla, Róbert, de ide tartozik oldalágon Oláh Kálmán is – szakmai életrajzának fontos pontja ez, vagyis a klasszikusok előadása, sajátosan egyedi hangvételben. A családfő a hetvenes években, amikor több mint tíz évet töltött aktív zeneoktatással a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-tanszakán, már akkor – főleg Keith Jarrett, Chick Corea és Herbie Hancock példája alapján – fontosnak érezte a klasszikus zene ismeretét és integrálását a jazz-művészek számára. Az idő őt igazolta: Keith Jarrett évtizedek óta játszik Bachot, Bartókot, Chick Corea Mozartot, Jan Garbarek gregoriánt fúj, Jacques Loussier barokkra szvingel és Bobby McFerrin egyik füle mögül a karmesterpálcát húzza elő, a másik mögül az énekmikrofont. Nálunk Vukán szinte „sportot űz” a klasszikus repertoár egyedi megszólaltatásából – bárki versenyművéről legyen is szó, az improvizált kadencia számára szinte kötelező penzum, a közönség nagy örömére. Pege Aladár művészetének sajátos Janus-arca mosolygott arra, aki kezébe vette párhuzamosan megjelenő utolsó sorlemezeit, amelyek közül az egyik rendre klasszikus, a másik pedig jazz-repertoárt dolgozott föl. Utolsó koncertjén a Művészetek Palotájában, 2006 januárjában szintén klasszikus vonóstrióval játszott, mielőtt színpadra hívta legkedvesebb jazz-zenész barátait.

Szakcsiék a hazai crossover kiemelkedő képviselői. A klasszikus zene iránti érdeklődésük homlokterében Bach, Mozart, Bartók, Debussy, Sztravinszkij, Schönberg és Webern művei állnak. A családban a legifjabb királyfi, Róbert saját jogán is legalább annyira tekinthető klasszikus zongoraművésznek, mint elismert jazz-billentyűsnek: művésztanulmányait középfokon a Bartók Konzi klasszikus zongora szakán fejezte be, és a tekintélyes Baseli Zeneakadémián is klasszikus ágon folytatta tanulmányait, és csak itt tért át hivatalosan a jazzre.

Itthoni pályáján évek óta az élvonalba tartozik – elég csak Erik Truffazzal közös lemezét említeni (Off Course: Tales of the Lighthouse, BMC Records 2002), vagy azt az ünnepi pillanatot, amikor a teljes Szakcsi család egy zongoránál ült a MOL Jazzfesztivál sátrában – John Patitucci és Jack DeJohnette ritmusszekciójának támogatásával. 2008 tavaszán külön szép gesztus az, hogy Bach zongoraversenyeivel ül a hangszerhez a Fesztivál Színházban, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében. A koncert második felében pedig modern, elektronikus jazz-lemezét mutatja be, amely a közelmúltban jelent meg egy francia kiadó gondozásában.

(2008. június 9- 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Hétfő Esti Jazz a Cadilleckel - Szakcsi Lakatos Róbert és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje; km.: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Egri János (bőgő), Balázs Elemér (dob), Liszt Ferenc Kamarazenekar (műv. vez.: Rolla János))

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.