Jazz/World

A Szakcsi-nemzedék múltja és jelene

2008.06.05. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája törzsközönségének kivételes privilégiuma, hogy szinte sorozatban kísérheti végig azoknak a jeles magyar jazz-művészeknek a koncertjeit, akik akár kísérletező kedvvel, akár mélyen gyökerező intuícióval, de megérintik Európa klasszikus zenei örökségét.

Most Szakcsi Lakatos Róbert követi el azt a bátor tettet, hogy műsorának első felében Bach két zongoraversenyét játssza a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, második felében pedig funkyba csap fiatal jazz-zenésztársaival. A legfiatalabb Szakcsit azonban nem csak az idők hangja ösztönzi erre az irányra, hanem családja is, ahol már évtizedek óta kialakult hagyomány a különböző zenei műfajok egyidejű ismerete.

A Szakcsi név mára egybefonódott a magyarországi jazz-zenével. Szakcsi Lakatos Béla után két fia, ifjabb Béla és Róbert is a hazai jazz fontos figuráivá váltak. És mivel a jazz annyira szerteágazó gyűjtőfogalommá vált napjainkra, hogy szinte mindenféle szólisztikus muzsikát ide lehet sorolni, ezért aztán ma már nem jelent különösebb meglepetést az a legenda, miszerint Szakcsi Lakatos Béla gyerekfejjel az ötvenes évek elején arról álmodozott, hogy elismert zeneszerző és klasszikus zongoraművész válik belőle. Ma már tudjuk, az álom úgy vált valóra, hogy közben új korszakot nyitott az európai klasszikus zene interpretálásában, sőt az egész magyar zene történetében.

A Szakcsi-nemzedék – két Béla, Róbert, de ide tartozik oldalágon Oláh Kálmán is – szakmai életrajzának fontos pontja ez, vagyis a klasszikusok előadása, sajátosan egyedi hangvételben. A családfő a hetvenes években, amikor több mint tíz évet töltött aktív zeneoktatással a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-tanszakán, már akkor – főleg Keith Jarrett, Chick Corea és Herbie Hancock példája alapján – fontosnak érezte a klasszikus zene ismeretét és integrálását a jazz-művészek számára. Az idő őt igazolta: Keith Jarrett évtizedek óta játszik Bachot, Bartókot, Chick Corea Mozartot, Jan Garbarek gregoriánt fúj, Jacques Loussier barokkra szvingel és Bobby McFerrin egyik füle mögül a karmesterpálcát húzza elő, a másik mögül az énekmikrofont. Nálunk Vukán szinte „sportot űz” a klasszikus repertoár egyedi megszólaltatásából – bárki versenyművéről legyen is szó, az improvizált kadencia számára szinte kötelező penzum, a közönség nagy örömére. Pege Aladár művészetének sajátos Janus-arca mosolygott arra, aki kezébe vette párhuzamosan megjelenő utolsó sorlemezeit, amelyek közül az egyik rendre klasszikus, a másik pedig jazz-repertoárt dolgozott föl. Utolsó koncertjén a Művészetek Palotájában, 2006 januárjában szintén klasszikus vonóstrióval játszott, mielőtt színpadra hívta legkedvesebb jazz-zenész barátait.

Szakcsiék a hazai crossover kiemelkedő képviselői. A klasszikus zene iránti érdeklődésük homlokterében Bach, Mozart, Bartók, Debussy, Sztravinszkij, Schönberg és Webern művei állnak. A családban a legifjabb királyfi, Róbert saját jogán is legalább annyira tekinthető klasszikus zongoraművésznek, mint elismert jazz-billentyűsnek: művésztanulmányait középfokon a Bartók Konzi klasszikus zongora szakán fejezte be, és a tekintélyes Baseli Zeneakadémián is klasszikus ágon folytatta tanulmányait, és csak itt tért át hivatalosan a jazzre.

Itthoni pályáján évek óta az élvonalba tartozik – elég csak Erik Truffazzal közös lemezét említeni (Off Course: Tales of the Lighthouse, BMC Records 2002), vagy azt az ünnepi pillanatot, amikor a teljes Szakcsi család egy zongoránál ült a MOL Jazzfesztivál sátrában – John Patitucci és Jack DeJohnette ritmusszekciójának támogatásával. 2008 tavaszán külön szép gesztus az, hogy Bach zongoraversenyeivel ül a hangszerhez a Fesztivál Színházban, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében. A koncert második felében pedig modern, elektronikus jazz-lemezét mutatja be, amely a közelmúltban jelent meg egy francia kiadó gondozásában.

(2008. június 9- 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Hétfő Esti Jazz a Cadilleckel - Szakcsi Lakatos Róbert és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje; km.: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Egri János (bőgő), Balázs Elemér (dob), Liszt Ferenc Kamarazenekar (műv. vez.: Rolla János))

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.