Jazz/World

A szakma idén rá is figyel – Sárközi Edina koncertje a Budapest Jazz Clubban

2022.03.02. 13:50
Ajánlom
Nagyon fiatal és tehetséges ez a lány, látszik egy videón, amint egy szál gitárral ül valami színpadon és énekel. Sárközi Edina az idén az az ígéretesnek tartott fiatal jazz zenész, akit a szakmai ajánlások, majd a zsűri előtti megmérettetést követően Az Év Fiatal Jazz-zenészének választottak. Március 3-án este ezt a sugárzó, telt hangot hallhatjuk a Budapest Jazz Clubban. Övé lesz a színpad.

Konzis még, a Bartók-szakközépiskola jazz-tanszakán tanul Lakatos Ágnes és Urbán Orsi növendékeként, s meghatározónak tartja korábbi énektanárát is, a törökbálinti zenepedagógust, Szilfai Mártát. Nagy hatást gyakorolt rá egy sor előadó, kiváló nők és férfiak, hosszan lehetne sorolni őket – s nyilván még egy csomó hátra van az útkeresésből, nem is lehetne teljes a lista. De biztos, hogy zenei felmenői között volt Joni Mitchell, Diane Reeves, Sarah Vaughan vagy Nancy Wilson. S nem túlzás, kézzelfogható felmenő a P. Mobil alapító nagybácsi is, aki házhoz hozta az első jazz-élményeket. A fiatal énekes gyakorta egy szál gitárral áll a színpadra: a BJC-ben március 3-án azonban másképp lesz: ezúttal valódi instrumentális trió kíséri majd, s közvetítik közös üzenetüket a jazz nagyjaitól.

Sárközi Edina játszó-társai lesznek ezen az estén Az Év Fiatal Jazz-zenésze program ötletadója, Pintér Zoltán a zongoránál, a bőgő mögött Orbán György, a doboknál Czirják Tamás foglal majd helyet ezen a belvárosi, múltba kalandozó estén. Nem könnyelmű ígéret: biztosan hallunk még Sárközi Edináról; ez a hang messzire cseng.

Fejléckép: Sárközi Edina (forrás: Budapest Jazz Club)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.