Jazz/World

A szaxofon(ó) örök

2011.02.21. 09:00
Ajánlom
A szaxofon nélkülözhetetlen hangszer a (world-)jazzben, amint azt a Fonóban e félévben zajló sorozat is bizonyítja.

A sorozat ötlete Ágoston Bélától származik, aki majdnem mindenen játszik, ami megszólal, de eredetileg szaxofonos volt, csak azután lett zenei mindenevő és javíthatatlan újító. Ezeken a koncerteken a műfajjal oly szorosan összefonódott hangszer lényegét próbálják meg megragadni, például Ornette Coleman zenéjének interpretálásával. De ha ennél szélesebb általánosítással próbálkoznánk, valószínűleg erőszakot tennénk a sorozaton, amelynek éppen „A változatosság gyönyörködtet" az elve. Januárban az ötlet- és házigazda Ágoston Béla és zenekara, valamint a Bolla Quartet koncertjei kezdték a sort, időközben fellépett a Plastic Septet is, a kortársba hajló, négy szax-szal felálló különítmény.

A hónap végén a folk - és a világzene két népszerű csapata, a Fanfara Complexa és a Besh o droM mutatja be, hogy az általuk képviselt stílusban is milyen fontos szerepe van a nagyszerű belga, a néhai Adolphe Sax találmányának.
A Fanfarában, Bede Péter fújja, aki képzettségének és nyitottságának köszönhetően a hazai jazz, folk, világzenei szintér majd minden zenekarában szerepelt, mint közreműködő (ahol ő nem játszott vendégként, az az együttes nem is létezik - mondják róla a huncut kollégák) - és Sófalvi Kiss Csaba fújnak. A Fanfara első lemeze készül ezerrel, várhatóan márciusban jelenik meg, a Fonó Recordsnál.

A Besh o droM-ban (nevük lováriul jelenti azt, hogy: Üld meg az utat!) Barcza Gergő és Makó Péter képviseli a fúvós szekciót és határozza meg ezzel a zenekar összetéveszthetetlen hangzását. Mindkét zenekar zenéje a balkáni és a kelet-európai népzenei hagyományok jegyében áll, ezeket gondolják, formálják tovább saját elképzeléseik szerint, izgalmasan és kreatívan ellépve az alapoktól, új stílust létrehozva.

A következő két hónapban a Fonóban szívesen látott sztárok, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Tóth Viktor is elmondják-elfújják majd a magukét a témában, március végén pedig Ágoston Béla ad nagyobb zenekar, az Adophe Sax Konsort élén Ornette Coleman hommage-koncertet.

Február 26, 20:00: Fonó Budai Zeneház

Szaxofonó: Fanfara Complexa, Besh O Drom

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Klasszikus

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Müpában koncertezik ütős hangszerek mestere, Enzo Avitabile

Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandó partnerével, az I Bottari di Portico ütőegyüttessel együttműködve boroshordókon, dézsákon és egyéb szokatlan „hangszereken” játszott, miközben anyanyelvén, nápolyi dialektusban szólt a közönségéhez. Október 30-án a Müpába érkezik Enzo Avitabile énekes-szaxofonos-multiinstrumentalista.
Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.