Jazz/World

A szaxofon(ó) örök II.

2011.03.24. 10:40
Ajánlom
A Fonóban februárban indult sorozaton szombaton nyolcan tiszítanak meg egy talált tárgyat, Ornette Coleman Free Jazz című lemezét.

A sorozat ötlete Ágoston Bélától származik, aki majdnem mindenen játszik, ami megszólal, de eredetileg szaxofonos volt, csak azután lett zenei mindenevő és javíthatatlan újító. Ezeken a koncerteken a műfajjal oly szorosan összefonódott hangszer lényegét próbálják meg megragadni, például Ornette Coleman zenéjének interpretálásával. A következő két hónapban a Fonóban szívesen látott sztárok, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Tóth Viktor is elmondják-elfújják majd a magukét a témában.

A legközelebbi est kisebb szenzációja az ötven éve készült Free Jazz című lemez rekonstrukciója. 1960 karácsonya előtt néhány nappal Ornette Coleman, Scott LaFaro, Billy Higgins, Ed Blackwell, Eric Dolphy, Freddie Hubbard, Don Cherry, és Charlie Haden, vagyis Coleman úttörő ötletére egy "dupla kvartett" elkészítette a Free Jazz címet kapott albumot. Az, hogy eredetileg nem erről a címről volt szó, vagy hogy mi minden tapadt erre a fogalomra az évek során, ma már mellékes. Így is, úgy is a jazz történetének óriási jelentőségű albumává vált ez a felvétel. 

2011-ben Váczi Dániel, Cserta Balázs, Ágoston Béla, Weisz Gábor, Horváth Balázs, Hock Ernő, Szabó Hunor és Sárvári Kovács Zsolt "dupla kvartett" interpretálja azt, vagy mondhatnánk a képzőművészetben napjainkban oly fontossá vált gesztusra utalva: rekonstruálják a művet. Mivel a szabad improvizáció adott, senki se várjon karbonkópiát. A mai magyar szaxofonozás modern tárgyiasult költője, Váczi Dániel, és a legnagyobb stenket is szerény, kisfiús mosollyal felszabadító Weisz Gábor saját együtteseikkel is megmutatkoznak.

SzaxoFonó: Dzsindzsa; Váczi Dániel trió; Adolphe Sax Konsort plays Ornette Coleman: Free Jazz

 

2011. március 26. 20:00 Fonó

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.