Jazz/World

A szerelem szavai Piaf hangján

2010.10.04. 13:54
Ajánlom
Marion Cotillard a Piaf című filmben nyújtott lenyűgöző játékának köszönhetően a világ 2007-ben ismét a legnagyobb francia sanzonénekesnő lábai előtt hevert.

Talán nem tudja mindenki, hogy az Édith Piafot megformáló Oscar-díjas alakításhoz Jil Aigrot kölcsönözte a hangszálait. Az ismeretlenségből előbújó cannes-i énekesnő saját Piaf-lemezének kiadása óta járja műsorával a világot. Koncertjeit olyan vastaps és ováció kíséri, amelyet egykor példaképe is megtapasztalhatott. Október 15-én a Müpában kel életre a Kisveréb világot meghódító hangja.

„A repertoár Piafé, de úgy tűnik, ez a művész is csak a közönségének él. Egyszerűen, őszintén, zsigerből kezd énekelni, és a termen borzongás fut végig. Amikor Jil a „Non, je ne regrette rien-t" énekli, a közönség egy emberként áll fel és kezd tapsolni. Igazi ováció!" - írja az énekesnő fellépéseiről szóló lelkesült kritikák egyikének szerzője. Ahogyan nagy elődjének felfedezéséhez is szükség volt egy kis szerencsére és néhány pártfogóra is, úgy Jil Aigrot-ból sem vált egyik pillanatról a másikra Piaf „hivatalos hangja".

Sikerének története is bizonyítja, hogy karrierje mögött nem a showbiznisz gépezete áll, és nem egy tudatosan felépített Piaf-epigont próbálnak a közönségre erőltetni. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Jil Aigrot tervei szerint más műfajokban, a jazzben és a bluesban is kipróbálja majd különleges hangját. Addig azonban A szerelem szavai című Piaf-lemezének sanzonjait énekli, és október 15-én végre a Müpa Hangversenytermében is megtapasztalhatjuk, hogy milyen az a produkció, amely nemcsak a francia közönséget, de  a szigorú francia sajtót is levette a lábáról.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.