Jazz/World

”A szívben még megvan”

2008.10.02. 00:00
Ajánlom
Október 11-én, 18 órai kezdettel a Fonó Budai Zeneház jótékonysági estet rendez a Hagyományok Házával társszervezésben. A koncerttel az idén elhunyt prímáslegenda, Zerkula János, valamint Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik emlékének kívánnak tisztelegni a szervezők és az esten fellépő neves előadók. A bevételt a szervezők a prímások síremlékeinek rendbetételére kívánják fordítani.

2008. nehéz esztendő volt. Sok kiváló muzsikust vesztettünk el. A tökéletesig letisztult játékukat, egyedi stílusukat, bölcsességüket immár az égiek élvezik helyettünk. Talán csak néhány ember találkozásán, apró véletleneken múlott, hogy e javakból részesülhettünk valamelyest mi is, s hogy ma, illetve október 11-én felidézhetők, újra hallhatók Zerkula bácsi megejtő keservesei, magával ragadó táncdallamai és nótái, amelyekből megszámlálhatatlan sokat hordozott magában. Kérdezték is tőle egyszer, hány nótát ismer: "Jaj, ez nagy kérdés! De nagy, de nagy! Nem tudom azt megmondani, egyáltalán. Ha akarnám, milliókat es mondhatnék, Isten tudja, mennyi, s mennyi van." És mégis, ebből a sok-sok millióból mindig oly pontosan tudta, melyiket vegye föl a húrokra, hogy aki hallgatja, annak lába földbe gyökerezzék, és ne is akarjon onnan elmozdulni soha többé, vagy csak ha táncolni kapna kedvet a muzsika hangjára, amíg szólt a János bácsi hegedűje. S hogy most nem szól többé, bizony nehezebb lett így nélküle. Itt hagyta nekünk a nótaválasztás nagy feladatát is, meg még megannyi megválaszolatlan kérdést. ”A szívben még megvan” – mondja a róla szóló portréfilm címe.

Ez a végtelenül kedves, jó kedélyű, páratlan tehetséggel megáldott cigányember bizony mindig megtalálta, melyik nótára olvad meg az emberi szív egy parányit, éppen csak annyit, hogy a muzsika oda befészkelje magát örökre. És mi visszük könnyedén tovább János bácsi, Mihály bácsi és a valamikori többi nagy prímások örökségét, dudorászva, mintha csak úgy ajándékba kaptuk volna. Mert olyan a dal: ”a bú hozza, s a kedv hordozza.”

Október 11-én beavatott muzsikusok segítenek majd továbbgördíteni, dudorászni e mérhetetlenül nagy örökséget. Hazai és gyimesi zenészek, táncosok segítenek az emlékezésben, illetve olyan kiváló zenészek, mint a Szigony Zenekar, a Mokányos Együttes, az Egyszólam, Dresch Mihály, Vizeli Balázs, a Zerkula János Zenekar, illetve a gyimesi csángók táncainak leghitelesebb tolmácsolói, Sára Ferenc és Varga Zsuzsi, valamint az Ordasok táncegyüttes. Aki ismerte, hallotta életében Zerkula Jánost, azért jöjjön el, akinek nem volt hozzá szerencséje, az azért ne hagyja ki a koncertet!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.