Jazz/World

”A szívben még megvan”

2008.10.02. 00:00
Ajánlom
Október 11-én, 18 órai kezdettel a Fonó Budai Zeneház jótékonysági estet rendez a Hagyományok Házával társszervezésben. A koncerttel az idén elhunyt prímáslegenda, Zerkula János, valamint Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik emlékének kívánnak tisztelegni a szervezők és az esten fellépő neves előadók. A bevételt a szervezők a prímások síremlékeinek rendbetételére kívánják fordítani.

2008. nehéz esztendő volt. Sok kiváló muzsikust vesztettünk el. A tökéletesig letisztult játékukat, egyedi stílusukat, bölcsességüket immár az égiek élvezik helyettünk. Talán csak néhány ember találkozásán, apró véletleneken múlott, hogy e javakból részesülhettünk valamelyest mi is, s hogy ma, illetve október 11-én felidézhetők, újra hallhatók Zerkula bácsi megejtő keservesei, magával ragadó táncdallamai és nótái, amelyekből megszámlálhatatlan sokat hordozott magában. Kérdezték is tőle egyszer, hány nótát ismer: "Jaj, ez nagy kérdés! De nagy, de nagy! Nem tudom azt megmondani, egyáltalán. Ha akarnám, milliókat es mondhatnék, Isten tudja, mennyi, s mennyi van." És mégis, ebből a sok-sok millióból mindig oly pontosan tudta, melyiket vegye föl a húrokra, hogy aki hallgatja, annak lába földbe gyökerezzék, és ne is akarjon onnan elmozdulni soha többé, vagy csak ha táncolni kapna kedvet a muzsika hangjára, amíg szólt a János bácsi hegedűje. S hogy most nem szól többé, bizony nehezebb lett így nélküle. Itt hagyta nekünk a nótaválasztás nagy feladatát is, meg még megannyi megválaszolatlan kérdést. ”A szívben még megvan” – mondja a róla szóló portréfilm címe.

Ez a végtelenül kedves, jó kedélyű, páratlan tehetséggel megáldott cigányember bizony mindig megtalálta, melyik nótára olvad meg az emberi szív egy parányit, éppen csak annyit, hogy a muzsika oda befészkelje magát örökre. És mi visszük könnyedén tovább János bácsi, Mihály bácsi és a valamikori többi nagy prímások örökségét, dudorászva, mintha csak úgy ajándékba kaptuk volna. Mert olyan a dal: ”a bú hozza, s a kedv hordozza.”

Október 11-én beavatott muzsikusok segítenek majd továbbgördíteni, dudorászni e mérhetetlenül nagy örökséget. Hazai és gyimesi zenészek, táncosok segítenek az emlékezésben, illetve olyan kiváló zenészek, mint a Szigony Zenekar, a Mokányos Együttes, az Egyszólam, Dresch Mihály, Vizeli Balázs, a Zerkula János Zenekar, illetve a gyimesi csángók táncainak leghitelesebb tolmácsolói, Sára Ferenc és Varga Zsuzsi, valamint az Ordasok táncegyüttes. Aki ismerte, hallotta életében Zerkula Jánost, azért jöjjön el, akinek nem volt hozzá szerencséje, az azért ne hagyja ki a koncertet!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ez a történet rólunk szól - Meselemez-szerű albumot adott ki a Soharóza és a Jónás Vera Experiment

A nyolcas sáv című album története Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig, és miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a tizenéves gyerekek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapunk.
Jazz/World ajánló

Hámori Gabriella, Kamarás Iván, Csorba Lóci és Kiss B. Ádám a Fonó Literatúra vendégei

December 12-én folytatódik a Fonó Literatúra sorozata, amelyben kortárs költők versei találkoznak népköltésekkel, dalok, népdalok az irodalommal alkotnak spontán egységet, ismert színészek és zenészek töltik meg a megismételhetetlen estéket különleges tartalommal.
Jazz/World ajánló

Lina_Raül Refree: portugál énekesnő és spanyol producer sikerlistás projektje a Müpában

A portugál kultúra megismeréséhez kulcsfontosságú a gyakran az ország nemzeti zenéjének hívott fado, ám a szigorú szabályokkal rendelkező, hagyományos muzsika alkalmas a kísérletezésre is. Az 1984-ben született, eredetileg operaénekesi tanulmányokat folytató Carolina Cardoso Rodrigues (Lina) a spanyol producer, Raül Refree segítségével hozta létre rendhagyó projektjét, amelyben a fado műfaj megkerülhetetlen nagyasszonya, az 1999-ben elhunyt és hazájában háromnapos nemzeti gyásszal búcsúztatott Amália Rodrigues keserédes dalait dolgozták fel.
Jazz/World ajánló

Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra ad szilveszteri koncertet a Pesti Vigadóban

Pontosan száz éve vette kezdetét a jazz-korszak, s keltek szárnyra az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek örökzöld melódiái, melyeket az 1945 utáni Magyarországon, első ízben a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra kelti életre korhű formában.
Jazz/World gyász

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.