Jazz/World

A természet nyugalma inspirálta az Oláh Krisztián Quartet vadonatúj klipjét

2022.02.15. 16:45
Ajánlom
2022 márciusában vadonatúj nagylemezzel jelentkezik az Oláh Krisztián Quartet. A hazai jazzélet megkerülhetetlen formációjának új albumáról először a Peaceful című kompozíció jelenik meg a nagyközönség számára, amelyhez a lemez felvétele során készítettek exkluzív hangulatú videoklipet. KLIPPREMIER

A karanténidőszak bezártságából rengetegen próbáltak kiutat találni a város elhagyásával, a természetbe való visszatéréssel. Az erdei környezet nyugalma a kikapcsolás mellett kiapadhatatlan inspirációforrás is, a kreatív energiák áramlásának valódi katalizátora. Oláh Krisztián zongoraművészt is ez ihlette meg egyik új darabjának komponálásakor, amely Peaceful címen kerül márciusban megjelenő nagylemezére.

Az Oláh Krisztián Quartet a lemez hangulatából is ízelítőt kínál a Peaceful felvétele során készített videoklippel.

„Ahogy sokan mások, úgy én is szaladtam ki a tavalyi lezárások alatt a városból (szó szerint is). A nagy erdei futásokon és biciklizéseken találtam rá erre az inspiráló nyugalomra, amit a saját zenei nyelvemre fordítottam le. Bensőséges, intim hangzást kerestem a számnak, amely ugyanakkor nagy dinamikai kitörésekre is alkalmas. Ez a bensőséges megszólalási mód indukálta, hogy ugyanúgy felbukkanjanak a kompozíción belül népzenéből, vagy Bartók zenéjéből eredő motívumok és sodró lendületű improvizációk is” – mesélt Oláh Krisztián.

OK0pianoHegyiJuliaLily-163449.jpg

Oláh Krisztián Quartet (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily / Oláh Krisztián Quartet)

A Quartet Krisztián legfontosabb zenei projektje, amelynek Crescendo című, második szerzői albumán is érződik a négy muzsikus által megteremtett egyedülálló atmoszféra. A Crescendo kompozícióit a természet mellett a legkülönbözőbb helyek, történések inspirálták: így szerepel rajta zenemű, amely Vörösmarty egy versének hatására született, vagy Beethoven 6 bagatellek című zongoraciklusának ihletésére jött létre.

Az új lemez teljes anyaga Krisztián fejlődési irányának egy fontos lenyomata, ahogy az impulzív, ösztönös írásból a tudatosság felé fordul.

A zongorista számára ezen keresztül vált egyértelművé: ahhoz, hogy a legtöbbet tudja megmutatni magából a zenéjén keresztül, nem csak a nagy mesterekhez kell kapcsolódnia, hanem saját magán is alapos önismereti vizsgálatot kell végrehajtania. Elmondása szerint ennek is köszönhető az, hogy a lemezre felkerülő nyolc kompozíció igazán jó lenyomata lett egy kicsit csapongó, ám mégis kreatív időszaknak – az elmúlt másfél évnek.

OKQPeaceful-studio-163448.jpg

Stúdióban az Oláh Krisztián Quartet és Lukács Miklós (Fotó/Forrás: Oláh Krisztián Quartet)

Egy új lemez, az aktuálisan legfontosabb gondolatok tolmácsolása mellett, egyben kiváló lehetőség új kapuk megnyitására és új vonalak megrajzolására is. Ilyen rendkívül fontos megnyitott kapunak számít a kortárs magyar művészeti élet megkerülhetetlen cimbalomművészének, Lukács Miklósnak közreműködése (Dresch Mihály Quartet, Cimbiózis) három dalban a lemezen és a Peaceful klipjében is.

A Peaceful című kompozíció videoklipje 19.00 órától itt nézhető meg:

A Crescendo című nagylemez bemutatójára március 19-én 18:00 órától kerül sor a Magyar Zene Házában.

További információ itt érhető el. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.