Jazz/World

A természet nyugalma inspirálta az Oláh Krisztián Quartet vadonatúj klipjét

2022.02.15. 16:45
Ajánlom
2022 márciusában vadonatúj nagylemezzel jelentkezik az Oláh Krisztián Quartet. A hazai jazzélet megkerülhetetlen formációjának új albumáról először a Peaceful című kompozíció jelenik meg a nagyközönség számára, amelyhez a lemez felvétele során készítettek exkluzív hangulatú videoklipet. KLIPPREMIER

A karanténidőszak bezártságából rengetegen próbáltak kiutat találni a város elhagyásával, a természetbe való visszatéréssel. Az erdei környezet nyugalma a kikapcsolás mellett kiapadhatatlan inspirációforrás is, a kreatív energiák áramlásának valódi katalizátora. Oláh Krisztián zongoraművészt is ez ihlette meg egyik új darabjának komponálásakor, amely Peaceful címen kerül márciusban megjelenő nagylemezére.

Az Oláh Krisztián Quartet a lemez hangulatából is ízelítőt kínál a Peaceful felvétele során készített videoklippel.

„Ahogy sokan mások, úgy én is szaladtam ki a tavalyi lezárások alatt a városból (szó szerint is). A nagy erdei futásokon és biciklizéseken találtam rá erre az inspiráló nyugalomra, amit a saját zenei nyelvemre fordítottam le. Bensőséges, intim hangzást kerestem a számnak, amely ugyanakkor nagy dinamikai kitörésekre is alkalmas. Ez a bensőséges megszólalási mód indukálta, hogy ugyanúgy felbukkanjanak a kompozíción belül népzenéből, vagy Bartók zenéjéből eredő motívumok és sodró lendületű improvizációk is” – mesélt Oláh Krisztián.

OK0pianoHegyiJuliaLily-163449.jpg

Oláh Krisztián Quartet (Fotó/Forrás: Hegyi Júlia Lily / Oláh Krisztián Quartet)

A Quartet Krisztián legfontosabb zenei projektje, amelynek Crescendo című, második szerzői albumán is érződik a négy muzsikus által megteremtett egyedülálló atmoszféra. A Crescendo kompozícióit a természet mellett a legkülönbözőbb helyek, történések inspirálták: így szerepel rajta zenemű, amely Vörösmarty egy versének hatására született, vagy Beethoven 6 bagatellek című zongoraciklusának ihletésére jött létre.

Az új lemez teljes anyaga Krisztián fejlődési irányának egy fontos lenyomata, ahogy az impulzív, ösztönös írásból a tudatosság felé fordul.

A zongorista számára ezen keresztül vált egyértelművé: ahhoz, hogy a legtöbbet tudja megmutatni magából a zenéjén keresztül, nem csak a nagy mesterekhez kell kapcsolódnia, hanem saját magán is alapos önismereti vizsgálatot kell végrehajtania. Elmondása szerint ennek is köszönhető az, hogy a lemezre felkerülő nyolc kompozíció igazán jó lenyomata lett egy kicsit csapongó, ám mégis kreatív időszaknak – az elmúlt másfél évnek.

OKQPeaceful-studio-163448.jpg

Stúdióban az Oláh Krisztián Quartet és Lukács Miklós (Fotó/Forrás: Oláh Krisztián Quartet)

Egy új lemez, az aktuálisan legfontosabb gondolatok tolmácsolása mellett, egyben kiváló lehetőség új kapuk megnyitására és új vonalak megrajzolására is. Ilyen rendkívül fontos megnyitott kapunak számít a kortárs magyar művészeti élet megkerülhetetlen cimbalomművészének, Lukács Miklósnak közreműködése (Dresch Mihály Quartet, Cimbiózis) három dalban a lemezen és a Peaceful klipjében is.

A Peaceful című kompozíció videoklipje 19.00 órától itt nézhető meg:

A Crescendo című nagylemez bemutatójára március 19-én 18:00 órától kerül sor a Magyar Zene Házában.

További információ itt érhető el. >>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.