Jazz/World

"A Tribute to Jimi Hendrix"

2006.05.18. 00:00
Ajánlom
A World Saxophone Quartet korábban egy teljes albumot szentelt Duke Ellingtonnak, Miles Davisnek és az együttes alapítójának, a néhai Julius Hemphillnek. 2003-ban megjelent Kísérlet című albumukon egy látszólag szokatlan kottagyűjteményt kutattak át és dolgoztak fel: Jimi Hendrixét.

A Hendrix tiszteletére készített album már az első pillanatban hiteles kísérletként értelmezhető. A World Saxophone Quartet természetesen a rá jellemző tisztelettel és kalandvággyal nyúlt az alapanyaghoz. A szószerinti értelmezés helyett a képletes megközelítés választásával a szaxofonoknak nem csak Hendrix gitárjátéka csavarjainak és bonyolultságának másolását sikerült elkerülniük, hanem zenéjének igazi mélységét és leglényegét bontották ki. A szaxofonok mellett a vendégzenészek változatos közreműködése teszi teljessé a kísérletet.

A World Saxophone Quartet eleven és izgalmas feldolgozásainak jellemzője, hogy legalább annyira funky, mint amennyire absztrakt; a négy zenész – kiegészülve két „nagyágyúval”, Craig Harrisszel és Jamaladeen Tacumával, illetve egy tehetséges, fiatal dobossal, Lee Pearsonnal – gond nélkül demonstrálja, hogy a kemény rock, a heavy metal és a pszichedelikus rock szerzeményeket sikerrel lehet instrumentális jazzbe átültetni. Néhány „megátalkodott“ Hendrix-rajongó ugyan hiányolhatja, hogy személyes kedvencei – mint például a „Purple Haze“ – nem szerepeltek a válogatásban, a WSQ Kísérlet című albuma ennek ellenére egy kitűnő lemez, bizonyítván, hogy a WSQ az alapítását követő 28. évben is életerős formáció.

A koncerten a Hendrix-nóták mellett több régi klasszikust – balladák, bob-darabok, bluesok – is hallhatunk majd a World Saxophone Quartet május 23-ai koncertjén a Jövő Háza – Teátrumban.

Az együttes tagjai: Oliver Lake (altszaxofon), David Murray (tenorszaxofon), Hamiet Bluiett (baritonszaxofon), Bruce Williams (szoprán- és altszaxofon), Craig Harris (harsona, didgeridoo), Jamaladeen Tacuma (basszusgitár), Lee Pearson (dobok)

(2006. május 23. 20:00 Jövő Háza – Teátrum; A World Saxophone Quartet Experience (USA) koncertje; jegyár: elővételben 6900 Ft, a program napján a helyszínen 7500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.