Jazz/World

"A Tribute to Jimi Hendrix"

2006.05.18. 00:00
Ajánlom
A World Saxophone Quartet korábban egy teljes albumot szentelt Duke Ellingtonnak, Miles Davisnek és az együttes alapítójának, a néhai Julius Hemphillnek. 2003-ban megjelent Kísérlet című albumukon egy látszólag szokatlan kottagyűjteményt kutattak át és dolgoztak fel: Jimi Hendrixét.

A Hendrix tiszteletére készített album már az első pillanatban hiteles kísérletként értelmezhető. A World Saxophone Quartet természetesen a rá jellemző tisztelettel és kalandvággyal nyúlt az alapanyaghoz. A szószerinti értelmezés helyett a képletes megközelítés választásával a szaxofonoknak nem csak Hendrix gitárjátéka csavarjainak és bonyolultságának másolását sikerült elkerülniük, hanem zenéjének igazi mélységét és leglényegét bontották ki. A szaxofonok mellett a vendégzenészek változatos közreműködése teszi teljessé a kísérletet.

A World Saxophone Quartet eleven és izgalmas feldolgozásainak jellemzője, hogy legalább annyira funky, mint amennyire absztrakt; a négy zenész – kiegészülve két „nagyágyúval”, Craig Harrisszel és Jamaladeen Tacumával, illetve egy tehetséges, fiatal dobossal, Lee Pearsonnal – gond nélkül demonstrálja, hogy a kemény rock, a heavy metal és a pszichedelikus rock szerzeményeket sikerrel lehet instrumentális jazzbe átültetni. Néhány „megátalkodott“ Hendrix-rajongó ugyan hiányolhatja, hogy személyes kedvencei – mint például a „Purple Haze“ – nem szerepeltek a válogatásban, a WSQ Kísérlet című albuma ennek ellenére egy kitűnő lemez, bizonyítván, hogy a WSQ az alapítását követő 28. évben is életerős formáció.

A koncerten a Hendrix-nóták mellett több régi klasszikust – balladák, bob-darabok, bluesok – is hallhatunk majd a World Saxophone Quartet május 23-ai koncertjén a Jövő Háza – Teátrumban.

Az együttes tagjai: Oliver Lake (altszaxofon), David Murray (tenorszaxofon), Hamiet Bluiett (baritonszaxofon), Bruce Williams (szoprán- és altszaxofon), Craig Harris (harsona, didgeridoo), Jamaladeen Tacuma (basszusgitár), Lee Pearson (dobok)

(2006. május 23. 20:00 Jövő Háza – Teátrum; A World Saxophone Quartet Experience (USA) koncertje; jegyár: elővételben 6900 Ft, a program napján a helyszínen 7500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.