Jazz/World

A Trio Midnight a BJC-ben

2010.09.03. 12:00
Ajánlom
A jubiláns Trio Midnight lesz a következő Fidelio Jazzest házigazdája a BJC-ben.

2010-ben húsz éves lett a 24 óráról elnevezett hármas, Oláh Kálmán, Egri János és Balázs Elemér együttese. Persze leginkább a 'Round Midnight című Thelonius Monk-örökzöldre, a modern jazz egyik emblematikus hangszeres számára utal a magyar zongorás trió neve, de az éjfél körüli, jazzklubokban szokásos jam sessionökre, teljesen improvizált örömzene-találkozásokra is nyugodtan asszociálhat a rajongó. Az ilyenek szerencsére nálunk is újra elharapóztak, és ebben a Budapest Jazz Club élen járt.

A húszéves zenekar már megünnepelte a kerek évfordulót a Müpában, de mivel mindhárom tagja aktív zenekarvezető, mindegyik több sorlemezt kiadott együttest vezet, nem is szerepelnek olyan gyakran együtt, mint azt gondolnánk. A Balázs Elemér Group vezetője szerzőként és dobosként hihetetlen aktív, az ő együttesének ugyancsak szülinapot rendeznek ősszel. A bőgős Egri János nemrég maga volt a Fidelio támogatta Jazzestek házigazdája, új, énekes fiát is bemutató lemezének premierje kapcsán. Ugyancsak számtalan meghívásnak tesz eleget Oláh Kálmán, aki több nemzetközi projekttel is bejárta a nyári fesztiválokat itthon és Európában. De biztosan mindegyikük úgy tekint erre a trióra, mint legkedvesebb csapatára.

Szeptember 15, 21:00: Budapest Jazz Club - Fidelio Jazzest

Trio Midnight

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.
Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.