Jazz/World

A Trio Midnight a BJC-ben

2010.09.03. 12:00
Ajánlom
A jubiláns Trio Midnight lesz a következő Fidelio Jazzest házigazdája a BJC-ben.

2010-ben húsz éves lett a 24 óráról elnevezett hármas, Oláh Kálmán, Egri János és Balázs Elemér együttese. Persze leginkább a 'Round Midnight című Thelonius Monk-örökzöldre, a modern jazz egyik emblematikus hangszeres számára utal a magyar zongorás trió neve, de az éjfél körüli, jazzklubokban szokásos jam sessionökre, teljesen improvizált örömzene-találkozásokra is nyugodtan asszociálhat a rajongó. Az ilyenek szerencsére nálunk is újra elharapóztak, és ebben a Budapest Jazz Club élen járt.

A húszéves zenekar már megünnepelte a kerek évfordulót a Müpában, de mivel mindhárom tagja aktív zenekarvezető, mindegyik több sorlemezt kiadott együttest vezet, nem is szerepelnek olyan gyakran együtt, mint azt gondolnánk. A Balázs Elemér Group vezetője szerzőként és dobosként hihetetlen aktív, az ő együttesének ugyancsak szülinapot rendeznek ősszel. A bőgős Egri János nemrég maga volt a Fidelio támogatta Jazzestek házigazdája, új, énekes fiát is bemutató lemezének premierje kapcsán. Ugyancsak számtalan meghívásnak tesz eleget Oláh Kálmán, aki több nemzetközi projekttel is bejárta a nyári fesztiválokat itthon és Európában. De biztosan mindegyikük úgy tekint erre a trióra, mint legkedvesebb csapatára.

Szeptember 15, 21:00: Budapest Jazz Club - Fidelio Jazzest

Trio Midnight

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.