Jazz/World

A Trio X koncertje Győrben

2006.03.11. 00:00
Ajánlom
A free jazz egyik legnevesebb képviselője, az amerikai Trio X ad koncertet a győri Rómer Házban március 24-én 21 órakor.

A hatvanas években általánossá vált az angolos vezetéknevek helyett az „X” használata: az érintettek így akartak tiltakozni az afroamerikaiak jogfosztottsága ellen. Joe McPhee, Dominic Duval és Jay Rosen triója hasonló okokból választotta ezt a nevet. Kollektív „X” betűjük tiltakozás a sajtó hozzáállása ellen, egyben annak a névtelenségnek a jelzése, amely ennek következménye. A név rajtuk ragadt, bár négy lemezzel később a sajtó már üdvözli a három zenész tehetségét, akik művészi egységet alkotnak.

A tagok a New York-i avantgárd színtér karakteres alakjai. A Mediawave közönsége által is jól ismert William Parker, Hamid Drake, Mark Whitecage, Ken Vandermark azok, akikkel mostanság is albumokat készítenek, turnéznak.

William Parker (zeneszerző, improvizatív zenész, zenekari vezető, közösségszervező, költő, filozófus és látnok…) a következő kritikát írta a Trio X egy koncertje után az együttesről a Bill Collector nevű magazinban:

„A zene újra lélegzik! Figyeljétek a dallamot, a harmóniát! Figyeljétek az energia hullámzását! Az égő szénát! A forró menta ízét! Figyeljétek a tenorszaxofonból áradó bódító füstöt! Ez McPhee, Duval és Rosen zenéje. Rosen a kevesebbel többet mond. Maga a kozmosz. A lila kékek, amint szólásra nyílnak, fújd, bébi, fújd, az ananászerdő hangja és az acélmunkások hangja. Ez az újdonság, ez 1998, nem a hatvanas évek! Ez új, mert most játsszák, hallgassátok, mert nagyszerű, mert jó! A hegyi égbolt része. Ezek a reggeli hangok. A háztetőkön ül a zene és meghódítja a várost.

Hogy mit akarok mondani? Azt mondom, hallgassátok ezt a zenét! Hallgassátok, keressétek, érezzétek, vegyetek néhány CD-t, amire a McPhee, Rosen és Duval nevet nyomtatták! De akár egy teherautónyit is vehettek! Hallgassátok, hallgassátok, és megint csak hallgassátok! Töltsön el titeket! Döntse le lelketek falait!”

McPhee egyik alapzenekara, a The Thing (a norvég Paal-Nilssen Love - FME) és a svéd Mats Gustaffson vezette zseniálisan agresszív banda - a következő Mediawave Fesztivál egyik várható fellépője.

(Jegyár: 1000 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.
Jazz/World hír

Elmélyült szakmai tudásról és specifikus hangszerismeretről árulkodik az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemeze

Az Erdőfű igazi unikum a hazai folkpalettán: kisebb formációban a budapesti táncházi közeg egyik meghatározó zenekara megalakulása óta, teljes kamarazenekari felállásban pedig olyan színpadi népzenei produkciót nyújtanak, amit kevesen tudnak. Más zenekarokból már ismert, nagy tudású tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának.