Jazz/World

A Trio X koncertje Győrben

2006.03.11. 00:00
Ajánlom
A free jazz egyik legnevesebb képviselője, az amerikai Trio X ad koncertet a győri Rómer Házban március 24-én 21 órakor.

A hatvanas években általánossá vált az angolos vezetéknevek helyett az „X” használata: az érintettek így akartak tiltakozni az afroamerikaiak jogfosztottsága ellen. Joe McPhee, Dominic Duval és Jay Rosen triója hasonló okokból választotta ezt a nevet. Kollektív „X” betűjük tiltakozás a sajtó hozzáállása ellen, egyben annak a névtelenségnek a jelzése, amely ennek következménye. A név rajtuk ragadt, bár négy lemezzel később a sajtó már üdvözli a három zenész tehetségét, akik művészi egységet alkotnak.

A tagok a New York-i avantgárd színtér karakteres alakjai. A Mediawave közönsége által is jól ismert William Parker, Hamid Drake, Mark Whitecage, Ken Vandermark azok, akikkel mostanság is albumokat készítenek, turnéznak.

William Parker (zeneszerző, improvizatív zenész, zenekari vezető, közösségszervező, költő, filozófus és látnok…) a következő kritikát írta a Trio X egy koncertje után az együttesről a Bill Collector nevű magazinban:

„A zene újra lélegzik! Figyeljétek a dallamot, a harmóniát! Figyeljétek az energia hullámzását! Az égő szénát! A forró menta ízét! Figyeljétek a tenorszaxofonból áradó bódító füstöt! Ez McPhee, Duval és Rosen zenéje. Rosen a kevesebbel többet mond. Maga a kozmosz. A lila kékek, amint szólásra nyílnak, fújd, bébi, fújd, az ananászerdő hangja és az acélmunkások hangja. Ez az újdonság, ez 1998, nem a hatvanas évek! Ez új, mert most játsszák, hallgassátok, mert nagyszerű, mert jó! A hegyi égbolt része. Ezek a reggeli hangok. A háztetőkön ül a zene és meghódítja a várost.

Hogy mit akarok mondani? Azt mondom, hallgassátok ezt a zenét! Hallgassátok, keressétek, érezzétek, vegyetek néhány CD-t, amire a McPhee, Rosen és Duval nevet nyomtatták! De akár egy teherautónyit is vehettek! Hallgassátok, hallgassátok, és megint csak hallgassátok! Töltsön el titeket! Döntse le lelketek falait!”

McPhee egyik alapzenekara, a The Thing (a norvég Paal-Nilssen Love - FME) és a svéd Mats Gustaffson vezette zseniálisan agresszív banda - a következő Mediawave Fesztivál egyik várható fellépője.

(Jegyár: 1000 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.