Jazz/World

A változatosság öröme: gipsy jazz és Európa Kiadó a Várkert Bazárban

2022.05.04. 15:20
Ajánlom
Színes koncertélményekkel készül a Várkert Bazár májusban és júniusban. Németh Juciék akusztikus estje után európai körútja részeként itt lép fel a Barcelona Gipsy balKan Orchestra, a jazz és a szimfonikusok dallamvilágát hozza el a BFTZ és a Tálas Áron Trio, valamint szabadtéri nagykoncertre készül az Európa Kiadó.

Május 9-én folytatódik a Várkert Akusztik-sorozata.

Az exkluzív esteken népszerű zenészek lépnek ki a megszokott felállásaikból,

hogy hangszereikre koncentrálva hozzák közelebb a közönséget zenéjükhöz. A májusi alkalom Németh Jucié és G. Szabó Hunoré, akik nemcsak a színpadon, hanem az életben is tökéletes párost alkotnak. Az énekesnő pályafutását az Anima Sound System zenekarban kezdte, megidézte nekünk Woodstockot Nemjuci nevű rockzenekarával és állandó énekes dívája a Budapest Bárnak. Hunor egyedi ízű jazzdobosként a Borbély Mihály Quartettel és a Borbély–Dresch Quartettel lép rendszerint színpadra, de a The Qualitons nevű zenekarában egyúttal énekes-gitáros dalszerző is.

Műsorukban most saját szerzeményeikből és múltbéli kedvenceikből válogatnak, változatos hangszerelésben.

NemethJuci-125512.jpg

Németh Juci és G. Szabó Hunor (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Nemzetközi csapat érkezik május 14-én: a Barcelona Gipsy balKan Orchestra európai lemezbemutató koncertkörútjának egyik színhelye lesz a Várkert Bazár, hogy a mediterrán dallamvilág robbanásszerű energiáival töltsék meg a teret. A zenekar egyesíti tagjai eltérő művészeti kiindulását, amelyet Barcelona élénk zenei kultúrája tovább gazdagít.

A cigány-jazz vibrálásával, a rock'n'roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözik a Balkán, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a Közel-Kelet zenéit.

Nova Era lemezük az együttes új korszakának első albuma, amely tovább erősíti világzenei irányultságukat. A hagyományokat és azok ősi hátterét tiszteletben tartva ültetik át a zenéiket mindennapjainkba, így kötik össze a múltat a jelennel. A Nova Era eszperantó kifejezés, jelentése új kor, amely a zenekar értelmezésében a múltunkkal kapcsol össze minket, és egyben egy jövőképet is elénk vázol.

Június 10-én a közönség már az Öntőház udvaron hallgathatja Zene szabadon címmel a jazzt és a klasszikus szimfonikus hangzást párosító különleges koncertet.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a két stílust ötvöző repertoárjának legnívósabb műveivel szórakoztat, a Tálas Áron Trio pedig saját reflexiókban szövi tovább a klasszikus felfogásban is feldolgozott jazztémákat.

Megszólalnak többek között Bernstein, Sosztakovics és Gershwin zeneművei,

szólistaként csatlakozik a Liszt-díjas, ezerarcú Balog József, aki néhány éve hatalmas sikert aratott lemezt készített Gershwin zongoraműveiből. A zenekart a rendkívül innovatív Dubóczky Gergely vezeti, a jazzreflexiókat Tálas Áron elmélyült gondolkodása és sokoldalúsága frissíti fel.

EK_foto003-125512.jpg

Európa Kiadó (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Június 11-én szintén szabadtéren ad nagykoncertet a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó.

A hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese kisebb-nagyobb megszakításokkal a kilencvenes évek középig működött, majd 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából adtak újra koncertet az A38-as hajón.

Ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immáron friss felállással. 2016 év végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga ...Valahol lenni ... címmel. A zenekar 2017-ben megújult formációban ismét fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején pedig egy teltházas Müpa-koncerttel örvendeztették meg a rajongókat, 2018 márciusán kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel, melyet a zenekar első albumára rezonáló Love - 2020 megjelenése és egy lemezbemutató turné követett.

Most az Európa Kiadó ismét aktív, és első nyári szabadtéri koncertjével a Várkert Bazár Öntőház-udvarán várja rajongóit egy igazi ifiparki hangulatot idéző bulival, az Újzenekar felvezetésével.

Várkert Akusztik – Németh Juci & G. Szabó Hunor

2022. május 9., 19:00

Várkert Bazárt Rendezvényterem

 

Barcelona Gipsy balKan Orchestra

2022. május 14., 19:00

Várkert Bazár Rendezvényterem

 

Zene szabadon – Szimfonikusok és a jazz

2022. június 10., 19:30

Várkert Bazár Öntőház udvar

 

Európa Kiadó 

2022. június 11., 19:30

Várkert Bazár Öntőház udvar

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Barcelona Gipsy balKan Orchestra (fotó/forrás: Várkert Bazár)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.