Jazz/World

A várakozás zsoltára

2006.12.03. 00:00
Ajánlom
Jékely Zoltán egyik verse volt a címadója Sudár Annamária és a Misztrál új DVD-jének, amely segíthet az adventi várakozásban. Az összeállításban szépirodalmi részletek, megzenésített versek és népdal- feldolgozások hallhatók.

Hogy írta Jékely Zoltán, az 1982-ben elhunyt nagyenyedi költő? "Várni. Várni, amikor úgy tűnik, hallgat az Ég. Várni a pusztában. Várni tudni a lélek sötét éjszakájában is. Megtanulni a csendet, a türelmet. Várni teljes lélekkel, hittel." Az idei karácsony előtt eme sorokat választotta albuma közös gondolatául a Misztrál együttes. A Sudár Annamáriával kiegészült muzsikusok a kiadvány hanganyagával egyébként már november vége óta koncerteznek itthon és Bécsben.

Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes kezdettől fogva arra vállalkozott, hogy ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésítse meg. Dalaikban a történelem ötvöződik a gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal. Egyik művészi állomásuk volt e tekintetben a 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemez, amelyen Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából. Ebbe a vonulatba helyezhető el A várakozás zsoltára új DVD is. A kiadvány az adventi időszak befelé forduló figyelméről, a hűvösödő, színeit és fényét vesztõ napok csendjében megszülető reményről beszél. Arról az időszakról, amely a keresztény ember számára az úrjövet ideje, a "Fénnyel telt téli sötét".

Küldetésükben Sudár Anna kitűnő társ. A művésznő Reményiktől, Tóth Árpádon keresztül Szabó Lőrincig előszeretettel interpretál verseket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.