Jazz/World

A versek eredeti dallama

2008.11.09. 00:00
Ajánlom
Közel negyven év rendületlen zenei munka áll már a Kaláka együttes mögött, tagjai változtak, ám küldetésük és zenei stílusuk, hangvételük változatlan maradt. A négy évtized alatt nagyon sokat tettek a magyar kultúráért: hírét vitték más kontinensekre, felléptek már gyári ebédlőben, úszómedencében, kilátóban, és számtalan verset ismertettek és szerettettek meg a magyar és külföldi közönséggel egyaránt.

A tagok hangszerismerete igen sokrétű: Bencze Gábor nagybőgőn és gitáron játszik; Gryllus Dániel furulyán, citerán, dudán, pánsípon, klarinéton és tárogatón; Gryllus Vilmos gitáron, csellón, dorombon, charangon és kobozon; Radványi Balázs pedig 12 húros gitáron, ukulelén, kalimbán, mandolinon, cuatron és brácsán. Leginkább a magyar költészetből merítenek, de azért akad a világirodalomból is általuk megzenésített mű. Nagyon kedvelik Arany Jánost, Kosztolányi Dezsőt, Ady Endrét, József Attilát, Villont és Jeszenyint, valamint a kortárs költők közül Kányádi Sándort, akit maguk között csak Sándor bácsiként emlegetnek, és aki szintén színpadra lép a Kalákával a Művészetek Palotájában: legújabb verseiből fog felolvasni. Az előadás során betekintést nyerünk a Kányádi-féle írói kulissza mögé, titkokat tudhatunk meg a versek születéséről.

Kányádi a mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja, a magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója, a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét, amely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.

Sándor bácsi már közel nyolcvanéves, mégis fiatalok százai kedvelik alkotásait, számos fellépés alkalmával ők töltik meg a közönség sorait. "Kányádi Sándorral először 1994-ben találkoztunk személyesen. Hozzájárult, hogy a tőle játszott dalainkat lemezre vehessük, sőt olykor megzenésítésre is ajánlott egyet-egyet készülő munkáinkhoz. Ezért szerepel a Nálatok laknak-e állatok? című albumunkon a Tarlón túzok lépeget, a Feketerigó és a Birka-irka című verse. De például egyszer azt kérte tőlünk, hogy a Két nyárfa című műre írjunk zenét és vegyük kazettára, hogy egy esküvőn elhangozhassék, amelyen személyesen részt venni nem tudott" – emlékszik vissza Radványi Balázs, az együttes énekes-gitárosa. "Legnagyobb élményem vele kapcsolatban az volt, amikor egyszer Kolozsvárról Budapestig velünk utazott egy mikrobuszban. Mintha egy történelmi és egy szépirodalmi regényt hallottam volna egyszerre, ráadásul felvázolt még egy teljes írói, költői arcképcsarnokot is."

A Hangzó Helikon-sorozat Kaláka-Kányádi lemezbemutató koncertjén a már említetteken túl elhangzik majd a Kalákának ajánlott Dél keresztje alatt és a Románc című mű, valamint Kuplé a vörös villamosról, a vers, amit már akkor az együttes számára dedikált, amikor az még csak kéziratban létezett. Eléneklik továbbá a költő number one-ját, a Fakatonát, amelyet rendszeresen ilyen címen, nem pedig a hivatalos Faragott versikeként nevez meg. "Különleges koncert lesz a novemberi este, hiszen a verseket személyesen a szerzőtől hallhatjuk" – fogalmazott Radványi Balázs. "Ott hangsúlyoz majd, ahol kell, ott viszi le a hangját, ahol kell, megismerjük tehát a költő eredeti szándékait. Sándor bácsi talán azért is kedvel bennünket, mert – ahogy korábban mondta – mi kimuzsikáljuk a versek eredeti dallamát. Mi ezen az estén is ezzel a céllal lépünk a közönség elé."

(2008. november 16. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 19:30 - Kaláka: Kányádi Sándor - Hangzó Helikon-sorozat; tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs; km.: Kányádi Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.