Jazz/World

A versek eredeti dallama

2008.11.09. 00:00
Ajánlom
Közel negyven év rendületlen zenei munka áll már a Kaláka együttes mögött, tagjai változtak, ám küldetésük és zenei stílusuk, hangvételük változatlan maradt. A négy évtized alatt nagyon sokat tettek a magyar kultúráért: hírét vitték más kontinensekre, felléptek már gyári ebédlőben, úszómedencében, kilátóban, és számtalan verset ismertettek és szerettettek meg a magyar és külföldi közönséggel egyaránt.

A tagok hangszerismerete igen sokrétű: Bencze Gábor nagybőgőn és gitáron játszik; Gryllus Dániel furulyán, citerán, dudán, pánsípon, klarinéton és tárogatón; Gryllus Vilmos gitáron, csellón, dorombon, charangon és kobozon; Radványi Balázs pedig 12 húros gitáron, ukulelén, kalimbán, mandolinon, cuatron és brácsán. Leginkább a magyar költészetből merítenek, de azért akad a világirodalomból is általuk megzenésített mű. Nagyon kedvelik Arany Jánost, Kosztolányi Dezsőt, Ady Endrét, József Attilát, Villont és Jeszenyint, valamint a kortárs költők közül Kányádi Sándort, akit maguk között csak Sándor bácsiként emlegetnek, és aki szintén színpadra lép a Kalákával a Művészetek Palotájában: legújabb verseiből fog felolvasni. Az előadás során betekintést nyerünk a Kányádi-féle írói kulissza mögé, titkokat tudhatunk meg a versek születéséről.

Kányádi a mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja, a magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója, a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét, amely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.

Sándor bácsi már közel nyolcvanéves, mégis fiatalok százai kedvelik alkotásait, számos fellépés alkalmával ők töltik meg a közönség sorait. "Kányádi Sándorral először 1994-ben találkoztunk személyesen. Hozzájárult, hogy a tőle játszott dalainkat lemezre vehessük, sőt olykor megzenésítésre is ajánlott egyet-egyet készülő munkáinkhoz. Ezért szerepel a Nálatok laknak-e állatok? című albumunkon a Tarlón túzok lépeget, a Feketerigó és a Birka-irka című verse. De például egyszer azt kérte tőlünk, hogy a Két nyárfa című műre írjunk zenét és vegyük kazettára, hogy egy esküvőn elhangozhassék, amelyen személyesen részt venni nem tudott" – emlékszik vissza Radványi Balázs, az együttes énekes-gitárosa. "Legnagyobb élményem vele kapcsolatban az volt, amikor egyszer Kolozsvárról Budapestig velünk utazott egy mikrobuszban. Mintha egy történelmi és egy szépirodalmi regényt hallottam volna egyszerre, ráadásul felvázolt még egy teljes írói, költői arcképcsarnokot is."

A Hangzó Helikon-sorozat Kaláka-Kányádi lemezbemutató koncertjén a már említetteken túl elhangzik majd a Kalákának ajánlott Dél keresztje alatt és a Románc című mű, valamint Kuplé a vörös villamosról, a vers, amit már akkor az együttes számára dedikált, amikor az még csak kéziratban létezett. Eléneklik továbbá a költő number one-ját, a Fakatonát, amelyet rendszeresen ilyen címen, nem pedig a hivatalos Faragott versikeként nevez meg. "Különleges koncert lesz a novemberi este, hiszen a verseket személyesen a szerzőtől hallhatjuk" – fogalmazott Radványi Balázs. "Ott hangsúlyoz majd, ahol kell, ott viszi le a hangját, ahol kell, megismerjük tehát a költő eredeti szándékait. Sándor bácsi talán azért is kedvel bennünket, mert – ahogy korábban mondta – mi kimuzsikáljuk a versek eredeti dallamát. Mi ezen az estén is ezzel a céllal lépünk a közönség elé."

(2008. november 16. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 19:30 - Kaláka: Kányádi Sándor - Hangzó Helikon-sorozat; tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs; km.: Kányádi Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)