Jazz/World

A vibrafonból polyvibe lesz

2010.09.11. 16:25
Ajánlom
Kruza Richard, a lengyel-magyar vibrafonos maga mutatja be újítását, amellyel, ha minden jól megy, a vibrafon státusa is megváltozhat.

A Take 5 jazzkocsma szeptember 14-én este fél nyolcra szervezte meg az új típusú vibrafon rövid koncerttel egybekötött hangszeres bemutatóját. Az újító, Richard Kruza, Lengyelországban született 1939-ben, 1967-ben települt Magyarországra, bár időközben évekig élt és dolgozott Nyugat-Európában is. Itthon Pege Aladár, később Gonda János majd Deseő Csaba együtteseiben szerepelt, tagja volt az Interbrassnak is. Választékos stílusú játékára az idősebb rajongók élénken emlékeznek. Később zenei rendezőként és hangszerelőként, sőt a budapesti jazzkonzi tanáraként is foglalkoztatták.

Régóta dolgozik a hangszer új típusának, a Polyvibe-nak a kifejlesztésén, amiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy lényegesen könnyebb és kompaktabb, mint a vibrafon. A hangzásáról nem árulhatunk el semmit, arról igazán akkor lebben fel a fátyol, amikor végre az újító muzsikus, a Christie News együttessel bemutatja azt. Az együttesben ifjabb Kruza Richárd billentyűs hangszereken játszik, de a Polyvibe-ot természetesen (id.) Kruza Richard szólaltatja meg.

A bemutató, amely a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósul meg, ingyenes, de a szervezők kérik, hogy a részvételi szándékot az érdekődők a szekely@take5.hu emailcímen jelezzék szeptember 13-án estig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.