Jazz/World

A világítótoronyban kezdődött

2016.08.31. 13:22
Ajánlom
A Zeneakadémia őszi jazzkínálatának egyik nagyágyúja a New Light Quartet szeptember 29-i koncertje lesz a Solti teremben – ehhez kétség sem férhet. A színpadon négy legendás jazzmuzsikus, Dave Liebman, Adam Niewood, Gene Perla és Adam Nussbaum lép fel.
New Light Quartet

New Light Quartet (Fotó/Forrás: Chris-Tomas Konieczny)

1972 szeptemberében a kor egyik legikonikusabb jazz-zenei helyszínén, a Lighthouse Clubban – amelynek falán mások mellett Miles Davis aláírása is szerepelt – John Coltrane egykori dobosa, a már ekkoriban is legendásnak tekintett Elvin Jones zenekara játszott. A koncert anyaga két lemezen jelent meg a Blue Note-nál. A felvételt már a maga idején is sokan jazztörténeti jelentőségűnek tartották, és jazz-zenészek generációi számára szolgált inspirációként. Elvin Jones azzal, hogy a basszusgitáros Gene Perla és a szaxofonista Dave Liebman személyében az új generáció legjobbjaival kezdett közös turnéba, történelmi jelentőségű stílusbeli előrelépést tett. Évtizedekkel később „New Light” néven újra összehozott egy kvartettet e két muzsikus két fiatallal karöltve: Adam Nussbaum dobosként az Elvin Jones-féle irányt viszi tovább, Adam Niewood szaxofonos pedig tökéletesen tisztában van nemcsak a jazztörténet múltjával és jelenével, hanem talán még a jövőjét is érzi. A két szaxofon, bőgő, dob felállás már önmagában is a Live at Lighthouse albumot idézi, a koncerten azonban nemcsak a hangzás, hanem a megszólaló dalok egy része is a hetvenes évek hőskorába fogja visszavinni a hallgatót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.