Jazz/World

"A víz szalad, a kő marad..."

2006.05.19. 00:00
Ajánlom
Igazi hagyományőrző és ápoló műsorral lép fel az erdélyi Maros Művészegyüttes május 20-án a Hagyományok Házában. "A víz szalad, a kő marad..." című előadás Varga János, a Zalai Táncegyüttes koreográfusa és a marosvásárhelyi művészegyüttes közös produkciójában ad betekintést a népi táncok világába.

Varga János már több mint 25 éve gyüjti és tanulmányozza az erdélyi falvak folklórkincsét. Személyes és szakmai tapasztalatait a Hagyományok Házában is bemutatásra kerülő műsorban is kamatoztatja. Hitvallását a következőképpen fogalmazta meg:

„Hiszek hagyományainkban, a magyar falu műveltségében, a paraszti kultúra teremtő erejében. Hiszem azt, hogy ez a hagyomány nagyszerű érték, olyan, mai életünkben is viselhető örökség, amely eligazít bennünket közösségi életünk mindennapjaiban és a soviniszta-ideológiák útvesztőiben egyaránt, és - mint egy gyönyörű táncos ruhába - a nemzeti érzés tiszta szép viseletébe öltöztet. Hiszem továbbá, amint erdélyi gyűjtő útjaimon is megtapasztaltam, hogy a különböző népek kulturális értékeinek, táncának megismerése egymás tiszteletére, megbecsülésére tanít. Ezek a legfontosabb támpontok számomra a fiatalok nevelésében...“

A kétrészes műsor első felében mezőmadarasi, gerendkeresztúri, széki, vajdaszentiványi és körtefáji táncokkal ismerkedhet meg a közönség. A második részben román, délszláv, cigány és zalai táncok mellett Wass Albert “Üzenet haza” című versére komponált táncképek elevenednek meg a színpadon.

május 20. Hagyományok Háza 20:00

Wass Albert: Üzenet Haza című verse:
http://sfkornyek.szabadsagharcos.org/wass_uzenet_haza.html

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.