Jazz/World

"A víz szalad, a kő marad..."

2006.05.19. 00:00
Ajánlom
Igazi hagyományőrző és ápoló műsorral lép fel az erdélyi Maros Művészegyüttes május 20-án a Hagyományok Házában. "A víz szalad, a kő marad..." című előadás Varga János, a Zalai Táncegyüttes koreográfusa és a marosvásárhelyi művészegyüttes közös produkciójában ad betekintést a népi táncok világába.

Varga János már több mint 25 éve gyüjti és tanulmányozza az erdélyi falvak folklórkincsét. Személyes és szakmai tapasztalatait a Hagyományok Házában is bemutatásra kerülő műsorban is kamatoztatja. Hitvallását a következőképpen fogalmazta meg:

„Hiszek hagyományainkban, a magyar falu műveltségében, a paraszti kultúra teremtő erejében. Hiszem azt, hogy ez a hagyomány nagyszerű érték, olyan, mai életünkben is viselhető örökség, amely eligazít bennünket közösségi életünk mindennapjaiban és a soviniszta-ideológiák útvesztőiben egyaránt, és - mint egy gyönyörű táncos ruhába - a nemzeti érzés tiszta szép viseletébe öltöztet. Hiszem továbbá, amint erdélyi gyűjtő útjaimon is megtapasztaltam, hogy a különböző népek kulturális értékeinek, táncának megismerése egymás tiszteletére, megbecsülésére tanít. Ezek a legfontosabb támpontok számomra a fiatalok nevelésében...“

A kétrészes műsor első felében mezőmadarasi, gerendkeresztúri, széki, vajdaszentiványi és körtefáji táncokkal ismerkedhet meg a közönség. A második részben román, délszláv, cigány és zalai táncok mellett Wass Albert “Üzenet haza” című versére komponált táncképek elevenednek meg a színpadon.

május 20. Hagyományok Háza 20:00

Wass Albert: Üzenet Haza című verse:
http://sfkornyek.szabadsagharcos.org/wass_uzenet_haza.html

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.