Jazz/World

A víziszínpadon szvingelnek

2010.06.15. 10:00
Ajánlom
A bánki Armstrong fesztivál idén pont hetedik évébe lépett, de a részt vevő zenekarok és muzsikusok szinte egytől egyig kerek jubileumokat tudnak felmutatni.

A közönség és Rókusfalvy Pál idén kénytelen lesz nélkülözni Joe bácsit, Louis Armstrong egykori klarinétosát, teljes nevén Joe Muranyit, de Rókusfalvy műsorvezetőként biztosan egyedül is pompásan fogja szórakoztatni közönségét, hiszen a borász, fogadós, dixieland muzsikus és rádiós kezdettől fogva házigazdája volt a fesztiválnak. Joe bácsi hál'istennek jól van, de mivel 82 éves, inkább csak távbeszélőn fogja köszönteni a fesztivált, és ízes beszéddel nyílván elmond majd egy-két anekdotát „Lajos Armstrongról" - ahogy ő hívja egykori főnökét. A másik fontos változás, hogy idén már nem csak a színpad, hanem a nézőtér egy része fölött is lesz tető, hátha...

A fesztivált a művészeti vezető, Ittzés Tamás zenekara nyitja, de a Bohém Ragtime Band mellett itt lesz a velük egyszerre indult, és ugyancsak hallatlanul népszerű és sikeres magyar old-timer zenekar, a Hot Jazz Band. Mindkét társaság a huszonötöt ünnepli! A külföldiek közül ínyenceknek való csemege a Three Wise Men, egy holland klarinétos, egy olasz zongorista és egy osztrák dobos triója. Ugyancsak az európai tradicionális jazz kiválósága a La Vella Dixieland - ők harminc gyertyát gyújtanak idén a tortán -, akik már a Bohém Ragtime és Jazz Fesztiválon egyszer s mindenkorra belopták magukat a magyar közönség szívébe. Aligha lepődik meg bárki, aki a régi jazz kedvelője, és idáig jutott az olvasásban, hogy Benkó Sándor is jubiláns idén, a hetvenedik születésnapja lesz augusztus 25-én.

A vasárnap délutáni koncertet az Easy Jazz Band adja, az esti fő műsorszám pedig a Johnny Thompson Singers. Az együttesek között ők a rangidősek, mert 45 éve léteznek. Egyik első amerikai együttesként megengedtetett nekik, hogy a gospelt prédikálják a Szovejtúnióban, sőt 1972 óta Magyarországon is többször megfordultak, először az Alba Regia fesztiválon. A prédikátor-zeneszerző-zongorista Johnny Thompson, aki viszont már túl van a hetvenen, az egyetemes gospel fontos alakja, és nincs különösebb jelentősége, hogy ő a The Fire Baptized Holiness Church Of God Of The Americas felekezethez tartozik. Minden éjjel jam session várja a kitartó rajongókat.

VII. Louis Armstrong Jazzfesztivál, Bánk
Június 25:
19.00 Bohém Ragtime Band (H)
20.20 Three Wise Men (NL-I-A)
21.45 Benkó Dixieland Band (H)

Június 26:
16.00 Easy Jazz Band (H)
19.00 Hot Jazz Band (H)
20.20 La Vella Dixieland (E)
21.45 Johnny Thompson Singers  (USA)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.