Jazz/World

A WOMEX jövőre Budapestre költözik

2014.10.29. 13:23
Ajánlom
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 24-én Spanyolországban, Santiago de Compostelában átvette a World Music Expo (Womex), a világzene első számú nemzetközi eseménye stafétáját. Budapest 2015 októberében lesz házigazdája a vásárnak.

"Kelet-Közép-Európában még sohasem rendeztek Womexet, ezért is óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a házigazda, hiszen egy egész térség mutatkozhat be. A Kárpát-medence népzenéje hihetetlenül gazdag és sokszínű, a Womexen meg tudjuk mutatni a Magyarországon élő tizenhárom nemzetiség, köztük a romák archaikus, autentikus muzsikáját vagy a Balkán világzenéjét is" - mondta Balog Zoltán.

A tárcavezető a galiciai városban arról adott tájékoztatást, hogy reményei szerint például a Magyarországgal szomszédos Ukrajnából is érkezni fognak előadók a budapesti Womexre, ukránok, ruszinok, magyarok, szlávok egyaránt. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy az autentikus, archaikus, ugyanakkor 21. századi zene számít ma igazán világzenének, amely szoros kapcsolatban van a nemzeti, a népi gyökerekkel.

Budapesten 2015. október 21-től 25-ig rendezik meg a World Music Expót, a helyszín a Művészetek Palotája és a Millenáris Park lesz. A Womexet 1995 óta rendezik meg évente, az eddigi helyszínek között volt Berlin, Brüsszel, Marseille, Stockholm, Koppenhága, Rotterdam, Essen, Newcastle, Sevilla, Szaloniki és Cardiff is, idén Santiago de Compostela. A jövő évi magyar rendezés előzményeként 2008-ban a Muzsikás együttes kapta a Womex életműdíját, 2011-ben Koppenhágában a nyitóünnepségen magyar előadók mutatkozhattak be, amit pályázat útján ítéltek oda. Utóbbi szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. volt, amely a jövő évi Womexet is lebonyolítja.

"Ez a jó kultúrdiplomáciának köszönhető, a Hangvető, amely magánvállalkozás, remek pályázatot készített. A kormány garanciát vállalt a rendezésre, és ehhez nagyon komoly anyagi eszközöket biztosít: 210 millió forint vissza nem térítendő, illetve 260 millió forint visszatérítendő támogatást. Ez jelentősebb összeg, mint amelyet az idei szervezők kaptak a helyi kormánytól. Az előkészületekre, a pályázatra már biztosítottunk 83 millió forintot" - sorolta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a Womex megrendezése idegenforgalmi szempontból is nagy lehetőséget jelent Magyarország számára. Cardiffban 2013-ban 12 ezer vendégéjszakát regisztráltak az expo idején, idén Santiago de Compostelában, amely évszázadok óta fontos zarándokút végállomása is, ezt 10 százalékkal sikerült növelni. A Womex kiemelten fontos szakmai találkozója a világzenének, egyszerre kongresszus, fesztivál és vásár, száz országból érkeznek küldöttek, több mint háromezer szakember és kiállító van jelen, ötszáz lemezkiadó, mintegy háromszáz újságíró, öt nap alatt hetven koncertet hallhat a közönség négyszázötven zenész részvételével.

"A magyar zenészeknek nagy lehetőség a Womex, hogy berobbanjanak a nemzetközi szakmai köztudatba, másrészt olyan világzenei produkciók lesznek láthatók jövőre Budapesten, amelyeket egyébként soha nem láthatnánk" - fűzte hozzá Balog Zoltán. A Santiago de Compostela-i Womexen szombaton lép fel a Söndörgő együttes, amelynek Tamburocket Hungarian Fireworks című lemeze az első helyre került a World Music Charts Europe világzenei toplista októberi összesítésében.

"Ez óriási siker, természetesen magam is megnézem a koncertet. Külön öröm, hogy az európai világzenei listán Lajkó Félix Mező című lemezének tavaly augusztusi első helye után újra magyar szereplő áll az élen. Meg kell említeni azt is, hogy a Fonó Budai Zeneház, amely szintén képviselteti magát Santiago de Compostelában, 2013-ban a 12. lett a világzenei kiadók év végi listáján. A magyar nyelvet kevesen értik, de a zenénket igen, ez a magunk megmutatásában nagyon fontos eszköz" - mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere október 24-én kétoldalú egyeztetést folytatott Alberto Nunez Feijóo galiciai tartományi elnökkel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Esthajnal – Szarka Tamás lemezbemutató koncertje a Margitszigeten

Büszkeség, szerelem, élet és halál egy cigánytáborban: gyönyörű történet elevenedik meg augusztus 19-én a Margitszigeti Színházban, a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara, valamint a Parno Graszt, Tóth Gabi és Reviczky Gábor előadásában.
Jazz/World ajánló

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

A Canarro pályája a kezdetekben utcazenész duóból indult. Az azóta már öttagúvá kiegészült együttes a MÜPA, vagy épp a SZIGET színpadjain is megállja a helyét, számos nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. Legkedvesebb helyszíneik azonban mégiscsak a kis klubok, ahol a zenéjükből fakadó közvetlenséggel találkozhat a közönség.
Jazz/World ajánló

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Jazz/World ajánló

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Jazz/World ajánló

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.