Jazz/World

A WOMEX jövőre Budapestre költözik

2014.10.29. 13:23
Ajánlom
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 24-én Spanyolországban, Santiago de Compostelában átvette a World Music Expo (Womex), a világzene első számú nemzetközi eseménye stafétáját. Budapest 2015 októberében lesz házigazdája a vásárnak.

"Kelet-Közép-Európában még sohasem rendeztek Womexet, ezért is óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a házigazda, hiszen egy egész térség mutatkozhat be. A Kárpát-medence népzenéje hihetetlenül gazdag és sokszínű, a Womexen meg tudjuk mutatni a Magyarországon élő tizenhárom nemzetiség, köztük a romák archaikus, autentikus muzsikáját vagy a Balkán világzenéjét is" - mondta Balog Zoltán.

A tárcavezető a galiciai városban arról adott tájékoztatást, hogy reményei szerint például a Magyarországgal szomszédos Ukrajnából is érkezni fognak előadók a budapesti Womexre, ukránok, ruszinok, magyarok, szlávok egyaránt. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy az autentikus, archaikus, ugyanakkor 21. századi zene számít ma igazán világzenének, amely szoros kapcsolatban van a nemzeti, a népi gyökerekkel.

Budapesten 2015. október 21-től 25-ig rendezik meg a World Music Expót, a helyszín a Művészetek Palotája és a Millenáris Park lesz. A Womexet 1995 óta rendezik meg évente, az eddigi helyszínek között volt Berlin, Brüsszel, Marseille, Stockholm, Koppenhága, Rotterdam, Essen, Newcastle, Sevilla, Szaloniki és Cardiff is, idén Santiago de Compostela. A jövő évi magyar rendezés előzményeként 2008-ban a Muzsikás együttes kapta a Womex életműdíját, 2011-ben Koppenhágában a nyitóünnepségen magyar előadók mutatkozhattak be, amit pályázat útján ítéltek oda. Utóbbi szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. volt, amely a jövő évi Womexet is lebonyolítja.

"Ez a jó kultúrdiplomáciának köszönhető, a Hangvető, amely magánvállalkozás, remek pályázatot készített. A kormány garanciát vállalt a rendezésre, és ehhez nagyon komoly anyagi eszközöket biztosít: 210 millió forint vissza nem térítendő, illetve 260 millió forint visszatérítendő támogatást. Ez jelentősebb összeg, mint amelyet az idei szervezők kaptak a helyi kormánytól. Az előkészületekre, a pályázatra már biztosítottunk 83 millió forintot" - sorolta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a Womex megrendezése idegenforgalmi szempontból is nagy lehetőséget jelent Magyarország számára. Cardiffban 2013-ban 12 ezer vendégéjszakát regisztráltak az expo idején, idén Santiago de Compostelában, amely évszázadok óta fontos zarándokút végállomása is, ezt 10 százalékkal sikerült növelni. A Womex kiemelten fontos szakmai találkozója a világzenének, egyszerre kongresszus, fesztivál és vásár, száz országból érkeznek küldöttek, több mint háromezer szakember és kiállító van jelen, ötszáz lemezkiadó, mintegy háromszáz újságíró, öt nap alatt hetven koncertet hallhat a közönség négyszázötven zenész részvételével.

"A magyar zenészeknek nagy lehetőség a Womex, hogy berobbanjanak a nemzetközi szakmai köztudatba, másrészt olyan világzenei produkciók lesznek láthatók jövőre Budapesten, amelyeket egyébként soha nem láthatnánk" - fűzte hozzá Balog Zoltán. A Santiago de Compostela-i Womexen szombaton lép fel a Söndörgő együttes, amelynek Tamburocket Hungarian Fireworks című lemeze az első helyre került a World Music Charts Europe világzenei toplista októberi összesítésében.

"Ez óriási siker, természetesen magam is megnézem a koncertet. Külön öröm, hogy az európai világzenei listán Lajkó Félix Mező című lemezének tavaly augusztusi első helye után újra magyar szereplő áll az élen. Meg kell említeni azt is, hogy a Fonó Budai Zeneház, amely szintén képviselteti magát Santiago de Compostelában, 2013-ban a 12. lett a világzenei kiadók év végi listáján. A magyar nyelvet kevesen értik, de a zenénket igen, ez a magunk megmutatásában nagyon fontos eszköz" - mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere október 24-én kétoldalú egyeztetést folytatott Alberto Nunez Feijóo galiciai tartományi elnökkel.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.