Jazz/World

A WOMEX jövőre Budapestre költözik

2014.10.29. 13:23
Ajánlom
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 24-én Spanyolországban, Santiago de Compostelában átvette a World Music Expo (Womex), a világzene első számú nemzetközi eseménye stafétáját. Budapest 2015 októberében lesz házigazdája a vásárnak.

"Kelet-Közép-Európában még sohasem rendeztek Womexet, ezért is óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a házigazda, hiszen egy egész térség mutatkozhat be. A Kárpát-medence népzenéje hihetetlenül gazdag és sokszínű, a Womexen meg tudjuk mutatni a Magyarországon élő tizenhárom nemzetiség, köztük a romák archaikus, autentikus muzsikáját vagy a Balkán világzenéjét is" - mondta Balog Zoltán.

A tárcavezető a galiciai városban arról adott tájékoztatást, hogy reményei szerint például a Magyarországgal szomszédos Ukrajnából is érkezni fognak előadók a budapesti Womexre, ukránok, ruszinok, magyarok, szlávok egyaránt. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy az autentikus, archaikus, ugyanakkor 21. századi zene számít ma igazán világzenének, amely szoros kapcsolatban van a nemzeti, a népi gyökerekkel.

Budapesten 2015. október 21-től 25-ig rendezik meg a World Music Expót, a helyszín a Művészetek Palotája és a Millenáris Park lesz. A Womexet 1995 óta rendezik meg évente, az eddigi helyszínek között volt Berlin, Brüsszel, Marseille, Stockholm, Koppenhága, Rotterdam, Essen, Newcastle, Sevilla, Szaloniki és Cardiff is, idén Santiago de Compostela. A jövő évi magyar rendezés előzményeként 2008-ban a Muzsikás együttes kapta a Womex életműdíját, 2011-ben Koppenhágában a nyitóünnepségen magyar előadók mutatkozhattak be, amit pályázat útján ítéltek oda. Utóbbi szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. volt, amely a jövő évi Womexet is lebonyolítja.

"Ez a jó kultúrdiplomáciának köszönhető, a Hangvető, amely magánvállalkozás, remek pályázatot készített. A kormány garanciát vállalt a rendezésre, és ehhez nagyon komoly anyagi eszközöket biztosít: 210 millió forint vissza nem térítendő, illetve 260 millió forint visszatérítendő támogatást. Ez jelentősebb összeg, mint amelyet az idei szervezők kaptak a helyi kormánytól. Az előkészületekre, a pályázatra már biztosítottunk 83 millió forintot" - sorolta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a Womex megrendezése idegenforgalmi szempontból is nagy lehetőséget jelent Magyarország számára. Cardiffban 2013-ban 12 ezer vendégéjszakát regisztráltak az expo idején, idén Santiago de Compostelában, amely évszázadok óta fontos zarándokút végállomása is, ezt 10 százalékkal sikerült növelni. A Womex kiemelten fontos szakmai találkozója a világzenének, egyszerre kongresszus, fesztivál és vásár, száz országból érkeznek küldöttek, több mint háromezer szakember és kiállító van jelen, ötszáz lemezkiadó, mintegy háromszáz újságíró, öt nap alatt hetven koncertet hallhat a közönség négyszázötven zenész részvételével.

"A magyar zenészeknek nagy lehetőség a Womex, hogy berobbanjanak a nemzetközi szakmai köztudatba, másrészt olyan világzenei produkciók lesznek láthatók jövőre Budapesten, amelyeket egyébként soha nem láthatnánk" - fűzte hozzá Balog Zoltán. A Santiago de Compostela-i Womexen szombaton lép fel a Söndörgő együttes, amelynek Tamburocket Hungarian Fireworks című lemeze az első helyre került a World Music Charts Europe világzenei toplista októberi összesítésében.

"Ez óriási siker, természetesen magam is megnézem a koncertet. Külön öröm, hogy az európai világzenei listán Lajkó Félix Mező című lemezének tavaly augusztusi első helye után újra magyar szereplő áll az élen. Meg kell említeni azt is, hogy a Fonó Budai Zeneház, amely szintén képviselteti magát Santiago de Compostelában, 2013-ban a 12. lett a világzenei kiadók év végi listáján. A magyar nyelvet kevesen értik, de a zenénket igen, ez a magunk megmutatásában nagyon fontos eszköz" - mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere október 24-én kétoldalú egyeztetést folytatott Alberto Nunez Feijóo galiciai tartományi elnökkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.