Jazz/World

"A zene a szépség nyelve" - 75 éves ifjabb Sánta Ferenc prímás

2020.03.02. 15:15
Ajánlom
Március 2-án ünnepli hetvenötödik születésnapját ifjabb Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, prímás, a nemzet művésze, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője. 

Ifjabb Sánta Ferenc kaposvári cigányzenész dinasztiába született 1945-ben, nemzedékek óta minden felmenője prímás volt. Apja, id. Sánta Ferenc már 15 évesen zenekart alapított Jászberényben, később klasszikus zenét is szívesen játszott és a szalonzenétől sem idegenkedett. Édesanyja is neves zenészcsalád leszármazottja volt, aki egyszerű, szerény háziasszonyként élte az életét, gyakran sírva fakadt a meghatottságtól, amikor kisfiát hallotta muzsikálni.

Hétéves korában kezdett el hegedülni a helyi zeneiskolában, tanára, Lehota Dezső a kaposvári szimfonikus zenekar koncertmestere volt.

Tizenhárom évesen már a zenekar tagja volt, két évvel később felvételi nélkül került be a Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskolába,

ekkor szülei is a baranyai megyeszékhelyre költöztek. Tizennyolc évesen vették föl a budapesti Zeneakadémiára, ahol 1969-ben szerzett hegedűművészi és -tanári diplomát, komolyzenei tanulmányai mellett országjáró cigányzenészként Kovács Apollóniát, Solti Károlyt kísérte. 23 éves korában megnősült, a zenészhagyomány folytatódik családjában: fia a Zeneakadémia hegedű szakán, lánya a zongora szakon végzett, unokái is tehetséggel muzsikálnak.

MMA_7478_Santa_Ferenc_4-121614.jpg

Ifjabb Sánta Ferenc (Fotó/Forrás: MMA / Kovács Bence)

A Zeneakadémia elvégzése után az Operettszínházban, majd az Operában játszott, de nem érezte igazán jól magát a zenekari árokban, ezért úgy döntött, inkább szólista vagy zenekarvezető lesz. Az 1973-ban megalakított első népi zenekarával a svédországi Göteborgban, majd Németországban a leghíresebb helyeken muzsikált. Bejárta az egész világot, Európa szinte összes országában játszott - gyakran apjával együtt -, ahogy az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában is.

A turnékkal járó hosszú távollétekbe belefáradva 1979-ben végleg hazatért, két éven át a nem sokkal korábban megnyílt Hilton szállóban muzsikált. 1981-től kilenc éven át az Átrium Hyatt (ma Sofitel Budapest) Tokaj éttermében lehetett játékát hallani, ezután öt évre Olaszországba szerződött. Velencében a Szent Márk téren olasz zenészek élén szerepelt, később szalonzenekarával Németországban, majd a budai várbeli Király étteremben zenélt.

Ifjabb Sánta Ferenc alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, jelenleg az 1994-ben alakult, mintegy nyolcvan tagú Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása. A Magyar Rádióban már 1972-ben elkészítette első önálló hangfelvételét, azóta folyamatosan jelennek meg rádiós, televíziós és hanglemez felvételei. Ezeken és koncertjein a cigányzene ismert darabjai mellett - többek között - népszerű klasszikus műveket, Brahms, Bizet, Massenet, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveit is játssza.

Vallom, hogy a zene a szépség nyelve, és boldog vagyok, hogy ebbe a nemzetközi szótárba nap mint nap írhatok új fejezeteket" - mondta hivatásáról.

1981-ben megkapta a Magyar Televízió, 1982-ben a Magyar Rádió nívódíját. 1995-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 1998-ban eMeRTon-díjjal, 2002-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a cigánymuzsika magas szintű műveléséért. 2011-től Budapest díszpolgára, 2014-ben a nemzet művésze lett. 2017-ben ő vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést a cigányság és a magyarság egyesítése érdekében, Magyarország világban való megismertetéséért tett erőfeszítéseiért.

2009-ben, amikor megkapta a Prima Primissima Díjat, a következőt nyilatkozta:

Az orvos a testet gyógyítja, a cigányzenész pedig a lelket. Az én fogadalmam, hogy öregbítsem ennek a szép magyar cigányzenének a hírnevét, amit az egész világon kedvelnek. Szeretném ezzel is szolgálni a magyar kultúra ügyét".

 

Fejléckép: ifjabb Sánta Ferenc (fotó: Hungaroton)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.