Jazz/World

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

2021.02.26. 14:00
Ajánlom
Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)

Pázmándi Gergely: Tanulmányaid a hegedűvel kezdődtek. Milyen történések következtében vetted fel a szaxofont?

Ülkei Dávid: Így van, hegedűvel kezdtem hat éves koromban, de nagyjából tízévesen ezt abbahagytam. A szaxofonozás jóval később, tizenhat évesen kezdődött. Kiköltöztem Izraelbe és a bentlakásos iskolában, ahol tanultam, sok hangszer közül lehetett választani. Eredetileg dobolni akartam, de az annyira népszerű volt, hogy már nem volt hely a tanárnál. Ekkor beugrott Molnári Ákos barátom javaslata, miszerint – ha lesz rá lehetőségem – próbáljam ki a szaxofont. Az akkori ismerőseim köre itthon nagyon jó zenei alapokkal látott el: Coltrane-t, Sonny Rollinst és Archie Sheppet hallgattunk, és rendszeresen jártunk Dresch koncertekre. Az első pár szaxofonórámon nagyon sok múlt. Egy rendkívül karizmatikus figura, Hovav Israel volt a tanárom, aki azzal kezdte – miután játszott egy kicsit –, hogy ha én komolyan veszem ezt az egészet, akkor ő is komolyan fogja venni. A többi ezután organikusan fejlődött, kezdettől fogva elég sokat gyakoroltam és a tanárom nagyon hamar elkezdett improvizációt tanítani – kvázi az első skála után, amit megtanultam. Emlékszem, egy Blue Bossát zongorázott és beletaláltam pár jó hangba, fantasztikus érzés volt.

StepanViragfoto2-134617.jpg

Ülkei Dávid (Fotó/Forrás: Stépán Virág)

PG: Számos zenei stílusban működtél már, melyiket érzed a hozzád legközelebb állónak?

ÜD: Erre nem tudok egy meghatározott stílussal válaszolni.

Van egy spektrum, amin a zene célja, hogy értéket teremtsen, kifejezzen valamit. Van egy másik, ahol a zene elsősorban termék. Engem az előbbi verzió érdekel, szerintem termékből van elég körülöttünk így is.

PG: Melyek a kedvenc korábbi projektjeid?

ÜD: Van több is! Kardos Dani zenekarát, a Kardos Négyest tudnám kiemelni. Lamm Dáviddal, Soós Marcival és Dés Andrissal volt egy „Nu?” nevű formációnk, ezt is nagyon szerettem. Kovács Feri Magony nevű zenekara is az abszolút kedvencek között van.

PG: Régóta foglalkozol küzdősporttal, ami – a zenéhez hasonlóan – sajátos életfilozófiát és elhivatottságot igényel. Milyen hatást gyakorol egymásra ez a két tevékenység a te tapasztalataid szerint?

ÜD: Ami szerintem nagyon hasonló ebben a két dologban, az az, hogy

azonnali következménye van mindennek, amit az ember tesz.

Gyors a feedback loop, ha gyakorlok egy harmóniamenetre és mellé megy valami, azt azonnal hallom. Ugyanígy, ha döntést hozok a "harc hevében", másodpercek kérdése, hogy kiderüljön, helyesen cselekedtem-e. Pillanatról-pillanatra, hangról-hangra, képkockáról-képkockára zajlik mindkét diszciplína. Talán ezért van, hogy egy jó zenélés vagy edzés után gyakori, hogy önfeledt „flow” állapotba kerül az ember.

SzalokyBelafoto-134805.jpg

Ülkei Dávid (Fotó/Forrás: Szalóky Béla)

PG: Milyen hatásokat, számodra fontos tapasztalatokat hozott az életedbe a MAO-val való műhelymunka és koncertezés?

ÜD: Hatalmas iskola big bandben játszani, teljesen más típusú koncentrációt igényel, mint egy kisebb formáció. Persze itt is fontosak a kiemelkedő egyéni teljesítmények, amiből a MAO-ban nincs hiány, de a hangsúly sokkal inkább az egységes megszólaláson, frazeáláson van. Emellett a hazai és külföldi jazzélet legjobbjaival játszunk rendszeresen és számos nagyon jól sikerült külföldi turnén vagyunk már túl. Végül pedig, a MAO egy valódi család, nagyon baráti a hangulat a zenekaron belül és nekem ez is nagyon fontos.

Fejléckép: Ülkei Dávid (fotó: Stépán Virág)

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.