Jazz/World

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

2021.02.26. 14:00
Ajánlom
Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)

Pázmándi Gergely: Tanulmányaid a hegedűvel kezdődtek. Milyen történések következtében vetted fel a szaxofont?

Ülkei Dávid: Így van, hegedűvel kezdtem hat éves koromban, de nagyjából tízévesen ezt abbahagytam. A szaxofonozás jóval később, tizenhat évesen kezdődött. Kiköltöztem Izraelbe és a bentlakásos iskolában, ahol tanultam, sok hangszer közül lehetett választani. Eredetileg dobolni akartam, de az annyira népszerű volt, hogy már nem volt hely a tanárnál. Ekkor beugrott Molnári Ákos barátom javaslata, miszerint – ha lesz rá lehetőségem – próbáljam ki a szaxofont. Az akkori ismerőseim köre itthon nagyon jó zenei alapokkal látott el: Coltrane-t, Sonny Rollinst és Archie Sheppet hallgattunk, és rendszeresen jártunk Dresch koncertekre. Az első pár szaxofonórámon nagyon sok múlt. Egy rendkívül karizmatikus figura, Hovav Israel volt a tanárom, aki azzal kezdte – miután játszott egy kicsit –, hogy ha én komolyan veszem ezt az egészet, akkor ő is komolyan fogja venni. A többi ezután organikusan fejlődött, kezdettől fogva elég sokat gyakoroltam és a tanárom nagyon hamar elkezdett improvizációt tanítani – kvázi az első skála után, amit megtanultam. Emlékszem, egy Blue Bossát zongorázott és beletaláltam pár jó hangba, fantasztikus érzés volt.

StepanViragfoto2-134617.jpg

Ülkei Dávid (Fotó/Forrás: Stépán Virág)

PG: Számos zenei stílusban működtél már, melyiket érzed a hozzád legközelebb állónak?

ÜD: Erre nem tudok egy meghatározott stílussal válaszolni.

Van egy spektrum, amin a zene célja, hogy értéket teremtsen, kifejezzen valamit. Van egy másik, ahol a zene elsősorban termék. Engem az előbbi verzió érdekel, szerintem termékből van elég körülöttünk így is.

PG: Melyek a kedvenc korábbi projektjeid?

ÜD: Van több is! Kardos Dani zenekarát, a Kardos Négyest tudnám kiemelni. Lamm Dáviddal, Soós Marcival és Dés Andrissal volt egy „Nu?” nevű formációnk, ezt is nagyon szerettem. Kovács Feri Magony nevű zenekara is az abszolút kedvencek között van.

PG: Régóta foglalkozol küzdősporttal, ami – a zenéhez hasonlóan – sajátos életfilozófiát és elhivatottságot igényel. Milyen hatást gyakorol egymásra ez a két tevékenység a te tapasztalataid szerint?

ÜD: Ami szerintem nagyon hasonló ebben a két dologban, az az, hogy

azonnali következménye van mindennek, amit az ember tesz.

Gyors a feedback loop, ha gyakorlok egy harmóniamenetre és mellé megy valami, azt azonnal hallom. Ugyanígy, ha döntést hozok a "harc hevében", másodpercek kérdése, hogy kiderüljön, helyesen cselekedtem-e. Pillanatról-pillanatra, hangról-hangra, képkockáról-képkockára zajlik mindkét diszciplína. Talán ezért van, hogy egy jó zenélés vagy edzés után gyakori, hogy önfeledt „flow” állapotba kerül az ember.

SzalokyBelafoto-134805.jpg

Ülkei Dávid (Fotó/Forrás: Szalóky Béla)

PG: Milyen hatásokat, számodra fontos tapasztalatokat hozott az életedbe a MAO-val való műhelymunka és koncertezés?

ÜD: Hatalmas iskola big bandben játszani, teljesen más típusú koncentrációt igényel, mint egy kisebb formáció. Persze itt is fontosak a kiemelkedő egyéni teljesítmények, amiből a MAO-ban nincs hiány, de a hangsúly sokkal inkább az egységes megszólaláson, frazeáláson van. Emellett a hazai és külföldi jazzélet legjobbjaival játszunk rendszeresen és számos nagyon jól sikerült külföldi turnén vagyunk már túl. Végül pedig, a MAO egy valódi család, nagyon baráti a hangulat a zenekaron belül és nekem ez is nagyon fontos.

Fejléckép: Ülkei Dávid (fotó: Stépán Virág)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha nem tudod eldönteni, melyik koncertre menj szombat este, duplázz!

Két koncerttel is várja az érdeklődőket január 29-én, szombaton a Fonó. Borbély Mihály legújabb formációja mellett ugyanis színpadra lép majd a legújabb lemezén Kelet és Nyugat hangzásvilágát ötvöző Czirják Csaba Quintet is.
Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.