Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

2021.03.07. 07:00
Ajánlom
Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

Amikor egy kollégámnak újságolom, hogy Dresch Mihállyal készülök interjúzni, annyit ír vissza: nahát, vállalta? A 65 éves szaxofonos a napokban több kategóriában is nyert a Fonó-díjak átadóján: legjobb hangszeresként, illetve Archie Shepp-pel 2001-ben adott közös koncertjéért, és 2000-ben kiadott lemezéért is elismerték, emellett életműdíjat is kapott. Örömmel adták, örömmel vette. De nem az a fajta zenész, aki a lapok címoldalára igyekszik. „Annál visszahúzódóbb típus vagyok. Van elég beszélő ember a palettán” – mondja. – „De ez most a Fonó-díjak miatt rendhagyó alkalom, hát állok elébe.”

1611391680-112304.jpg

Dresch Mihály (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Most éppen egy tenorszaxofon van nála, de hamar kiderül, hogy tavaly sűrűbben vette a kezébe a basszusklarinétot. És persze saját fejlesztésű furulyaféléjét, a fuhunt. Hogy melyikkel kezdi reggelente a gyakorlást, az változó.

A szaxofonról mondják, hogy visító, éneklő tónusa nagyon közel áll az emberi hanghoz. „Mondják rá, hogy expresszív hangszer, nagyon alkalmas az érzelmek mély kifejezésére, előhozására. Engem a tenor szaxofon fogott meg tizenévesen. De hogy pontosan miért, azt nehéz megfogalmazni. Varázslatos volt hangja!”

A feketék jazz-zenéje fogta meg, egészen pontosan Johnny Griffin, akit kis termete és erőteljes szaxofonhangja miatt Apró Óriásnak becéztek. Dresch Mihály az érettségi után a jazztanszakon folytatta. Ekkor, a kezdeti években soha nem merült fel az óhaj, hogy bárcsak a jazz hazájába, New Yorkba, New Orleansbe született volna?

„Nem. Erős kötődésem volt Földeshez, a kis faluhoz, ahol a nagyszüleim neveltek, annyira meghatározó volt az atmoszférája, az ott élő miliő, hogy nem akartam elmenni soha. Nem tudtam volna.”

Amikor a népzenéről kérdezem, Dresch Mihály igazán felvillanyozódik. Úgy tűnik, erről beszél a legszívesebben: „A népzene önkifejezési forma. Amikor Vikár Béla, Bartók és Kodály elmentek gyűjteni faluhelyre, nagyon nehezen nyíltak meg nekik az ember. Azért, mert a népdalok a legbelsőbb, legféltettebb világuk volt. Bizonyos dalokat csak maguknak énekeltek amikor magányosak voltak, vagy a sorsuk összeért a népdal szövegével. Leginkább az imához tudom hasonlítani.”

265-112305.jpg

Dresch Mihály (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Ma ez a falusi élet távolinak tűnik. „Muddy Waters életrajzi könyvében olvastam, hogy a harmincas-negyvenes években a népdalgyűjtők már nem találtak bluesénekeseket a földeken, ahol a feketék dolgoztak. Nem találták az önmagáért szóló, eredeti bluest, és az embereket, akik elmondták volna hozzá a saját történetüket. Hogy miért? Megmondták nekik. Traktoron bluest? Hát ott zaj van.”

„Ma nincs meg a csend, és nagy tempója van a világnak. Egyre nagyobb a tömeg, tömegesedik az ember, akaratunkon kívül. Ma a média uralja a gondolatokat, elveszi a lehetőséget, hogy az egyén maga gondolkodjon. Van egy kis tanyám, amikor ott vagyok, megnyugszom. Mások a benyomásaim.

Az ember természeti lény, és ilyenkor végre saját megnyilatkozásokat kapok. Előjön az ének.”

Magányban születnek a szerzemények? „Igen. Olyan a kompozíció, mint egy játék, az ember félrevonul, és játszik azzal, amit talált, amit kitalált. Ez egy komoly, szép játék.”

És mi a helyzet az improvizációval?  „Az improvizáció olyan, mint egy áramütés, az a cél, hogy robbanjon valami, megszülessen az energia. A zene energia.” De milyen energia? Vagy ez az a kérdés, amit nyitva kell hagyni? – vetem közbe.

„Inkább úgy mondanám, hogy az a kérdés, milyen energiát szeretnék felébreszteni, megülni, meglovagolni. Egy zenésznek hatalma van előhívni ezeket az energiákat.”

A nyolcvanas évektől a legtöbb kollégájával játszott együtt valamilyen formációban: Szabados György, Grencsó István, Lajkó Félix, Baló István, Borbély Mihály, Lukács Miklós – hogy néhányakat említsünk. 1984-ben alakult első kvartettje, amelynek tagnévsora többször változott.

A kilencvenes években Dresch különösen termékeny zeneszerző volt, ekkor kristályosodott ki igazán az, amit később oly sokan dicsértek: a magyar jazz. Azt mondta, nem akarja megtagadni, hogy itt született, itt él, ide kötik a gyökerei, a sorsa, ez a zenekultúra az ő kultúrája: „én erre szeretném a zenémet építeni, ezért merem óvatosan kijelenteni, hogy magyar dzsesszt játszom” – nyilatkozta, miután 2000-ben a Fonó Records kiadásában megjelent a Mozdulatlan utazás című lemez, amely az ars poetica fontos megvalósulása volt. Az album most a legjobb a legjobb jazzalbumnak járó Fonó-díjban részesült, mégpedig – és ez különösen fontos – a közönség szavazatai alapján. „Örülök, hogy tudnak róla még. Eszerint sikerült valamit megfogni.”

Egy korabeli kritikus így értékelte a lemezt: „Már első hallásra magával ragadott a népzene és a jazz tökéletes összhangja. Észrevétlenül vezeti át a hallgatót az egyik zenei világból a másikba. Pege Aladárt hallottam egyszer így bőgőzni egy amerikai szaxofonossal. Ők is tökéletesen képesek voltak megmutatni a két hangzás közös gyökerét.”

Hogy a jazzt kicsit saját arcához igazítja minden kultúra, nem annyira szokatlan. Más az amerikai, más az európai jazz, és máshogy játszik minden zenész. Dresch Mihály quartetje találkozási pont volt sok meghatározó hazai muzsikus számára. Eszerint elfér több dudás egy csárdában?

„Ehhez kell a tisztelet a másik felé. Nem féltékenykedésből versenyzünk. Bár azzal nincs baj, ha figyelem, hogy mondjuk Borbély Misi mit fúj, és akkor én is egy kicsit jobban… de nem azért, hogy nekem jobban menjen, mint neki.”

A közeljövőben két új lemezre is számíthat a közönség, az egyik a Dresch Vonós Quartettel, a másik a Quartettel készült. A pontos megjelenési dátumuk meglepetés: „Most már bármelyik percben kijöhetnek, mert mindennel készen vagyunk.”

1611391779-112551.jpg

Dupla Dresch Quartet: A Dresch Vonós Quartet és a Dresch Quartet egy színpadon a Fonóban 2021 januárjában (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Kapcsolódó

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.
Jazz/World ajánló

„Vannak olyan lemezek, amelyekhez régi érzelmek kötnek” – Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kedvencei

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában. A sorozat nyolcadik részében Balázs János zongoraművész kedvenceibe hallgathatunk bele.