Jazz/World

A zene szolgálatában

2013.09.16. 12:09
Ajánlom
Tisztelgés egy zenei nagykövet és egy művészeti apostol előtt – ezt jelenti Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész számára az október 1-jén megrendezendő Négy húron pendülünk elnevezésű hegedűgálán való fellépés, amely a Zene Világnapján a Művészetek Palotájában állít emléket Lord Yehudi Menuhinnak.

Igazi kitüntetés volt Kathy Horváth Lajos számára, amikor Czifra György Párizsban bemutatta Lord Yehudi Menuhinnak, azzal pedig elmondása szerint egy „nagy álom vált valóra, hogy felvettek a mester neve által fémjelzett akadémiára", ahol többek közt a világhírű izraeli hegedűművész, Ivry Gitlis vette szárnyai alá. „Menuhin ekkor már a világot járta mint a kultúra nagykövete, így kezdetben negyedévente, illetve félévente volt alkalmam találkozni vele, amikor vizsgáztatott és a kiemelkedő növendékeknek adott összevont órát. Az akadémia elvégzését követően pedig tanársegédjeként maradhattam a fundációban, amelyet a mester neve fémjelzett, és csak a rendszerváltást követően, 1990-ben tértem haza Magyarországra" - mesélte Kathy Horváth Lajos. Szerinte Menuhin egy géniusz volt, aki nemcsak zenei nagykövetként, hanem művészeti apostolként is tevékenykedett a világban, és Kodályhoz hasonlóan vallotta, hogy „a zene mindenkié". „Személye sajnos egyszeri és megismételhetetlen, így azt hiszem, minden művész kollégám nevében mondhatom, hogy tisztelettel és alázattal adózunk a mester emléke előtt, melynek kinyilatkoztatására remek alkalom az október 1-jén megrendezendő hegedűgála."

Emellett a hegedűművész kötelességének érzi, hogy támogassa a Menuhin által létrehozott, hátrányos helyzetű fiatalok művészettel való nevelését célzó MUS-E programot, mellyel egyúttal a tehetséggondozás fontosságára hívja fel a figyelmet. „Azt vallom ugyanis, hogy az oktatás fejlesztése a szellemi tőkébe való invesztáció - legyen szó akár kisiskolás kortól a felnőttkorig -, az egyetlen járható út a felzárkózást és az integrációt illetően."

Ugyanakkor abban, hogy Kathy Horváth Lajos igent mondott a gála szervezőinek felkérésére, nagy szerepet játszott, hogy jó kapcsolatot ápol a fellépő művészekkel, legfőképp Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel, akivel különböző elhangolt hangszereken, brácsán és hegedűkön improvizálnak az est folyamán Menuhin emlékének tisztelegve. „Csaknem negyven éve játszunk már együtt Szakcsi Lakatos Bélával, akivel Babos Gyula, Kőszegi Imre, Ráduly Mihály és „Jackie" Orszánszky mellett a 70-es évek elején a Rákfogó zenekart alapítottuk. Fiatal korunkban nagy divat volt a színpadon a jazz mellett klasszikus zenét improvizálni, hatalmas büszkeséget jelentett, hogy mi képesek vagyunk az ilyenfajta zenei játékra." A közönség azonban szólóban is meghallgathatja majd a játékát, Kathy Horváth Lajos ugyanis egy általa komponált művel is készül, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével egy Pablo de Sarasate-darab is felcsendül fia, ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművész közreműködésében.

A közönségnek eddig nem tapasztalt élményben lesz majd része, hiszen most először találkozhat egy este alatt hazánk legnevesebb hegedűművészeivel, Kathy Horváth Lajos mellett ugyanis a kitűnő Kelemen Barnabás, Lajkó Félix és egy kiemelkedő fiatal tehetség, a tizenöt éves Somogyi Barnabás lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.