Jazz/World

A zene szolgálatában

2013.09.16. 12:09
Ajánlom
Tisztelgés egy zenei nagykövet és egy művészeti apostol előtt – ezt jelenti Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész számára az október 1-jén megrendezendő Négy húron pendülünk elnevezésű hegedűgálán való fellépés, amely a Zene Világnapján a Művészetek Palotájában állít emléket Lord Yehudi Menuhinnak.

Igazi kitüntetés volt Kathy Horváth Lajos számára, amikor Czifra György Párizsban bemutatta Lord Yehudi Menuhinnak, azzal pedig elmondása szerint egy „nagy álom vált valóra, hogy felvettek a mester neve által fémjelzett akadémiára", ahol többek közt a világhírű izraeli hegedűművész, Ivry Gitlis vette szárnyai alá. „Menuhin ekkor már a világot járta mint a kultúra nagykövete, így kezdetben negyedévente, illetve félévente volt alkalmam találkozni vele, amikor vizsgáztatott és a kiemelkedő növendékeknek adott összevont órát. Az akadémia elvégzését követően pedig tanársegédjeként maradhattam a fundációban, amelyet a mester neve fémjelzett, és csak a rendszerváltást követően, 1990-ben tértem haza Magyarországra" - mesélte Kathy Horváth Lajos. Szerinte Menuhin egy géniusz volt, aki nemcsak zenei nagykövetként, hanem művészeti apostolként is tevékenykedett a világban, és Kodályhoz hasonlóan vallotta, hogy „a zene mindenkié". „Személye sajnos egyszeri és megismételhetetlen, így azt hiszem, minden művész kollégám nevében mondhatom, hogy tisztelettel és alázattal adózunk a mester emléke előtt, melynek kinyilatkoztatására remek alkalom az október 1-jén megrendezendő hegedűgála."

Emellett a hegedűművész kötelességének érzi, hogy támogassa a Menuhin által létrehozott, hátrányos helyzetű fiatalok művészettel való nevelését célzó MUS-E programot, mellyel egyúttal a tehetséggondozás fontosságára hívja fel a figyelmet. „Azt vallom ugyanis, hogy az oktatás fejlesztése a szellemi tőkébe való invesztáció - legyen szó akár kisiskolás kortól a felnőttkorig -, az egyetlen járható út a felzárkózást és az integrációt illetően."

Ugyanakkor abban, hogy Kathy Horváth Lajos igent mondott a gála szervezőinek felkérésére, nagy szerepet játszott, hogy jó kapcsolatot ápol a fellépő művészekkel, legfőképp Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel, akivel különböző elhangolt hangszereken, brácsán és hegedűkön improvizálnak az est folyamán Menuhin emlékének tisztelegve. „Csaknem negyven éve játszunk már együtt Szakcsi Lakatos Bélával, akivel Babos Gyula, Kőszegi Imre, Ráduly Mihály és „Jackie" Orszánszky mellett a 70-es évek elején a Rákfogó zenekart alapítottuk. Fiatal korunkban nagy divat volt a színpadon a jazz mellett klasszikus zenét improvizálni, hatalmas büszkeséget jelentett, hogy mi képesek vagyunk az ilyenfajta zenei játékra." A közönség azonban szólóban is meghallgathatja majd a játékát, Kathy Horváth Lajos ugyanis egy általa komponált művel is készül, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével egy Pablo de Sarasate-darab is felcsendül fia, ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművész közreműködésében.

A közönségnek eddig nem tapasztalt élményben lesz majd része, hiszen most először találkozhat egy este alatt hazánk legnevesebb hegedűművészeivel, Kathy Horváth Lajos mellett ugyanis a kitűnő Kelemen Barnabás, Lajkó Félix és egy kiemelkedő fiatal tehetség, a tizenöt éves Somogyi Barnabás lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.