Jazz/World

A zene szolgálatában

2013.09.16. 12:09
Ajánlom
Tisztelgés egy zenei nagykövet és egy művészeti apostol előtt – ezt jelenti Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész számára az október 1-jén megrendezendő Négy húron pendülünk elnevezésű hegedűgálán való fellépés, amely a Zene Világnapján a Művészetek Palotájában állít emléket Lord Yehudi Menuhinnak.

Igazi kitüntetés volt Kathy Horváth Lajos számára, amikor Czifra György Párizsban bemutatta Lord Yehudi Menuhinnak, azzal pedig elmondása szerint egy „nagy álom vált valóra, hogy felvettek a mester neve által fémjelzett akadémiára", ahol többek közt a világhírű izraeli hegedűművész, Ivry Gitlis vette szárnyai alá. „Menuhin ekkor már a világot járta mint a kultúra nagykövete, így kezdetben negyedévente, illetve félévente volt alkalmam találkozni vele, amikor vizsgáztatott és a kiemelkedő növendékeknek adott összevont órát. Az akadémia elvégzését követően pedig tanársegédjeként maradhattam a fundációban, amelyet a mester neve fémjelzett, és csak a rendszerváltást követően, 1990-ben tértem haza Magyarországra" - mesélte Kathy Horváth Lajos. Szerinte Menuhin egy géniusz volt, aki nemcsak zenei nagykövetként, hanem művészeti apostolként is tevékenykedett a világban, és Kodályhoz hasonlóan vallotta, hogy „a zene mindenkié". „Személye sajnos egyszeri és megismételhetetlen, így azt hiszem, minden művész kollégám nevében mondhatom, hogy tisztelettel és alázattal adózunk a mester emléke előtt, melynek kinyilatkoztatására remek alkalom az október 1-jén megrendezendő hegedűgála."

Emellett a hegedűművész kötelességének érzi, hogy támogassa a Menuhin által létrehozott, hátrányos helyzetű fiatalok művészettel való nevelését célzó MUS-E programot, mellyel egyúttal a tehetséggondozás fontosságára hívja fel a figyelmet. „Azt vallom ugyanis, hogy az oktatás fejlesztése a szellemi tőkébe való invesztáció - legyen szó akár kisiskolás kortól a felnőttkorig -, az egyetlen járható út a felzárkózást és az integrációt illetően."

Ugyanakkor abban, hogy Kathy Horváth Lajos igent mondott a gála szervezőinek felkérésére, nagy szerepet játszott, hogy jó kapcsolatot ápol a fellépő művészekkel, legfőképp Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel, akivel különböző elhangolt hangszereken, brácsán és hegedűkön improvizálnak az est folyamán Menuhin emlékének tisztelegve. „Csaknem negyven éve játszunk már együtt Szakcsi Lakatos Bélával, akivel Babos Gyula, Kőszegi Imre, Ráduly Mihály és „Jackie" Orszánszky mellett a 70-es évek elején a Rákfogó zenekart alapítottuk. Fiatal korunkban nagy divat volt a színpadon a jazz mellett klasszikus zenét improvizálni, hatalmas büszkeséget jelentett, hogy mi képesek vagyunk az ilyenfajta zenei játékra." A közönség azonban szólóban is meghallgathatja majd a játékát, Kathy Horváth Lajos ugyanis egy általa komponált művel is készül, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével egy Pablo de Sarasate-darab is felcsendül fia, ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművész közreműködésében.

A közönségnek eddig nem tapasztalt élményben lesz majd része, hiszen most először találkozhat egy este alatt hazánk legnevesebb hegedűművészeivel, Kathy Horváth Lajos mellett ugyanis a kitűnő Kelemen Barnabás, Lajkó Félix és egy kiemelkedő fiatal tehetség, a tizenöt éves Somogyi Barnabás lép színpadra.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.