Jazz/World

A zene szolgálatában

2013.09.16. 12:09
Ajánlom
Tisztelgés egy zenei nagykövet és egy művészeti apostol előtt – ezt jelenti Kathy Horváth Lajos világhírű hegedűművész számára az október 1-jén megrendezendő Négy húron pendülünk elnevezésű hegedűgálán való fellépés, amely a Zene Világnapján a Művészetek Palotájában állít emléket Lord Yehudi Menuhinnak.

Igazi kitüntetés volt Kathy Horváth Lajos számára, amikor Czifra György Párizsban bemutatta Lord Yehudi Menuhinnak, azzal pedig elmondása szerint egy „nagy álom vált valóra, hogy felvettek a mester neve által fémjelzett akadémiára", ahol többek közt a világhírű izraeli hegedűművész, Ivry Gitlis vette szárnyai alá. „Menuhin ekkor már a világot járta mint a kultúra nagykövete, így kezdetben negyedévente, illetve félévente volt alkalmam találkozni vele, amikor vizsgáztatott és a kiemelkedő növendékeknek adott összevont órát. Az akadémia elvégzését követően pedig tanársegédjeként maradhattam a fundációban, amelyet a mester neve fémjelzett, és csak a rendszerváltást követően, 1990-ben tértem haza Magyarországra" - mesélte Kathy Horváth Lajos. Szerinte Menuhin egy géniusz volt, aki nemcsak zenei nagykövetként, hanem művészeti apostolként is tevékenykedett a világban, és Kodályhoz hasonlóan vallotta, hogy „a zene mindenkié". „Személye sajnos egyszeri és megismételhetetlen, így azt hiszem, minden művész kollégám nevében mondhatom, hogy tisztelettel és alázattal adózunk a mester emléke előtt, melynek kinyilatkoztatására remek alkalom az október 1-jén megrendezendő hegedűgála."

Emellett a hegedűművész kötelességének érzi, hogy támogassa a Menuhin által létrehozott, hátrányos helyzetű fiatalok művészettel való nevelését célzó MUS-E programot, mellyel egyúttal a tehetséggondozás fontosságára hívja fel a figyelmet. „Azt vallom ugyanis, hogy az oktatás fejlesztése a szellemi tőkébe való invesztáció - legyen szó akár kisiskolás kortól a felnőttkorig -, az egyetlen járható út a felzárkózást és az integrációt illetően."

Ugyanakkor abban, hogy Kathy Horváth Lajos igent mondott a gála szervezőinek felkérésére, nagy szerepet játszott, hogy jó kapcsolatot ápol a fellépő művészekkel, legfőképp Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel, akivel különböző elhangolt hangszereken, brácsán és hegedűkön improvizálnak az est folyamán Menuhin emlékének tisztelegve. „Csaknem negyven éve játszunk már együtt Szakcsi Lakatos Bélával, akivel Babos Gyula, Kőszegi Imre, Ráduly Mihály és „Jackie" Orszánszky mellett a 70-es évek elején a Rákfogó zenekart alapítottuk. Fiatal korunkban nagy divat volt a színpadon a jazz mellett klasszikus zenét improvizálni, hatalmas büszkeséget jelentett, hogy mi képesek vagyunk az ilyenfajta zenei játékra." A közönség azonban szólóban is meghallgathatja majd a játékát, Kathy Horváth Lajos ugyanis egy általa komponált művel is készül, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével egy Pablo de Sarasate-darab is felcsendül fia, ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművész közreműködésében.

A közönségnek eddig nem tapasztalt élményben lesz majd része, hiszen most először találkozhat egy este alatt hazánk legnevesebb hegedűművészeivel, Kathy Horváth Lajos mellett ugyanis a kitűnő Kelemen Barnabás, Lajkó Félix és egy kiemelkedő fiatal tehetség, a tizenöt éves Somogyi Barnabás lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.