Jazz/World

A Zene Ünnepe

2007.05.25. 00:00
Ajánlom
A Napra, a Zuboly zenekarok és a Live Act formáció nyerte meg a Párizsi Magyar Intézet márciusban kiírt pályázatát. Az együttesek az egy teljes napra muzsikaáradatba borító rendezvénysorozaton, a Zene Ünnepén fogják hazánkat képviselni a francia fővárosban június 21-én.

127 együttes jelentkezésével mintegy 800 zenészt ért el a Párizsi Magyar Intézet (PMI) a márciusban meghirdetett pályázati felhívásával. A pályáztatás elsődleges célja az volt, hogy a magyar zenekarok minél szélesebb körben kapjanak lehetőséget egy nemcsak francia, hanem soknemzetiségű közönség előtti bemutatkozásra. Nemcsak látszani, hallatszani is kell a magyaroknak Franciaországban - nyilatkozta több ízben Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója. A szót már számos tett is követte: legutóbb a nemrégiben a Zene Ünnepére kiírt pályázati felhívás kiírása. Mindez azzal a szándékkal is kiegészült, hogy a hazai csapatok a szabadtéri fellépést és az Intézettől kapott promóciót felhasználva, számos ismeretséget kötve a továbbiakban önállóan is megtehessék franciaországi "lépéseiket".

A PMI-nek nem volt könnyű kiválasztani a győzteseket a mintegy 130 pályázóból, akik közt indult például az Ágens, az Ando Drom, a Babos Project Special, a Balázs Elemér Group, a Balkan Fanatik, a Barbaro, Bíró Eszter, a ColorStar, a Csík zenekar, Für Anikó, a Ghymes, a Neofolk, Schmidt Vera, Szalóki Ági, a Sziámi, a Triton, a Vágtázó Csodaszarvas (a VHK utódzenekara), Jamie Winchester és Hrutka Róbert. Érkeztek jó páran a határon túlról, így Romániából és Szlovákiából, s akadt jelentkező Svédországból is. A szinte kivétel nélkül minőséget produkáló zenekarok közül voltak, akik azért nem feleltek meg a kiírásnak, mert a pályázat feltételei között szereplő XXI. századi stílusjegyek nem minden esetben kaptak kellő hangsúlyt zenéjükben, avagy – éppen ellenkezőleg – a repertoár egyáltalán nem hordozott népzenei motívumokat.

A Napra zenekar markáns hangzásvilágának kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk szellemében újraértelmezik és modernkori hangszerelésbe ültetik át. A zenekar tagjai, Krámli Kinga (ének), Both Miklós (gitár), Balogh Kálmán (cimbalom), Hegedűs Máté (hegedű), Winter Csaba (basszusgitár), Bobár "Boby" Zoltán (brácsa, harmonika), valamint Pfeiler Ferenc (dob). Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, a dob, a basszusgitár és a gitár, valamint a tradicionális – hegedű, brácsa, cimbalom, tangóharmonika – hangszerek együttes megszólaltatása eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt. 2007 májusában jelenik meg első nagylemezük "Jaj, a világ" címmel, két világhírű londoni producer, Ben Mandelson és Rob Keyloch rendezésében, a Folkeurópa kiadó gondozásában.

A Zuboly egyike az elismert népzenész és jazzmuzsikus, Ágoston Béla által alapított zenei formációknak. Kísérleti dallam- és hangzásviláguk hol az etno-jazzből, hol a népzenéből táplálkozó free-jazzből, hol a világzenéből merít. Számaik nem lezárt zenei anyagok, a közönség fogékonysága alakíthat a végső hangzáson. Busa István a szájával utánozza a gépek által létrehozott hangokat, "szkreccsel" és a létező legváltozatosabb és legelképzelhetetlenebb módon veri a ritmust. Benke Félix szájharmonikán és falevélen játszott dallamai, virtuóz hangszerkezelése beemeli őt a népművészet ifjú mesterei közé. Hock Ernő nagybőgőjátéka biztos alapot jelent az ezt a szférát tágítani szerető Ágoston Bélának, aki dorombénekével, szaxofonhangjaival, dudájával összehangolja a csapat játékát, amely pereg, mint zuboly a szövőszéken, miközben készül az új anyag...

A Live Act formáció pop, hip-hop és vokál jazz zenét játszó, Magyarország különböző vidéki városaiból származó ifjú muzsikusai az általuk játszott eltérő zenei stílusok ellenére egy kifejezetten az erre az alkalomra kidolgozott Live Act Folk Project - Népdalok modern köntösben elnevezésű repertoárral jelentkeztek. Fülbemászó énekek (Nagy Réka) és dinamikus gitárjáték (Velcsev Dejanov Kosta/szólógitár, Fonay Tibor/basszusgitár) jellemzi dalaikat, amely beatbox ütemekre, speciális effektekre (Megyeri Viktor) építve igyekszik különleges hangzást kölcsönözni a magyar népzenének, ezzel újra közelebb hozni azokhoz a fiatalokhoz, akik egyre távolabb kerülnek a gyökereinktől.

A kiválasztott tehetségek Párizs belvárosában, a "Magyar Sarok" szabadtéri színpadon szólaltathatják meg magyar népzenei alapokon nyugvó, azt mégis egyéni módon újraértelmező muzsikájukat, és ejthetik ámulatba dallamaikkal az összegyűlt közönséget a Saint-Sulpice tér és a Luxembourg park közötti helyszínen, a Szenátus tövében. Nem utolsó sorban pedig hozzáláthatnak egy szélesebb körű, nemzetközi bemutatkozás megtervezéséhez is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.