Jazz/World

A zenélés öröme – a BM Music School téli bemutató koncertje

2023.01.05. 14:40
Ajánlom
Idén is színpadra lépnek a BM Music School diákjai, hogy megcsillogtassák zenei tudásukat, és közösen éljék át az együtt zenélés semmihez sem fogható élményét.

Január 14-én 15.00 órától az idén 15 éves Budapest Jazz Clubban tartja téli bemutató koncertjét a BM Music School. A zeneiskolát 2020 novemberében alapította Bihari Márton gitáros, hogy lehetőséget biztosítson a zenélni vágyóknak – életkortól és előtanulmányoktól függetlenül – a kibontakozásra. Az oktatás alapvetően könnyűzenei irányultságú, a képzett, aktívan fellépő zenészekből álló tanári kar otthonosan mozog jazz, hip-hop, blues, rock, pop, soul műfajokban.

„Aki zenét tanul, az nem csak a hangszerén tanul meg játszani, vagy a hangját képzi – olvasható a BM Music School honlapján. – A zenével fejlődik a személyiségünk és a gondolkodásmódunk, felszabadítja kreatív energiáinkat, kiszakít a szürke hétköznapokból.” Ennek a szellemiségnek a jegyében szervezte meg a tanítást Bihari Márton, aki szerint nagy igény volt egy ilyen iskolára, amit az is jól mutat, hogy az indulás óta közel 350 tanuló fordult meg náluk, és jelenleg is 100-150-en látogatják az órákat rendszeresen. A diákok egy része iskolás korú, ám a többséget azok a felnőttek alkotják, akik munka és család mellett döntöttek úgy, hogy elmélyítik a tudásukat valamelyik hangszeren. Jelenleg ének, gitár, basszusgitár, dob, zongora, szaxofon és klarinét oktatása közül választhatnak az érdeklődők, egyéni vagy zenekari órákon.

bm-musicschool-00060-105720.jpg

Zenei foglalkozás a BM Music Schoolban (Fotó/Forrás: BM Music School)

„Nincs előre megírt, kötelező tanmenet. Úgy tanítunk, hogy megismerjük a másikat, és az erősségeire, valamint az igényeire szabjuk a tananyagot.

Fontos a visszajelzés, odafigyelünk a diákjainkra” – avatta be lapunkat az iskola alapítója. 2022 júniusában tartották az első bemutató koncertjüket, az Analog Music Hallban. „Minden zenetanuló számára fontos fordulópont, amikor az egyéni órákról, illetve zenekari gyakorlatokról kiszabadulva színpadra tudja vinni munkája gyümölcsét – teszi hozzá Bihari Márton. – Ez abszolút mélyvíz mindenkinek, a legtöbben most lépnek először színpadra, de a többieknek sincs még túl nagy gyakorlata ebben. De csinálni kell, csak így szerezhető meg a kellő rutin és magabiztosság.”

A január 14-i koncerten szólóban, duóban és zenekari felállásban lépnek színpadra a diákok, hogy megmutassák, min dolgoztak az elmúlt időszakban. 15.00 órakor az egyéni produkciókkal kezdődik a program, majd ezt követően a zenekarok mutatkoznak be. A műsor is igazán változatosnak ígérkezik a klasszikus számoktól az ismert dalok átirataiig, az egyik zenekar pedig egy saját szerzeményt is előad majd.

Az eseményről további információ itt érhető el.

Fejléckép: Zenei foglalkozás (forrás: BM Music School)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Könyv

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.