Jazz/World

Abba és Mozart egy estén

2012.09.28. 13:04
Ajánlom
Mozart, a Metallica, az Abba, Peter Gabriel, a Queen, a Beatles, Beethoven, a Massive Attack... hogy mi a közös bennük? Dalaikat, szerzeményeiket újraértelmezte a Sárik Péter Trió, méghozzá a közönség kérésére. A Jazz Kívánságműsor koncertjeiből lemez is született, amelyet október 5-én mutatnak be a Művészetek Palotájában. A dalok és a lemez születéséről, a koncertről Sárik Péterrel beszélgettünk.

Az ötlet tulajdonképpen zseniálisan egyszerű. Átdolgozások gyakran születnek, az is megesik, hogy a dalok közben műfajt váltanak, és arra is akadt már példa, hogy a közönség kívánságát teljesítse egy-egy előadó. Az viszont még senkinek nem jutott eszébe, hogy mindezeket kombinálja - kivéve a saját szerzeményekkel már külföldi sikereket is arató Sárik Péter Triót, amelynek tagjai, a névadó zongorista mellett Berdisz Tamás (dob) és Frey György (basszusgitár) majd' két éve vállalkoztak először erre az egyáltalán nem könnyű feladatra.

"2010-ben a Budapest Jazz Klubban indítottunk egy havonta jelentkező klubot, és azt szerettük volna, hogy egyre többen látogassanak el a koncertekre. Gondolkodtunk, hogyan tudnánk ezt megvalósítani, és egyszer csak jött az ötlet, hogy teljesítsük a közönség kívánságait, persze a saját stílusunkban" - mondja Sárik Péter. Az ötletet tett követte, és ma már hét teljes estés programot állítottak össze. A kívánságokkal teli e-mailek folyamatosan özönlenek, gyakorlatilag nincs olyan műfaj, amelyből ne kértek volna már dalokat. "A szerelmes, fájdalmas balladák a legnépszerűbbek. Sírva vígad a magyar! Ezért szoktuk kérni, hogy több dalt kívánjanak egyszerre, mert egy csupa lassú dalból álló koncert, azt hiszem, mindenkit megviselne - mondja a zongorista, hozzátéve, hogy természetesen vannak olyan szerzemények, műfajok is, amelyek nem alkalmasak arra, hogy jazzesítsék őket. Például egyes nagyon modern zenéket az effektek uralnak, nincs bennük dallam, harmónia is legfeljebb egy - az ilyen szerzeményeket nem egyszerű saját képre formálni, bár ez többnyire csak akkor derül ki, amikor elkezdenek dolgozni egy-egy dallal. A legmeglepőbb kérés egy baráti tréfa volt, meséli: "A barátaim akartak megtréfálni, és fals e-mail címekről ugyanazt a Metallica-dalt kérték, a One-t, mintha véletlenül mindenki ezt akarná hallani. Lebuktak, aztán megállapodtunk, hogy eljátsszuk, de cserébe az egész iroda eljön a koncertre. Így lett, és az aznap este ez volt a legsikeresebb kívánság".

Egy-egy este programjának összeállítása hatalmas munka, ahogy a trió névadója mondja: „olyan kapitális, tökéletes kompozíciókat, mint például Bartók Allegro Barbarója, nehéz maivá formálni". Ha egyszer elkészül az átdolgozás, azt persze már a magukénak érzik, bár a dal természetesen sose lesz teljesen az övék, inkább, ahogy mondják, csak remélni tudják, hogy hozzátettek magukból valamit, és ezáltal még több ember szeretheti meg. A legnehezebb dolguk két lassú popdallal (Abba: The winner takes it all, Peter Gabriel: Don't give up), illetve Mozart Requiemjének Lacrimosa-tételével volt. Előbbieknél nagyon kellett vigyázniuk, hogy ne váljanak érzelgőssé, utóbbinál pedig patikamérlegen kellett vizsgálni minden egyes hangot, hogy ne távolodjanak nagyon messzire az eredetitől, ne legyen "túl" jazzes a darab. A sok-sok munka és lelkesedés ellenére nem lehettek biztosak abban, hogy ekkora sikerük lesz. "Persze, reméltem, és hála az Égnek így is lett. A Sárik Péter Trió egyik legfontosabb jellemzője, hogy magalakulásunk óta nagyon fontosnak tartjuk a közönségünkkel való kapcsolattartást, és ezt a figyelmet ők meg is hálálják. Tulajdonképpen a Jazzkívánságműsor ötlete is abból a szándékból jött, hogy minél több embert elcsábítsunk a koncertjeinkre. Ebből a gondolatból aztán misszió lett: azt vettük észre, hogy tömegeket nyertünk a jazznek, sokan a kedvenc dalaik által barátkoztak meg ezzel a fantasztikus műfajjal".

Tulajdonképpen az új lemezt is a közönségnek köszönhetik. "A kívánságkoncertek után rengetegszer kérdezték tőlünk, hogy mikor hallhatják újra ezeket a dalokat, majd miután közöltük velük, hogy többet nem, hisz a következő koncerten már az új kéréseket teljesítjük, rengeteg csalódott, fancsali ábrázatot láttam. Ezek voltak a legkedvesebb visszajelzések... és ezek hatására döntöttünk úgy, hogy a saját szerzeményeink helyett a teljesült kívánságokat rögzítjük a harmadik lemezünkre".

A CD, a Trió harmadik kiadványa el is készült, a legizgalmasabb kérések, illetve a legkarakteresebb, legjobban sikerült dalok kerültek fel rá. "A legtöbb esetben egyezett a véleményünk a közönséggel, hisz a legnagyobb sikereket a mi kedvenceink aratták. A lemez anyaga annyiban különbözik egy átlagos Jazzkívánságműsor koncertanyagtól, hogy a So what című dal kivételével nem lesz benne jazz standard. Amúgy ezt is megbolondítottuk: összekevertük a Sex Machine-nal James Browntól" - mondja Sárik Péter, hozzátéve, hogy az előző lemez, a Pieces grafikákkal kombinált könyvecskéjéhez képest most szerényebb lesz a kiadvány: bár a borító most is szép, nem lesz benne semmi "extra". Igazodva az ismert gazdasági körülményekhez inkább igyekeznek nagyon kedvező áron adni a lemezt, hogy minél több emberhez eljuthasson. De a minőségből nem engednek: a mai legmodernebb technikával rögzítik a lemezt, ő megint csak egy fantasztikus Steinway D-modellen fog játszani, és ami fontos, hogy az anyag letölthető lesz a CD-nél sokkal jobb minőségben is.

A Művészetek Palotájában október 5-én tartandó lemezbemutató koncertre már régóta készülnek, jó ideje tervezgetik, mi legyen műsoron, hogyan szólaljanak meg a dalok. "Sok változat volt, de végül úgy döntöttünk, hogy nem lesz vendégünk, trióban játsszuk le az egész koncertet. Immár ötödik éve létezik a zenekar, ismerjük egymás minden rezdülését a színpadon, így hármasban tudunk a legfelszabadultabban muzsikálni".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.