Jazz/World

Ack van Rooyen nekünk is elfújja

2007.01.04. 00:00
Ajánlom
Az immár 77 éves holland jazztrombitás, a hágai Királyi Konzervatórium tanára tavaszi "leckét" ad zenésztársaival a Zeneakadémián. Ack diákként, testvérével járt New Yorkban, ahol az 52. utcában szívták magukba az új zenét - ez volt a kezdet.

Ack van Rooyen újév napján született 1930-ban. Pályája jazz- és stúdiózenészként széles ívű. A hágai Királyi Konzervatóriumban végzett 1949-ben, majd az Arnhemi Szimfonikus Zenekarban játszott három évig. Érdeklődése egyre inkább a jazz és az improvizáció felé fordult. Még konzervatóriumi évei alatt járt testvérével, Jerry-vel és az indiai származású zogorista Rob Pronkkal az Egyesült Államokban. Többek közt fültanúi voltak New Yorkban, az 52. utcában az új hangzásvilág megszületésének, s ezt az irányzatot elsőként mutatták be Hollandiában.

Ezt követően vezető zenészekkel játszott együtt kisebb-nagyobb formációkban Európában, majd újra visszatért Hollandiába, hogy a Hilversum stúdióban dolgozzon. A következő három évben Franciaországban az Aimé Barelli Zenekarban játszott, s aktív szereplője lett a párizsi jazzéletnek.

A következő állomás Németország, ahol Ack az újonnan alakult SFB Bigband tagja lett Berlinben, majd az SDR Zenekarban játszott Stuttgartban. Ez idő alatt a Bert Kaempfert Zenekar sztárszólistájaként koncertezett és készített felvételeket. Wolfgang Daunerrel és Albert Mangelsdorff-fal Ázsiában és Dél-Amerikában turnézott. A United Jazz and Rock Ensemble és Peter Herbolzheimer Rhythm Combination and Brass című formációjának meghívott művésze volt. A Clark Terry és Gil Evans Zenekarral európai turnéin lépett fel.

Ack jelenleg Hollandiában dolgozik saját kvintettjével, a Holland jazz-zenekarral, amely a Concertgebouw jazz-zenekara, illetve sokat duózik Joerg Reiterrel. A hágai Királyi Konzervatórium tanára, műhelyfoglalkozásokat vezet és bigbandkurzusokat tart Európában. Lemezei számolatlanul jelennek meg a legkülöbözőbb társaságoktól: legutolsó CD-je a The Way I Play (Ahogy én játszom).

A nálunk fellépő művészek között ott van a duó másik tagja, Joerg Reiter zongorista, valamint Tony Lakatos szaxofonos, illetve a két közreműködő, Balázs Elemér (dob) és Szandai Mátyás (bőgő). Tony Lakatos, aki immár 1982 óta Németországban él, már márciusban itthon koncertezik. Gipsy Colours című új lemezének anyagával áll a közönség elé Szakcsi Lakatos Bélával, Barcza Horváth Józseffel, Pecek Lakatos Andrással, Szalóki Ágnessel, valamint Rostás Csabával. Az országos turné március 14-én kezdődik Gödöllőn, a királyi kastélyban, majd Sopron, Budapest és Debrecen után március 20-án Egerben ér véget. Az áprilisi koncertet a Sambosi Bt. rendezi.

(2007. április 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem - Ack van Rooyen (trombita), Tony Lakatos (szaxofon) és Joerg Reiter (zongora) koncertje, km.: Balázs Elemér (dob), Szandai Mátyás (bőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.