Jazz/World

Adalberto Álvarez Budapesten

2006.11.20. 00:00
Ajánlom
A latin-amerikai zenék rajongóinak legnagyobb örömére idén sorra érkeznek Budapestre Kuba legnagyobb zenészei: a Charanga Habanera októberi fellépése után december 5-én a legnagyobb kubai sonero, Adalberto Álvarez teszi tiszteletét Magyarországon.

Zongorista, zeneszerző és zenekarvezető - az 1948-ban született, harminc éve a pályán lévő Adalberto Álvarez kétségkívül a legmodernebb kubai ’sonero’, vagyis son zenész. A kubai zenét ismerők szerint a son muzsika a sziget keleti, szegények lakta részén született, évszázadokkal ezelőtt. A son zenészek később hamarosan megjelentek a környező nagyvárosok utcáin és bárjaiban is, ahol egy gitár (a tres), csörgők (clave-k), bongo-dobok, valamint a botijuela nevű afrikai kézizongora segítségével adták elő azt a kubai zenét, mely tökéletes egyensúlyban tartotta az afrikai és a spanyol elemeket.

A son eredetileg a szegény emberek spontán zenéje volt, melyhez tánc, egy szólista által elénekelt üzenet, történet, valamint a kórus és a zenekar kísérete tartozott. A hatóságok által kezdetben tiltott, majd megtűrt zene a XX. században nem csak Kubában, de szerte a világon ismertté vált. Mindebben Adalberto Álvareznek is nagy szerepe volt, aki a jelenkor ízlésének megfelelően alakította át a tradicionális son-t. Sikerét mutatja, hogy az elmúlt 25 év legbefolyásosabb ’sonero’-jává nőtte ki magát, és harmónikus stílusával és karakterisztikus dallamaival kiérdemelte a ’Son Gentleman’ nevet.

Adalberto 1978-ben alakította meg a Son 14 zenekart, mely hamarosan nemzetközi szinten is ismertté tette őt. Hat éves működése alatt az együttes teljesen új zenei koncepciót dolgozott ki a son zenének - a gyökerek megtartásával megújították a hangzást, kortárs szövegekkel, harmóniákkal és hangszereléssel kiegészítve. 1984-ben aztán megalapította a máig működő, és decemberben Budapestre látogató Adalberto Álvarez y su Son-t. A számos kitüntetéssel elismert Adalberto jópár földkörüli turnén vett már részt, és a világ minden pontján ugyanazzal a lelkesedéssel és energiával buzdította táncra az embereket, mint amivel sikerült húsz olyan albumot kiadnia, amelyek Kubában klasszikusnak számítanak.

A zenekar Budapesten december 5-én, 22.00 órától szerepel az Almássy Téri Szabadidőközpontban, ahol bemutatja legújabb, 'Mi linda habanera' című albumát is. Jegyek kaphatók a Ticketportal országos hálózatában, valamint a www.ticketportal.hu oldalon! A belépő ára: 3500 Ft, elővételben 3000 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.