Jazz/World

"Add tovább!”

2014.06.25. 10:16
Ajánlom
Népszerű hagyományismereti programokból kaptak ízelítőt a Bolyai Gyermekotthon diákjai a Hagyományok Háza egyhetes táborában.

A Hagyományok Háza társadalmi szerepvállalásának egyik szép példája a Népművészeti Módszertani Műhely szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult „Add tovább!" Tehetséggondozó Tábor. A napközis táborban művészetek iránt fogékony, állami gondozásban lévő fiatalok ismerkedtek a népművészet különböző területeivel, élményközpontú, komplex művészeti előadások és tevékenykedtető foglalkozások segítségével.

A tábor első napja izgalmas helyszínen kezdődött: a Magyar Állami Népi Együttes színpadán elhelyezkedve, elsőként a Székelyföld zenés-táncos hagyományait és Orbán Balázs életét bemutató rendhagyó tánc- és drámaórán vettek rész a gyerekek, majd az előadás közreműködőinek vezetésével élőzenés táncházi foglalkozással, énektanítással, hangszerbemutatóval és játékkal folytatódott a program. A tábor második napja kézműveskedéssel telt, valamint a pünkösdi jeles nap szokásaival ismerkedtek táborozóink.  Harmadik nap a népzenéé volt a főszerep: Agócs Gergely Rozi nevű kecskedudájáról, mívesen faragott pásztorfurulyáiról és tárogatójáról mesélt, Berta Alexandra egy prím és egy tenor citerán muzsikált, Imre Béla játék-, és táncházi foglalkozást tartott, és a közös éneklés sem maradt el. A tábor negyedik napja „mesésen" alakult: Sárkányölő Sebestyén történetét Fábián Évától hallgathatták a gyerekek, ezt követően ellátogattak a Mesemúzeumba. Utolsó nap, kenyérsütés-foglalkozás keretében - archív filmek, beszélgetés és játékok segítségével - megismerték a búzaszem lisztté válásának útját, ezt követően a kézműves műhelyben dagasztottak, pogácsát és tubukát (kalács tésztából készült madárkát) készítettünk. Befejezésül megosztották egymással az együtt töltött hét legkedvesebb élményeit, majd frissen sült pogácsával indult útjára a kis csapat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.