Jazz/World

"Add tovább!”

2014.06.25. 10:16
Ajánlom
Népszerű hagyományismereti programokból kaptak ízelítőt a Bolyai Gyermekotthon diákjai a Hagyományok Háza egyhetes táborában.

A Hagyományok Háza társadalmi szerepvállalásának egyik szép példája a Népművészeti Módszertani Műhely szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult „Add tovább!" Tehetséggondozó Tábor. A napközis táborban művészetek iránt fogékony, állami gondozásban lévő fiatalok ismerkedtek a népművészet különböző területeivel, élményközpontú, komplex művészeti előadások és tevékenykedtető foglalkozások segítségével.

A tábor első napja izgalmas helyszínen kezdődött: a Magyar Állami Népi Együttes színpadán elhelyezkedve, elsőként a Székelyföld zenés-táncos hagyományait és Orbán Balázs életét bemutató rendhagyó tánc- és drámaórán vettek rész a gyerekek, majd az előadás közreműködőinek vezetésével élőzenés táncházi foglalkozással, énektanítással, hangszerbemutatóval és játékkal folytatódott a program. A tábor második napja kézműveskedéssel telt, valamint a pünkösdi jeles nap szokásaival ismerkedtek táborozóink.  Harmadik nap a népzenéé volt a főszerep: Agócs Gergely Rozi nevű kecskedudájáról, mívesen faragott pásztorfurulyáiról és tárogatójáról mesélt, Berta Alexandra egy prím és egy tenor citerán muzsikált, Imre Béla játék-, és táncházi foglalkozást tartott, és a közös éneklés sem maradt el. A tábor negyedik napja „mesésen" alakult: Sárkányölő Sebestyén történetét Fábián Évától hallgathatták a gyerekek, ezt követően ellátogattak a Mesemúzeumba. Utolsó nap, kenyérsütés-foglalkozás keretében - archív filmek, beszélgetés és játékok segítségével - megismerték a búzaszem lisztté válásának útját, ezt követően a kézműves műhelyben dagasztottak, pogácsát és tubukát (kalács tésztából készült madárkát) készítettünk. Befejezésül megosztották egymással az együtt töltött hét legkedvesebb élményeit, majd frissen sült pogácsával indult útjára a kis csapat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.