Jazz/World

"Add tovább!”

2014.06.25. 10:16
Ajánlom
Népszerű hagyományismereti programokból kaptak ízelítőt a Bolyai Gyermekotthon diákjai a Hagyományok Háza egyhetes táborában.

A Hagyományok Háza társadalmi szerepvállalásának egyik szép példája a Népművészeti Módszertani Műhely szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult „Add tovább!" Tehetséggondozó Tábor. A napközis táborban művészetek iránt fogékony, állami gondozásban lévő fiatalok ismerkedtek a népművészet különböző területeivel, élményközpontú, komplex művészeti előadások és tevékenykedtető foglalkozások segítségével.

A tábor első napja izgalmas helyszínen kezdődött: a Magyar Állami Népi Együttes színpadán elhelyezkedve, elsőként a Székelyföld zenés-táncos hagyományait és Orbán Balázs életét bemutató rendhagyó tánc- és drámaórán vettek rész a gyerekek, majd az előadás közreműködőinek vezetésével élőzenés táncházi foglalkozással, énektanítással, hangszerbemutatóval és játékkal folytatódott a program. A tábor második napja kézműveskedéssel telt, valamint a pünkösdi jeles nap szokásaival ismerkedtek táborozóink.  Harmadik nap a népzenéé volt a főszerep: Agócs Gergely Rozi nevű kecskedudájáról, mívesen faragott pásztorfurulyáiról és tárogatójáról mesélt, Berta Alexandra egy prím és egy tenor citerán muzsikált, Imre Béla játék-, és táncházi foglalkozást tartott, és a közös éneklés sem maradt el. A tábor negyedik napja „mesésen" alakult: Sárkányölő Sebestyén történetét Fábián Évától hallgathatták a gyerekek, ezt követően ellátogattak a Mesemúzeumba. Utolsó nap, kenyérsütés-foglalkozás keretében - archív filmek, beszélgetés és játékok segítségével - megismerték a búzaszem lisztté válásának útját, ezt követően a kézműves műhelyben dagasztottak, pogácsát és tubukát (kalács tésztából készült madárkát) készítettünk. Befejezésül megosztották egymással az együtt töltött hét legkedvesebb élményeit, majd frissen sült pogácsával indult útjára a kis csapat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.
Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.