Jazz/World

Adja át magát a klezmer ritmusának!

2013.03.29. 14:00
Ajánlom
Legyen a Fidelio vendége a Budapest Klezmer Band április 6-i koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! JÁTÉK

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Alakulásuk idején Magyarországon a klezmer szinte ismeretlen, de legalábbis népszerűtlen fogalom és stílus volt - ők tettek azért a legtöbbet, hogy ez megváltozzon. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Sokoldalú zenekarról van szó - a klezmer, mely hagyományosan a liturgikus közegből merít, remekül érvényesül a világi közegben. Ezt bizonyítja, hogy játszottak már élő zenei kíséretként a Madách Színház Hegedűs a háztetőn musicaljében, valamint volt már közös produkciója a Győri Balettel, Purim, avagy a sorsvetés címmel. Utóbbival fél Európát bejárták, jókora sikereket aratva.

Érdemes megemlíteni a zenekar kapcsán a Klezmer Szvitet, melyet a BKB a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt alkotott, a zsidó népzene és a komolyzene találkozásaként, és amiből 2004-ben tíz tételt tartalmazó CD is készült. Péterffy András és Nagy Ernő négy éven át forgatott dokumentumfilmet a zenekarról, mely Yiddish Blues címmel ugyancsak 2004-ben került vetítésre. 2006-ban a Budapesti Operettszínházban nagy sikerrel bemutatott Menyasszonytánc című klazmar-musicalban hallhattuk a zenekart, a darab zeneszerzője itt is Jávori Ferenc volt.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Budapest Klezmer Band április 6-án 18 órakor kezdődő koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! Az alábbi kérdésre április 4-én 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman partnerükkel lehetnek részesei az élménynek.

Kérdésünk: Kik jelenleg a Budapest Klezmer Band tagjai?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.
Jazz/World hír

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Jazz/World magazin

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.
Jazz/World hír

Magyar vezetéssel indul program a balkáni világzene fellendítésére

A Hangvető vezetésével és az Európai Unió támogatásával, MOST néven indul nemzetközi program a nyugat-balkáni világzene fejlesztésére.
Jazz/World ajánló

Képes mesekönyv készült Miles Davis életéről

A trombitás egyik legnagyobb hatású albuma után Birth of the Cool: How Jazz Great Miles Davis Found His Sound címre keresztelte könyvét a szerző, Kathleen Cornell Berman.