Jazz/World

Adja át magát a klezmer ritmusának!

2013.03.29. 14:00
Ajánlom
Legyen a Fidelio vendége a Budapest Klezmer Band április 6-i koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! JÁTÉK

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Alakulásuk idején Magyarországon a klezmer szinte ismeretlen, de legalábbis népszerűtlen fogalom és stílus volt - ők tettek azért a legtöbbet, hogy ez megváltozzon. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Sokoldalú zenekarról van szó - a klezmer, mely hagyományosan a liturgikus közegből merít, remekül érvényesül a világi közegben. Ezt bizonyítja, hogy játszottak már élő zenei kíséretként a Madách Színház Hegedűs a háztetőn musicaljében, valamint volt már közös produkciója a Győri Balettel, Purim, avagy a sorsvetés címmel. Utóbbival fél Európát bejárták, jókora sikereket aratva.

Érdemes megemlíteni a zenekar kapcsán a Klezmer Szvitet, melyet a BKB a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt alkotott, a zsidó népzene és a komolyzene találkozásaként, és amiből 2004-ben tíz tételt tartalmazó CD is készült. Péterffy András és Nagy Ernő négy éven át forgatott dokumentumfilmet a zenekarról, mely Yiddish Blues címmel ugyancsak 2004-ben került vetítésre. 2006-ban a Budapesti Operettszínházban nagy sikerrel bemutatott Menyasszonytánc című klazmar-musicalban hallhattuk a zenekart, a darab zeneszerzője itt is Jávori Ferenc volt.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Budapest Klezmer Band április 6-án 18 órakor kezdődő koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! Az alábbi kérdésre április 4-én 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman partnerükkel lehetnek részesei az élménynek.

Kérdésünk: Kik jelenleg a Budapest Klezmer Band tagjai?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„A valódi dolgoknál megfejthetetlen, mitől működnek igazán”

A Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél minden második szerdán az online térbe várja a jazz rajongókat, mert amellett, hogy a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét hallhatja a közönség, minden alkalommal vendégeket is hív. Az elmúlt héten Birtalan Zsolt fotográfus volt a trombitaművész beszélgetőtársa.
Jazz/World hír

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.