Jazz/World

Adja át magát a klezmer ritmusának!

2013.03.29. 14:00
Ajánlom
Legyen a Fidelio vendége a Budapest Klezmer Band április 6-i koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! JÁTÉK

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Alakulásuk idején Magyarországon a klezmer szinte ismeretlen, de legalábbis népszerűtlen fogalom és stílus volt - ők tettek azért a legtöbbet, hogy ez megváltozzon. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Sokoldalú zenekarról van szó - a klezmer, mely hagyományosan a liturgikus közegből merít, remekül érvényesül a világi közegben. Ezt bizonyítja, hogy játszottak már élő zenei kíséretként a Madách Színház Hegedűs a háztetőn musicaljében, valamint volt már közös produkciója a Győri Balettel, Purim, avagy a sorsvetés címmel. Utóbbival fél Európát bejárták, jókora sikereket aratva.

Érdemes megemlíteni a zenekar kapcsán a Klezmer Szvitet, melyet a BKB a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt alkotott, a zsidó népzene és a komolyzene találkozásaként, és amiből 2004-ben tíz tételt tartalmazó CD is készült. Péterffy András és Nagy Ernő négy éven át forgatott dokumentumfilmet a zenekarról, mely Yiddish Blues címmel ugyancsak 2004-ben került vetítésre. 2006-ban a Budapesti Operettszínházban nagy sikerrel bemutatott Menyasszonytánc című klazmar-musicalban hallhattuk a zenekart, a darab zeneszerzője itt is Jávori Ferenc volt.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Budapest Klezmer Band április 6-án 18 órakor kezdődő koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! Az alábbi kérdésre április 4-én 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman partnerükkel lehetnek részesei az élménynek.

Kérdésünk: Kik jelenleg a Budapest Klezmer Band tagjai?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.