Jazz/World

Afrikai Zenei Fesztivál Londonban

2007.05.30. 00:00
Ajánlom
Az öt éves születésnapját ünneplő Afrikai Zenei Fesztiválnak köszönhetően a londoniak rendszeresen hallhatnak autentikus afrikai zenét, mely az évek alatt többek között segített annak a téves előítéletnek az eloszlatásában is, mely szerint a ritmus minden afrikai zenében egyforma.

A május 25-én induló és két hétig tartó fesztivál alatt a Queen Elizabeth Hall közönsége megtudhatja többek között azt, hogy honnan jön a breakbeat vagy a funky, de ugyanakkor az afrikai jazz szerelmesei sem panaszkodhatnak majd a repertoárt illetően. A fellépő művészek között található például Benin’s Lionel Loueke aki Herbie Hancock gitárosa, és aki várhatóan a következő nagy név lesz az afrikai muzsikusok között. A szereplők listáját gazdagítja Roy Ayers And The African Jazz Allstars, az Afrobeat, vagy a Dél-afrikai trombitás Claude Deppa. Természetesen nem hiányozhatnak a fellépők soraiból az afrikai dívák sem, mint például Natacha Atlas, Najat Aatabou vagy Simphiwe Dana. Ebben az évben, a fesztivál ötödik születésnapján a rendezők arra törekedtek, hogy minél szélesebb körből és stílusirányzatból válogassák össze a fellépő művészeket.

Még mindig az afrikai kultúránál maradva, a Barbican központban június 4-től 16-áig izgalmas kortárs táncelőadások sora várja az érdeklődőket. A Moving Africa című sorozat második részének első előadásán egy szenegáli és egy dél-afrikai koreográfus legújabb alkotását láthatja a közönség. A két teljesen különböző művész egymás mellé helyezett duettjeit nézve a kontraszt tapintható. A második előadás szóló táncosai és koreográfusai Afrika különböző országaiból érkeztek. A The Guardian így ír az eseményről: "Az előadások egésze rendkívül friss élményt nyújt, egy különleges ablakot nyit, melyen keresztül látható az afrikai modern kortárs művészet sokszínűsége."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.