Jazz/World

Afrikai Zenei Fesztivál Londonban

2007.05.30. 00:00
Ajánlom
Az öt éves születésnapját ünneplő Afrikai Zenei Fesztiválnak köszönhetően a londoniak rendszeresen hallhatnak autentikus afrikai zenét, mely az évek alatt többek között segített annak a téves előítéletnek az eloszlatásában is, mely szerint a ritmus minden afrikai zenében egyforma.

A május 25-én induló és két hétig tartó fesztivál alatt a Queen Elizabeth Hall közönsége megtudhatja többek között azt, hogy honnan jön a breakbeat vagy a funky, de ugyanakkor az afrikai jazz szerelmesei sem panaszkodhatnak majd a repertoárt illetően. A fellépő művészek között található például Benin’s Lionel Loueke aki Herbie Hancock gitárosa, és aki várhatóan a következő nagy név lesz az afrikai muzsikusok között. A szereplők listáját gazdagítja Roy Ayers And The African Jazz Allstars, az Afrobeat, vagy a Dél-afrikai trombitás Claude Deppa. Természetesen nem hiányozhatnak a fellépők soraiból az afrikai dívák sem, mint például Natacha Atlas, Najat Aatabou vagy Simphiwe Dana. Ebben az évben, a fesztivál ötödik születésnapján a rendezők arra törekedtek, hogy minél szélesebb körből és stílusirányzatból válogassák össze a fellépő művészeket.

Még mindig az afrikai kultúránál maradva, a Barbican központban június 4-től 16-áig izgalmas kortárs táncelőadások sora várja az érdeklődőket. A Moving Africa című sorozat második részének első előadásán egy szenegáli és egy dél-afrikai koreográfus legújabb alkotását láthatja a közönség. A két teljesen különböző művész egymás mellé helyezett duettjeit nézve a kontraszt tapintható. A második előadás szóló táncosai és koreográfusai Afrika különböző országaiból érkeztek. A The Guardian így ír az eseményről: "Az előadások egésze rendkívül friss élményt nyújt, egy különleges ablakot nyit, melyen keresztül látható az afrikai modern kortárs művészet sokszínűsége."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.