Jazz/World

Akciókonzerv nyitócsoport

2010.03.30. 18:05
Ajánlom
Bojár Iván András lesz a Konzervnyitó Akciócsoport, a Szandai Mátyás és Dés András kezdeményezte sorozat debütáló estjének vendége április elsején.

A Konzervnyitó Akciócsoport rendhagyó művészi közösségként alakult, Szandai Mátyás és Dés András, a magyarországi improvizatív zene kiválóságai, jazz és world music zenekarok sokat foglalkoztatott tagjai kezdeményezésére. A csoport havi rendszerességgel lép színpadra, szóval és zenével minden alkalommal más témát járnak körül. De a témák általában nem a zenével kapcsolatosak, kiválasztásuk elsődleges szempontja, hogy inspirálóak legyenek.

A tagok egyik fő célja hogy új kihívások elé állítsák magukat és hónapról hónapra új darabokkal rukkoljanak elő az adott téma vonatkozásrendszerében. Az est vendége egy, az adott témában kompetens vendég. Az estek tervezett lefolyása interaktív: nem csak a meghívók kérdezik a vendéget, hanem a vendég is hozzászól a koncerthez és természetesen a közönség ilyen irányú aktivitására is számít a csoport. Reményeik szerint a sorozat igazi közösségteremtő erővel fog bírni, ahol párbeszéd alakul ki zene és társművészetek, hozzáértők és laikusok, előadók és a közönség között.

A sorozat nyitóestje április 1., témája pedig egész egyszerűen csak Budapest, Magyarország legbolondabb fővárosa. Vendég: Bijár Iván Adnrás, művészettörténész, művészeti szakíró, az Octogon című folyóirat főszerkesztője. A második estet négy hét múlva, április 29-ére szervezik, a téma: Szemfényvesztők, amelyhez (a zenében sem járatlan) Vágó Istvánt hívták meg. Évadzáróként június elején Varga Mátyás pannonhalmi bencés szerzetest látják vendégül, ugyanis az est címe ez lesz: Művészet és szakralitás a XXI. században. A csoport tagjai: Bacsó Kristóf - szaxofon, Ávéd János - szaxofon, Oláh Szabolcs - gitár, Szabó Dániel - zongora, Lukács Miklós - cimbalom, Szandai Mátyás - nagybőgő, Dés András - ütőhangszerek

A Konzervnyitó Akciócsoport Budapest című estje, vendég: Bojár Iván András

Április 1, 20:00, Fonó Budai Zeneház

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.
Jazz/World videó

Klumpát sikál és villanyt kapcsolgat Jacob Collier új karanténdalában

Végre megérkezett az a karanténvideó, amire a legjobban vártam.