Jazz/World

Akciókonzerv nyitócsoport

2010.03.30. 18:05
Ajánlom
Bojár Iván András lesz a Konzervnyitó Akciócsoport, a Szandai Mátyás és Dés András kezdeményezte sorozat debütáló estjének vendége április elsején.

A Konzervnyitó Akciócsoport rendhagyó művészi közösségként alakult, Szandai Mátyás és Dés András, a magyarországi improvizatív zene kiválóságai, jazz és world music zenekarok sokat foglalkoztatott tagjai kezdeményezésére. A csoport havi rendszerességgel lép színpadra, szóval és zenével minden alkalommal más témát járnak körül. De a témák általában nem a zenével kapcsolatosak, kiválasztásuk elsődleges szempontja, hogy inspirálóak legyenek.

A tagok egyik fő célja hogy új kihívások elé állítsák magukat és hónapról hónapra új darabokkal rukkoljanak elő az adott téma vonatkozásrendszerében. Az est vendége egy, az adott témában kompetens vendég. Az estek tervezett lefolyása interaktív: nem csak a meghívók kérdezik a vendéget, hanem a vendég is hozzászól a koncerthez és természetesen a közönség ilyen irányú aktivitására is számít a csoport. Reményeik szerint a sorozat igazi közösségteremtő erővel fog bírni, ahol párbeszéd alakul ki zene és társművészetek, hozzáértők és laikusok, előadók és a közönség között.

A sorozat nyitóestje április 1., témája pedig egész egyszerűen csak Budapest, Magyarország legbolondabb fővárosa. Vendég: Bijár Iván Adnrás, művészettörténész, művészeti szakíró, az Octogon című folyóirat főszerkesztője. A második estet négy hét múlva, április 29-ére szervezik, a téma: Szemfényvesztők, amelyhez (a zenében sem járatlan) Vágó Istvánt hívták meg. Évadzáróként június elején Varga Mátyás pannonhalmi bencés szerzetest látják vendégül, ugyanis az est címe ez lesz: Művészet és szakralitás a XXI. században. A csoport tagjai: Bacsó Kristóf - szaxofon, Ávéd János - szaxofon, Oláh Szabolcs - gitár, Szabó Dániel - zongora, Lukács Miklós - cimbalom, Szandai Mátyás - nagybőgő, Dés András - ütőhangszerek

A Konzervnyitó Akciócsoport Budapest című estje, vendég: Bojár Iván András

Április 1, 20:00, Fonó Budai Zeneház

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.