Jazz/World

Akinél a dob, azé a hatalom

2006.01.18. 00:00
Ajánlom
Tizenkilencre húz lapot az, aki rögtön az intro után a közönséget próbálja tapsoltatni Yamato, a japán utazó dobszínház európai turnéja Bécsben folytatódott. Az együttes európai sikere vitathatatlan: az osztrák fővárosban már hetekkel a produkció előtt elfogytak a jegyek. Mire számíthatunk a magyarországi fellépésükön február 17–18-án? Kilencvenpercnyi, elképesztő tempójú pörgésre, látványos show-elemekre és a több száz éves és olykor több száz kilós dobok szíven ütő hangjaira.

Tizenkilencre húz lapot az, aki rögtön az intro után a közönséget próbálja tapsoltatni. A japán ütős együttes bécsi szereplésén ezt azonban kockázat nélkül megtehette: az osztrák közönség már az első percekben tapsolt, bekiabált, ujjongott.

Nehéz is lenne megállni, hogy ne kerüljön a néző rögtön az előadás varázsa alá, Yamato száztíz százalékkal indít: a színpad közepén egy hatalmas dob, egy úgynevezett odaiko, melyet rövidesen egy furkósbot méretű és alakú eszközzel üt az egyik előadó. A dobok mélyütései mintha egyenesen a szívverésre hatnának, megérintenek valamit legbelül, amitől az ember másra se vágyik, minthogy még nagyobb, még hangosabb dobokat halljon, vagy legszívesebben felpenderülne maga is a színpadra, hogy ő is üsse, vágja a kifeszített szarvasmarhabőröket. A pergő ritmus azonban a show-nak csak az egyik eleme, Yamato szereplései nem nevezhetőek szimplán koncertnek, valahol a színház és a showbiznisz között helyezkednek el.

A szuggesztív intro után ugyanis rögtön megjelenik az együttes frontembere, és bohóckodva próbálja bevonni a nézőket, tréfálkozik, szemtelenkedik, szinte hülyére vesz mindenkit, és ehhez mi lelkesen asszisztálunk. Aztán megjelenik még egy zenész, humoros párbaj bontakozik ki közöttük, egyre több és egyre nagyobb dobokat vonszolnak a színpadra, egyre bonyolultabb és hosszabb szólókat vernek ki, hogy végül intő tanulságként – egységben az erő – közösen doboljanak. Ezt a fajta párbeszédet, az energiák áramlását a legjobban azonban az szemlélteti, amikor három zenész kis cintányérokra hasonlító chappákkal egy képzeletbeli labdát adogat egymásnak – hol pingpongozást, hol teniszezést imitálva – és a legvégén képletesen átadják azt a közönségnek.

Az előadás második fele kevésbé a humorról szólt, mintha az együttes mélyebbre ment volna az időben és a tradícióban. Új hangszerek szólaltak meg, előkerült a koto (a japán "citera"), a szamiszen – és úgy gondolom, ezek voltak a Yamato produkciónak a legjobb percei. Egyet azonban biztos állíthatunk, Masa Ogawa, az együttes művészeti vezetője precízen kiszámította, meddig lehet fenntartani egy-egy beállással a nézők figyelmét: amint a közönség elkezdene mocorogni, máris új szereplő, új hangszer lép a színpadra. Néhol azonban egy hajszálnyit túllépték ezt a korlátot, és akkor kissé leült az előadás.

A japán ütős csapat sikere vitathatatlan. A profin összerakott látvány és hangzásszínház ugyanis kiegészül a Távol-Kelet egzotikumával, a keleti filozófia bölcsességének ígéretével. Ha azonban úgy találjuk, hogy ez az ígéret az előadással beváltatlan maradt, emlékeztessük magunkat arra, hogy ez mégiscsak showbiznisz.

De az aztán a javából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.