Jazz/World

Al Jarreau a Milleárison

2009.04.17. 00:00
Ajánlom
Az, hogy a Millenáris Teátrum dugig volt csütörtök este nyolc órára, feltehetően senkit sem lepett meg. Al Jarreau, aki összesen hét Grammy-t zsebelt be, azt is három kategóriában, igazi sztár, akinek rajongótáborába a legkülönfélébb zenei ízlésű emberek tartoznak.

Al Jarreau (fotó: Sánta István Csaba)

Mondhatnánk, populáris zenét ”játszik”, vagyis énekel, hiszen a jazz klasszikusokon nevelkedett zeneóriás legalább olyan bátorsággal énekel soul slágereket, mint jazz sztenderdeket. Jarreau azonban úgy tud populáris zenét előadni, hogy az mégsem válik kommersszé. És ezzel képes koncertjeire vonzani jazzrajongók, vagy akár rock/soul zenét kedvelők tömegét, imígyen népszerűsítve a zenét, legyen az rhythm and blues, gospel, jazz vagy funk. Bevallása szerint az ő előadó művészetének afféle zeneterápiás célja is van, mert számára a legfontosabb, hogy az emberekben örömteli érzést keltsen a zene, amit tőle hallanak. Mindehhez vegyük hozzá, hogy Al Jarreau leírhatatlan jelenség a színpadon. Inspirálja a (lelkes) közönség, látszik, hogy élvezi a koncert minden pillanatát, így ő azok közé tartozik, akinél nem mindegy, hogy CD-n hallgatjuk a nappaliban, vagy élőben halljuk, látjuk bármilyen koncertteremben. Természetesen az utóbbi javára.

Az énekes most koncertezett negyedszer Magyarországon, és most beszélt először a színpadon arról a magyar zenészről, aki 20 éves korában elindította az amúgy is tehetséges énekest a világsiker útján. Ő legalábbis ezt vallja. Zimber László, akivel azóta is jó kapcsolatot ápolnak, volt az, aki meghallgattatta vele Coltrane-t, Bill Evanst, Miles Davist (akivel később Jarreau zenélt is együtt), és bevezette az improvizáció világába, ami azóta is meghatározza Jarreau stílusát.

És nemcsak Zimberről beszélt rendhagyó módon, hanem a közönség kitörő lelkesedését átvéve egy fergeteges koncertet adott a hetvenhez közeledő Al Jarreau és együttese. Az énekest billentyűkön Larry Williams és Joe Turano (ő alt-tenor és szoprán szaxofonon is játszott, illetve ő az együttes zenei vezetője), dobon Mark Simmons, basszusgitáron Stan Sargeant, gitáron John Calderon kísérte, a színpadi látványt és a vokális hangzást Debbie Davis énekesnő fokozta, aki afféle ceremóniamesterként a koncertet énekkel felvezette, és az extatikus számokat (így az utolsó ráadást is) befejezte Jarreau nélkül a színpadon.


Al Jarreau (fotó: Sánta István Csaba)

A zenészek jól játszottak könnyedebb soul kíséreteket és jazz sztenderdeket egyaránt, akkor is, ha a stílusok egy számon belül is változtak. A multiinstrumentalista Joe Turano és a basszusgitáros Stan Sargeant vokálként is megállta a helyét, sőt, Sargeant egy virtuóz szólót is kerekített nekünk énekléssel egybekötve.

Jarreau hagyta érvényesülni a zenészeit, John Calderon gitározott egy balladát, a dobos dobszólót, bár rövidet, és ezzel, illetve a stílusok váltakozásával egy színes, egy percig sem unalmas koncert részesei lehettünk. Az igazi változatosságot azonban az adta, ahogy Al Jarreau a már ezerszer elénekelt nótáit ismét másként prezentálta. Az, hogy nem unja még a Take Five-ot, Paul Desmond klasszikusát, amelyhez ő írt dalszöveget, azért lehet, mert minden alkalommal mást énekel ki belőle. A bevezetés, majd a dallam itt-ott felbukkanása, aztán a latinos, majd jazz-rockos ritmusokkal való megbolondítása magát az örökzöldet is változatossá tette, nemhogy a koncertet a hasonlóan megformált dalokkal. Volt többek között Boogie Down és After All a saját slágerek közül, elhangzott Elton John Your Songja is és a végén az elengedhetetlen brazil blokk az Aqua de Beberrel és a Mas que Nadával. Ezek már persze a közönség aktív részvételével szólaltak meg.

Jarreau megmutatta, hogyan lehet a különböző zenei érzékenységű embereknek igényeset nyújtani. Volt bőven virtuóz scattelés, olyan sajátos stílusban és hanghordozással, amit más nem csinál utána, voltak lírai dallamok, melyek mindig kaptak olyan zenei árnyalatokat, amitől pont nem lett csöpögős az amúgy csöpögős szerzemény és voltak bravúros technikával – sokszor humorral, ami nála sosem hiányozhat – megoldott funky-s, jazzes éneklések. És mindez egy fiatalembertől is meglepő energiával. Várjuk ötödszörre is.

(2009. május 16. Millernáris Teátrum (Budapest – Al Jarreau)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.