Jazz/World

Alba Regia Feszt és Jazzverseny augusztusban

2014.04.23. 09:34
Ajánlom
Hagyományt szeretnének teremteni a székesfehérvári rendezvénnyel augusztus 5. és 7. között.

Mits Gergely, a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének vezetője elmondta, hogy több évtizedes hagyománya van a városban a jazzfesztiváloknak, amelyet "újra életre keltenek". A rendezvénnyel párhuzamosan - idén, utána kétévente - jazzversenyt is rendeznek, ahol a fiatal tehetségeknek kívánnak lehetőséget adni a fellépésre.

Közölte: tudatos tervezés eredménye a hétköznapi időpont, amellyel a Fehérvári Zenei Napok folytatásaként több mint egy hétig zenei események színhelye lesz Székesfehérvár. Hozzátette: nem "ortodox jazzfesztivált szerveznek", vagyis nem belterjes eseményt képzeltek el, hanem igényes műfajokat felvonultató kortárs rendezvényt szeretnének a következő évtizedekre.

Vörös Tamás, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium művészeti igazgatója kiemelte: a koncertek nagy része ingyenes lesz, kizárólag a Vörösmarty Színházban fellépő külföldi világsztárok, a funky zenét játszó Dirty Loops és a gitárvirtuóz Biréli Lagrene előadásaira kell jegyet váltani. A többi koncert a Fő utcai színpadon lesz, ahol a magyar sztárok között a Budapest Ragtime Band, Babos Gyula és Biga is fellép. A fiatal együttesek és a zeneművészetis diákok számára két helyszínen kínálnak fellépési lehetőséget: a Zichy-ligeti zenepavilonban és a Szent István Király Múzeum udvarán. Hangsúlyozta: a városvezetés nyitott volt a fesztivál megrendezésére, és főszponzorként állt a program mellé.

A fesztivál elődjének számító Alba Regia Jazz Fesztivált 1967-től 1986-ig rendezték meg a Videoton vállalat támogatásával és a Magyar Rádió szakmai segítségével. Hozzátette: a rendszerváltoztatást követően hosszú csend következett, majd 2000-ben és utoljára 2002-ben rendezték meg a fesztivált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.