Jazz/World

Alla Zingarese

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
Idén rendezik meg először az Alla Zingarese – kultúroma-napokat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szervezésében december 6. és 8. között.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája) mindig is nyitott volt a különböző kultúrák befogadására, sőt, hagyományosan élen jár a roma származású diákság kulturális, szellemi felemelésének elősegítésében is. A diákság és a tanárok számára a tolerancia, egymás kultúrájának, gyökereinek tiszteletben tartása magától értetődő és a közös cél, a zene szeretete minden különbséget elmos. A roma művész-társadalomra mindig is jellemző volt a sokoldalúság, a műfaji változatosság. Számtalan roma származású diák folytatta tanulmányait a Bartók Konzervatóriumban, akik a későbbiekben a zeneművészet vagy a közélet szerteágazó területein váltak híressé, szereztek megbecsülést országunknak és alma mater-üknek is.

A Bartók Konzervatórium a kialakulóban lévő "zenei szilícium-völgy" tengelyében, a pesti Broadway egyik végpontján helyezkedik el. Az intézmény szeretne az utca felé egyre nyitottabbá, aktívabbá válni. Az új modell első kísérleteként a rendezvény idejére kulturális szolgáltató-házzá alakulna át, olyan programkínálattal, mely a különböző kultúrák iránt fogékony, érdeklődő közönséget célozza.

Az Alla Zingarese rendezvény a kultúrák egymásra hatását, a műfajok keveredését, sokszínűségét mutatja be az iskola kiemelkedő tehetségű volt és jelenlegi diákjainak közreműködésével, hangversenyek és izgalmas előadások/prezentációk formájában. Központi tematikája a cigány/roma zenekultúra és annak az európai/magyar kölcsönhatásai lesznek.

A programsorozat 2007. december 6. és 8. között a Zenekadémián és a Bartók Konzervatórium Nagymező utcai épületében zajlik. Párhuzamosan két, egymást kiegészítő rendezvény fut: egy fesztivál-jellegű, mely tematikus vagy beszélgetős hangversenyek sorozatát kínálja és egy iskolai projektnap-jellegű, előadásokkal, melyen a diákok által feldolgozott témák kerülnek bemutatásra, meghívott vendégek közreműködésével. Ezt várhatóan egy kerekasztal-beszélgetés teszi teljessé.

Az "Alla Zingarese" napok védnökségét elvállaló Dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vállalta.

(2007. december 6. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok gálakoncertje; km.: Babos Gyula, Bangó Margit, Borbély Mihály, Dráfi Kálmán, Kathy-Horváth Lajos, Lukács Miklós, Sánta Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos Miklós és zenekara, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Szimfonikus Zenekara, Szabó Tibor

2007. december 8. 10:00 Bartók Konzervatórium (Budapest) - "Alla Zingarese" - kultúroma-napok
10:00 Mitől cim a balom? (a cimbalom története, hangszerbemutató)
11:30 Sarasate és a magyar dallamkincs (virtuóz hegedűművek és eredetük zongorán)
14:30 Cigánydalok (dalok és áriák a klasszikus zenetörténetből)
16:00 Magyar rapszódia (zongorista seregszemle a Jánosi együttessel)
17:30 Ruccanjunk át más műfajba! (zenei kalandozások a klasszikán túl)

2007. december 8. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok zárókoncertje; Händel, Mozart és Mendelssohn művei; vez.: Bolyky Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.
Jazz/World hír

Megvannak a Fonogram-díj idei jelöltjei

Április 24-én derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram - Magyar Zenei Díjat 18+1 kategóriában.