Jazz/World

Alla Zingarese

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
Idén rendezik meg először az Alla Zingarese – kultúroma-napokat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szervezésében december 6. és 8. között.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája) mindig is nyitott volt a különböző kultúrák befogadására, sőt, hagyományosan élen jár a roma származású diákság kulturális, szellemi felemelésének elősegítésében is. A diákság és a tanárok számára a tolerancia, egymás kultúrájának, gyökereinek tiszteletben tartása magától értetődő és a közös cél, a zene szeretete minden különbséget elmos. A roma művész-társadalomra mindig is jellemző volt a sokoldalúság, a műfaji változatosság. Számtalan roma származású diák folytatta tanulmányait a Bartók Konzervatóriumban, akik a későbbiekben a zeneművészet vagy a közélet szerteágazó területein váltak híressé, szereztek megbecsülést országunknak és alma mater-üknek is.

A Bartók Konzervatórium a kialakulóban lévő "zenei szilícium-völgy" tengelyében, a pesti Broadway egyik végpontján helyezkedik el. Az intézmény szeretne az utca felé egyre nyitottabbá, aktívabbá válni. Az új modell első kísérleteként a rendezvény idejére kulturális szolgáltató-házzá alakulna át, olyan programkínálattal, mely a különböző kultúrák iránt fogékony, érdeklődő közönséget célozza.

Az Alla Zingarese rendezvény a kultúrák egymásra hatását, a műfajok keveredését, sokszínűségét mutatja be az iskola kiemelkedő tehetségű volt és jelenlegi diákjainak közreműködésével, hangversenyek és izgalmas előadások/prezentációk formájában. Központi tematikája a cigány/roma zenekultúra és annak az európai/magyar kölcsönhatásai lesznek.

A programsorozat 2007. december 6. és 8. között a Zenekadémián és a Bartók Konzervatórium Nagymező utcai épületében zajlik. Párhuzamosan két, egymást kiegészítő rendezvény fut: egy fesztivál-jellegű, mely tematikus vagy beszélgetős hangversenyek sorozatát kínálja és egy iskolai projektnap-jellegű, előadásokkal, melyen a diákok által feldolgozott témák kerülnek bemutatásra, meghívott vendégek közreműködésével. Ezt várhatóan egy kerekasztal-beszélgetés teszi teljessé.

Az "Alla Zingarese" napok védnökségét elvállaló Dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vállalta.

(2007. december 6. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok gálakoncertje; km.: Babos Gyula, Bangó Margit, Borbély Mihály, Dráfi Kálmán, Kathy-Horváth Lajos, Lukács Miklós, Sánta Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos Miklós és zenekara, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Szimfonikus Zenekara, Szabó Tibor

2007. december 8. 10:00 Bartók Konzervatórium (Budapest) - "Alla Zingarese" - kultúroma-napok
10:00 Mitől cim a balom? (a cimbalom története, hangszerbemutató)
11:30 Sarasate és a magyar dallamkincs (virtuóz hegedűművek és eredetük zongorán)
14:30 Cigánydalok (dalok és áriák a klasszikus zenetörténetből)
16:00 Magyar rapszódia (zongorista seregszemle a Jánosi együttessel)
17:30 Ruccanjunk át más műfajba! (zenei kalandozások a klasszikán túl)

2007. december 8. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok zárókoncertje; Händel, Mozart és Mendelssohn művei; vez.: Bolyky Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.