Jazz/World

Alla Zingarese

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
Idén rendezik meg először az Alla Zingarese – kultúroma-napokat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szervezésében december 6. és 8. között.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája) mindig is nyitott volt a különböző kultúrák befogadására, sőt, hagyományosan élen jár a roma származású diákság kulturális, szellemi felemelésének elősegítésében is. A diákság és a tanárok számára a tolerancia, egymás kultúrájának, gyökereinek tiszteletben tartása magától értetődő és a közös cél, a zene szeretete minden különbséget elmos. A roma művész-társadalomra mindig is jellemző volt a sokoldalúság, a műfaji változatosság. Számtalan roma származású diák folytatta tanulmányait a Bartók Konzervatóriumban, akik a későbbiekben a zeneművészet vagy a közélet szerteágazó területein váltak híressé, szereztek megbecsülést országunknak és alma mater-üknek is.

A Bartók Konzervatórium a kialakulóban lévő "zenei szilícium-völgy" tengelyében, a pesti Broadway egyik végpontján helyezkedik el. Az intézmény szeretne az utca felé egyre nyitottabbá, aktívabbá válni. Az új modell első kísérleteként a rendezvény idejére kulturális szolgáltató-házzá alakulna át, olyan programkínálattal, mely a különböző kultúrák iránt fogékony, érdeklődő közönséget célozza.

Az Alla Zingarese rendezvény a kultúrák egymásra hatását, a műfajok keveredését, sokszínűségét mutatja be az iskola kiemelkedő tehetségű volt és jelenlegi diákjainak közreműködésével, hangversenyek és izgalmas előadások/prezentációk formájában. Központi tematikája a cigány/roma zenekultúra és annak az európai/magyar kölcsönhatásai lesznek.

A programsorozat 2007. december 6. és 8. között a Zenekadémián és a Bartók Konzervatórium Nagymező utcai épületében zajlik. Párhuzamosan két, egymást kiegészítő rendezvény fut: egy fesztivál-jellegű, mely tematikus vagy beszélgetős hangversenyek sorozatát kínálja és egy iskolai projektnap-jellegű, előadásokkal, melyen a diákok által feldolgozott témák kerülnek bemutatásra, meghívott vendégek közreműködésével. Ezt várhatóan egy kerekasztal-beszélgetés teszi teljessé.

Az "Alla Zingarese" napok védnökségét elvállaló Dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, valamint Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vállalta.

(2007. december 6. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok gálakoncertje; km.: Babos Gyula, Bangó Margit, Borbély Mihály, Dráfi Kálmán, Kathy-Horváth Lajos, Lukács Miklós, Sánta Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos Miklós és zenekara, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Szimfonikus Zenekara, Szabó Tibor

2007. december 8. 10:00 Bartók Konzervatórium (Budapest) - "Alla Zingarese" - kultúroma-napok
10:00 Mitől cim a balom? (a cimbalom története, hangszerbemutató)
11:30 Sarasate és a magyar dallamkincs (virtuóz hegedűművek és eredetük zongorán)
14:30 Cigánydalok (dalok és áriák a klasszikus zenetörténetből)
16:00 Magyar rapszódia (zongorista seregszemle a Jánosi együttessel)
17:30 Ruccanjunk át más műfajba! (zenei kalandozások a klasszikán túl)

2007. december 8. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) - "Alla Zingarese" - a kultúroma-napok zárókoncertje; Händel, Mozart és Mendelssohn művei; vez.: Bolyky Zoltán)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.
Jazz/World ajánló

Hazaszeretet-export magasfokon - Interjú Rosonczy-Kovács Mihály népzenésszel

Idén ünnepli megalapításának tízedik évfordulóját a Junior Prima Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy. Az együttes november 30-án kétrészes ünnepi koncerttel várja a közönséget a Fonóban olyan vendégművészekkel, akikkel az elmúlt évtizedben dolgoztak együtt.
Jazz/World ajánló

Perfekcionizmus és dallamközpontúság

Bill Stewart perfekcionista, mégis lélekkel teli játékmódja több generációnyi jazz-dobost inspirált és inspirál mai napig, több tucat jazz lemez megszólalását emeli a legmagasabb fokra, miközben élőben – az aktuális zenekar stílusától függetlenül – minden pillanatban száz százalékos jelenlétével varázslatos élményt nyújt.
Jazz/World ajánló

Újra színpadon a Rackaláka

November 27-én a Kaláka együttes a Ferenczi György vezette 1-ső Pesti Rackákkal ad közös koncertet a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A két formáció nem először lép együtt színpadra, ilyenkor úgy nevezik magukat: Rackaláka.